Változások az egészségügyben

Változások az egészségügyben

Januártól 14 százalékkal emelkednek az egészségügyi szakdolgozói alapbérek és még idén novemberben várható egy újabb 20 százalékos béremelés.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Horváth Ildikó, az egészségügyért felelős államtitkár kiemelte, ez az emelés a 2016-ban kezdődött többlépcsős béremelési program folytatása. Az államtitkár felidézte az ütemezett szakdolgozói béremelési program korábbi állomásait: 2017-ben 12 százalékkal, 2018-ban és 2019-ben további 8-8 százalékkal lett magasabb az alapbér ebben a szektorban. Az idei januári 14 százalékos béremelés után még egy 20 százalékos béremelésre számíthatnak a szakdolgozók ebben az évben novemberben, 2022 januárjától pedig újabb, 30 százalékos alapbéremelés lesz - ismertette a részleteket.

Közölte: ez összességében 72 százalékos emelést jelent, és az alapbéremelés minden esetben magával hozza az úgynevezett mozgóbérelemek - ügyeleti és túlmunkáért kapott díjak - emelkedését is. 2022-re egy ápoló átlagosan két és félszeresét fogja keresni a béremelés előtti bérének.

Az államtitkár példaként elmondta, hogy egy pályakezdő, középfokú OKJ-s vizsgával rendelkező szakdolgozó 2018-as alapbére 191 865 forintról ezzel az emeléssel 234 152 ezerre nő. Egy nyugdíj előtt álló szakdolgozó 2018-as 261 333 forintos alapbére januártól 318 931 forint lesz.

A januártól esedékes béremelés 81 ezer szakdolgozót és négyezer védőnőt érint. Az idei két béremelés fedezete 82 milliárd forint. Horváth Ildikó kitért arra, hogy a béremelés az ágazatban dolgozók megbecsülésének az egyik legfontosabb eleme, de a kormány ezen kívül a lakhatási körülményeken is javítani kíván.

Ennek részeként az ország tizenhét helyszínén uniós forrásból 9 milliárd forintot fordítanak nővérszállók építésére, valamint a fővárosi kórházak vonzáskörzetében 42 milliárd forintból épülnek vagy újulnak meg nővérszállók úgy, hogy azokban három típusú - 38, 45, 55 négyzetméteres - garzonlakásokat alakítanak ki. Az államtitkár szerint ezek a lakások alternatívát jelenthetnek a budapesti albérleteknek. A fejlesztések nyolc kórházhoz kapcsolódóan valósulnak meg, a beruházásokat 2022 végére szeretnék befejezni - mondta.

Amennyiben szeretnénk tájékozódni a szakmánkban jellemző bérekről, kattintsunk ide a hiteles információkért.

Jól fizető állások között itt válogathatunk, de a keresett szakemberek is magas bérezéssel számolhatnak. Érdemes tehát nyitott szemmel járnunk, és böngésznünk az alábbiak között:

Szakmunka: 1808 álláslehetőség

Fizikai, segéd, betanított munka: 940 álláslehetőség

Értékesítés, kereskedelem: 794 álláslehetőség

Pénzügy, könyvelés: 724 álláslehetőség

Mérnök: 676 álláslehetőség

Ha más területek érdekelnek minket, keressünk személyre szabott beállításaink szerint a legfrissebb állások között. Frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide, hogy a munkáltatók is ránk találhassanak. Maradjunk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, így nem maradunk le egyetlen nekünk való munkáról se!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, szakma, fizetés, béremelés, egészségügy

További rövid hírek