Valamennyi ágazatban, régióban és cégméretben pozitív a munkaerő-felvételi kedv. A legtöbb új dolgozót a szállítmányozás, raktározás és kommunikáció, valamint a gyártás területén keresik.

A munkaadók 16 százaléka növekedésére számít, 3 százalékuk pedig elbocsátást tervez, 76 százalék pedig semmiféle változtatásra nem készül 2016 második negyedévében - derül ki a Manpower felméréséből.

A szezonálisan kiigazított adatok alapján a Munkaerőpiaci Mutató értéke +11 százalék. A felvételi szándék stabil az előző negyedévhez képest, és nem változott 2015 azonos időszakához viszonyítva. (A mutató nettó értékét úgy számítják ki, hogy az elbocsátást tervező munkaadók számából kivonják a munkaerő-felvételre készülők számát.)

"Úgy tűnik, a magyar munkaadóknak elhúzódó szakemberhiánnyal kell szembenézniük. Mivel a szakemberhiány gyakorlatilag világjelenség, a képzett munkavállalók válogathatnak az ajánlatok közül, és nyilvánvalóan azokat választják, amelyek a legjobb munkakörülményeket és a legmagasabb béreket biztosítják. Az alacsony munkabérek így akadályozzák a magyar munkaadókat, hogy képzett munkavállalót találjanak, és csökkentik a vállalkozások versenyképességet. Márpedig a magyar bérek jókora lemaradásban vannak a nyugat-európai és a régiós fizetésekhez képest is. Megjelentek ugyan az első példák arra - például a kereskedelem területén - hogy a munkaadók béremeléssel próbálják megtartani a szakképzett dolgozókat, egyelőre azonban a jelenség nem általános, és a béremelések mértéke is bátortalan" - kommentálta az adatokat Dalányi László, a ManpowerGroup magyarországi irodájának ügyvezetője.

Új emberekre vadásznak a cégek

Minden ágazatban toboroznak

Mind a 9 vizsgált ágazatban a munkaadók a dolgozói létszám bővítését tervezik a következő három hónapban. A legerősebb felvételi kedvet a szállítmányozás, raktározás és kommunikáció területéről jelentették, ahol a mutató értéke +18 százalék. Változatlanul jók a kilátások a gyártás területén, ahol a mutató +15 százalékon áll, míg vendéglátóipar +12 százalékos mutatót produkált.

A nagy- és kiskereskedelem munkaadói ugyancsak jó, 11 százalékos mutatót jeleztek, míg az építőipar munkaadói óvatosan optimista, +10 százalékot. Szerény, 4 százalékos emelkedéssel számolnak a közüzemi szolgáltatások területén, valamint a köz- és szociális szférában. Ez utóbbi ágazatokban a legalacsonyabb a mutató értéke.

Új emberekre vadásznak a cégek
(Forrás: Manpower)

Közép-Dunántúlon a legnagyobb a felvételi kedv

A következő negyedévben mind a 8 régió munkaadói növekvő felvételi kedvvel számolnak. A legnagyobb mértékű bővülést az közép-dunántúli munkaadók várják: itt a mutató +18 százalékon áll.

Figyelemre méltó toborzási hajlandóságot jelentettek további három régióból: Észak-Magyarországon +12 százalék a mutató értéke, míg a fővárosban és a közép-magyarországi területen +11 százalék. Óvatosan optimisták az észak-alföldi és a nyugat-dunántúli munkaadók, ezekben a régiókban a mutató értéke +9 százalék, míg a Dél-Alföldön 7 százalék. A leggyengébb mutatót +3 százalékkal a Dél-Dunántúl produkálta.

A nagy cégeknél lesznek állások

A legnagyobb mértékben a nagyvállalkozások (250-nél több dolgozó) számítanak bővülésre, ahol +17 százalék a mutató értéke, míg +11 százalék a közepes cégeknél (50 és 249 között van az alkalmazotti létszám). Óvatosan optimisták a kis- és mikrovállalkozások munkaadói akik egyaránt +9 százalékot jelentettek (előbbieknél 10-49 ember, utóbbiaknál 10-nél kevesebb ember dolgozik).

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Bulgária a legoptimistább európai ország

A kutatásban résztvevő 42 országból 39-ben terveznek felvételt a munkáltatók különböző mértékben az áprilistól júniusig tartó időszak során. Ennek ellenére a munkaadók jelentős hányada jelenleg is óvatos és tartózkodik a nagyszámú munkaerő felvételétől, amíg nem tapasztal komolyabb piaci fellendülést.

A legerősebb felvételi szándék Indiában, Japánban, Tajvanon, Kolumbiában és Guatemalában jelentkezett, a leggyengébb érték Brazíliában, Franciaországban és Olaszországban.

Az EMEA régió (Európa, Közel-Kelet és Afrika) 24 országában 22 esetben számíthatnak a munkavállalók létszámbővítésre a második negyedéves előrejelzések alapján. Bulgáriában jelentkezett a legoptimistább felvételi szándék. A vizsgált időszakban Franciaországban adtak hírt a leggyengébb és egyben egyedüliként negatív értékű létszámbővítési hajlandóságról a munkáltatók.

A felmérésről:

A Manpower az előrejelzést negyedévente készíti el, immár ötvenedik éve. A célja az, hogy felmérjék a munkaadók szándékait a munkaerő létszámáról. Emiatt létrehoztak egy mutatót, amely a munkaerő "mozgását", az aktuális trendeket láttatja. Ha egyszer egy ország csatlakozott a felméréshez, akkor többé nem léphet ki, hiszen akkor megszakadna a lánc.

Magyarország 2009. harmadik negyedévétől vesz részt a kutatásban. 750 magyar céget kérdeznek meg, globálisan pedig 42 ország több mint 59 ezer munkaadóját.

A kutatásban mindig ugyanazt az egyetlen kérdést teszik fel: "Hogyan látja az Ön vállalatánál/szervezeténél a munkaerő létszámának alakulását a következő három hónap során a jelenlegi negyedévhez képest?" Négy válaszlehetőség van: csökken, nő, stagnál, vagy nem tudom.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: munkahely, munkaadó, HR, toborzás, munkaerő-felvétel