Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A szabadságolások dacára a munkaerőpiac pulzál, folynak a kiválasztások, a személyi ügyekért felelős profik pedig lázasan böngészik az önéletrajzokat és igyekeznek meghozni sorsokat, életeket, karriereket befolyásoló döntéseiket.

A félős magyar
Szociológiai felmérések szerint a magyar munkavállalók közel 60%!-a nem mer hosszabb nyári szabadságra menni, mert fél, hogy ezzel elveszíti az állását. Ez az arány tőlünk nyugatra 25-30%, a skandináv országokban pedig, gyakorlatilag nulla. Igaz, erre az eshetőségre a magasan kvalifikált, "nélkülözhetetlen" pozícióban lévő dolgozóknak nem igen kell számítaniuk, ám ennek az elméleti lehetőségével itthon, sajnos érdemes kalkulálni - állítják egybehangzóan az általunk megkérdezett HR szakemberek. A félelem ugyan nem használ a teljesítőképességnek, a stressz mérhetően csökkenti a koncentrációt és fokozza a hibák előfordulását, de aki résen van, az egy lépéssel biztosan közelebb kerülhet ahhoz, hogy hosszú távon tudja biztonságban a jövőjét.

A nyár a struktúra átalakítás ideje
A nyári hónapok lehetőséget adnak arra, hogy a cégek - piaci helyzetük és tevékenységüktől függetlenül - mérlegeljék mivel, milyen személyügyi átrendeződéssel, átszervezéssel tudnának a potenciáljukon javítani. Ez pedig azzal a roppant racionális okkal magyarázható, hogy az üzleti életben is, mint az ország életritmusában a nyári hónapok a legnyugalmasabbnak. Ilyenkor jut idejük a vezetőknek arra, hogy átgondolják mi megy nálunk rosszul és mi az, ami nem. Lukács Péter a GAP Consulting vezető tanácsadója is arról számolt be, hogy évek óta ezekben a hónapokban keresik meg a fejvadász cégek éves forgalmuk 60%-át. "A kellemes klímájúra hűtött irodákban ilyenkor ülnek össze a döntéshozók, a szakemberek és tanácskoznak arról, hogy kik azok a kollégák, akik érdemesek a kiemelésre, és kik azok, akiknek a nevei könyörtelenül lekerülnek a bérlistákról. Nyáron fejek hullnak a porba, minek eredményeként megnyílnak a kapuk a bebocsátásra várók előtt. Ezért még a közepes, vagy kisebb vállalatok álláshirdetéseit is érdemes ilyenkor tüzetesen átnézni."

A nyár a fiataloknak kedvez
Hr tanácsadók egybehangzó véleménye szerint a pályakezdők profitálhatnak a legtöbbet a nyári szezonból. Általánosan bevett szokás, hogy a szabadságolások miatt keletkező munkaerőhiányt a nagyvállalatok és a multik jellemzően helyettesítéssel oldják meg. Az ideiglenesen (1-2 naptól akár 2-3 hónapig) megüresedő pozíciók betöltésére előszeretettel alkalmaznak pályakezdő fiatalokat. Igaz, hogy csak a végzettségükhöz, szakterületükhöz szorosan kapcsolódó adminisztratív feladatokra, esetenként adatrögzítésre, recepciós munkákra használják a beugrókat, akik viszont szakmai tapasztalatot zsebelhetnek be, ami jelentősen megkönnyíti az őszi elhelyezkedésüket. A jól teljesítő frissdiplomásoknak esetenként még fix állást is ajánlanak, míg másokat a cégnél megüresedő pozíciókba hívnak vissza néhány hónapon belül.

Ha nyár, akkor diák, illetve szezonális munka
A diákok legtöbbje, ha munkavállalásra szánja el magát, akkor azt a nyári vakáció idejére tervezi. Érdemes viszont időben nekiállni az álláskeresésnek, mert év közben sokkal nagyobb az esély rátalálni a legmegfelelőbb munkahelyre, mint a szünidő kezdetén. Azért még most is több álláslehetőség áll a vállalkozó kedvű fiatalok rendelkezésére az egyszerűbb gyári csomagolási, címkézési, összeszerelési munkákon túl a hostess, pénztáros vagy árufeltöltési, szórólapozó, plakátozó feladatokig.
Óránként legkevesebb 350-400 forintot, alkalmanként 3000-4000 forintot fizetnek a diákoknak attól függően, hogy milyen jellegű a munka. A tanév idején egy diák 20-40 ezer forinttal duzzaszthatja havonta a pénztárcáját, míg a nyári szünidőben napi nyolc óra munkával akár hatvan-hetvenezer forintot is megkereshet.
A legnépszerűbb nyári idénymunkákat a nyaralóövezetek vendéglátó-ipari egységei kínálják. A legtöbb fiatal ebbe a szektorba szeretné kipróbálni magát, ám a vendéglősök gyors "vetésforgóról" beszélnek és arról, hogy ezért évről-évre egyre kevesebben alkalmaznak pincérnek diákokat. Nehéz, kemény munka egy étterem "pályáján" a hőségben 14-16 órán át koncentrálni a rendelésekre. Talán ezért is ritka, hogy egy diák egy egész szezont sikerrel talpal végig.

Mindegy, hogy nyár, vagy tél, a gyorsaság a fontos
Karriertanácsadók arra figyelmeztetnek, hogy aki nyáron kezd hozzá a munkakereséshez, általában és legkorábban szeptember-októberben állhat munkába. Aki viszont lazít és őszig vár az aktív álláskereséssel, annak csak december-januárra lesz meg a munkahelye. Természetesen nem kizárt a nyári álláskeresés azonnali sikere, ám tekintettel a piac helyzetére, természetére, megállapíthatjuk, hogy akinek nyáron már állandó munkája van, az a tavaszi állásbörzéken már biztosan megkezdte a keresést.