Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) szerint eredménytelenek voltak a bértárgyalások mindkét áruházzal.

A Metro-dolgozók fizetése több mint 10 ezerrel csökkent

A Metro annak ellenére sem kíván a dolgozók bérkompenzációjára többletköltséget fordítani, hogy a kormány a versenyszféra vállalatait is kompenzálja, azaz lehetővé teszi az elvárt béremeléshez szükséges bérköltségnek a szociális hozzájárulási adóból történő levonását – közölte a KASZ. A Metro dolgozói azért döntöttek a tiltakozó akció mellett, mert úgy vélik, a 2012-es bérfejlesztésről szóló tárgyalások hónapok óta eredménytelenek: a bértárgyalásokon ugyanis nem született egyezség a szakszervezet és a vállalat vezetősége között.

Ugyanakkor – a munkavállalók megítélése szerint – a Metrónál „nem sajnálják a pénzt különféle marketing akciókra és PR tevékenységre”. Ezekre akár sok millió forintot is elköltenek, miközben a dolgozók 80 százalékának több mint 10 ezer forinttal volt kevesebb a januári nettó bére, mint tavaly – olvasható a közleményben.

A szakszervezet azt kérte, hogy az elvárt béremelésért „cserébe” a munkavállalók januártól visszamenőleg kapjanak vásárlási kedvezményt helyi utalvány formájában, ám a cég ezt az ajánlatukat elutasította, és továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a dolgozók csak áprilistól kapják meg ezt a vásárlási kedvezményt. A Metro későbbre ígért választ.

Az Auchannál nem volt elbocsátás

Az Auchan munkavállalói azért döntöttek a demonstráció mellett, mert a többfordulós tárgyalásokon nem sikerült megegyezni a bérkompenzációról – közölte a KASZ. A cég egyik ajánlata sem volt elfogadható a szakszervezet számára, mivel azok nem biztosították volna a nettó bérek és béren kívüli juttatások értékének megőrzését. A munkavállalók nem fogadják el, hogy a vállalat az elvárt béremelést a szociális, béren kívüli juttatások egyes elemeinek a bruttó bérbe történő beépítésével oldja meg.

„Az Auchan mindent megtesz a munkavállalók bérének szinten tartásáért, de hiányoznak azok a gazdasági feltételek, amelyek alapján a szakszervezet által javasolt béremelést biztosítani tudnák” – közölte az áruházlánc. A vállalat vezetése tudatában van annak, hogy az elmúlt hónapokban bekövetkezett jogszabályi változások egy része kedvezőtlenül hatott a munkatársak nettó jövedelmére, ezért a vezetőség a gazdasági eredmények által lehetővé tett legmagasabb béremelést kívánja adni dolgozóinak – írta az MTI. Dominique Ducoux, az Auchan Magyarország Kft. vezérigazgatója hangsúlyozta: az évek óta tartó nehéz gazdasági helyzetben – sok más vállalattal szemben – nem bocsátottak el dolgozót, a munkahelyek megőrzése érdekében takarékossági intézkedéseket tettek.

Mikor lesznek a tüntetések?

Április 6-án reggel 6 óra és este 8 óra között tartanak demonstrációt a Metro áruházlánc budaörsi áruháza előtt – olvasható az érdekképviselet közleményében.

Április 7-én reggel 10-től este 10-ig az Auchan óbudai áruháza előtt tüntetnek.