Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Mihez kezdjünk azzal a sok szabadidővel, amit ez a helyzet hozott nekünk? Sokan kényszerszabadságon vannak, sok helyen elbocsátások történtek, van aki otthonról dolgozik, így a napi ingázás kiesése miatt találja magát szemben plusz szabadidővel. Pár napig ellézeng az ember, de érdemes megtervezni a hetünket előre, benne olyan programokkal, amikkel egyébként is szívesen foglalatoskodnánk. Ne engedjük szétfolyni a napokat, találjunk magunknak célokat és töltsük hasznosan az időt!

Az internet- és mobilszolgáltatók többsége igyekszik enyhíteni a helyzetet azzal, hogy különböző mértékben, de ingyenes adatforgalommal látja el ügyfeleit. Ha pedig internet van, mondhatni minden van: csoportos edzéseken vehetünk részt, meditálhatunk másokkal együtt, olvashatunk és tanulhatunk is.

Kötelezők filmeken

A Nemzeti Filmintézet a digitális oktatásra átállást is szeretné segíteni azzal, hogy összesen 90 irodalmi adaptációt, történelmi filmet, ifjúsági, rajz-, mese- és dokumentumfilmet tett ingyen elérhetővé a koronavírus-járvány alatt. A kőszívű ember fia, A Pál utcai fiúk, Egri csillagok, Édes Anna, Légy jó mindhalálig, Szent Péter esernyője – az irodalmi klasszikusok válogatásban a legkiemelkedőbb írók alkotásainak filmes feldolgozásai válnak elérhetővé, különös tekintettel a kötelező olvasmányokra. A történelmi válogatásban játékfilmek is szerepelnek, köztük A tizedes meg a többiek, a Budapesti tavasz, a Feldobott kő, a Hideg napok, a Szamárköhögés és a Valahol Európában is, amelyek történelmi forrásként is fontosak, mert pontos látleletet mutatnak arról, hogy az adott korszak alkotói hogyan gondolkodtak a magyarság létét meghatározó eseményekről, helyzetekről.

Edzőterem otthon

A #maradjotthon mozgalom elterjedésével együtt számtalan otthoni mozgáslehetőség bukkant fel: keressük meg kedvenc edzőtermünk weboldalát, nagy eséllyel már tettek is fel videót. Ha nem, akkor máris van egy ajánlatunk. A LifeTiLt Blog csapata egy teljes testnevelési anyagot adott közre általános iskolások részére - ha gyerekkel maradtunk otthon, ez alapján mozoghatunk közösen is. Szintén a LifeTiLt edzői este 8 órától élő, ingyenes online edzésekkel mozgatják meg az érdeklődőket.

Nyelvtanulás akár főzés közben

Bár időnk, mint a tenger, akár főzés közben, a konyhában is tanulhatunk angolul! Szalai Nóri, az 5 Perc Angol alapítója ingyenes angol nyelvtan hanganyagot tett közé, Facebook oldalán pedig élőben is részt vehetünk angolóráin. Ha videós tartalmakra vágyunk inkább, akkor az 5 Perc Angol tévé 50 adását érdemes követni. Ha angol helyett az olasz vagy a francia nyelvtanulásnak szeretnénk nekilátni, a népszerű és ingyenes Duolingo lehet megbízható társunk a kezdéshez.

Olvasni- és hallgatnivalók mindenkinek

Az Arcanum közel 27 millió folyóirat- és újságoldalt tartalmazó adatbázisa 2020. április 16-ig mindenki számára ingyenesen elérhető: itt olyan magyar nyelvű magazinokat lapozgathatunk virtuálisan, mint a Hölgyek Lapja 1800-as évekből származó számai vagy a népszerű Ludas Matyi fennállása alatt kiadott több mint 35 ezer oldala tele viccekkel és karikatúrákkal. A Magyar Elektronikus Könyvtár mek.oszk.hu oldaláról több mint 1200 e-könyvet lehet ingyenesen letölteni. Olyan magyar klasszikusok közül válogathatunk, mint Jókai, Karinthy, Móricz, Mikszáth vagy épp Rejtő, de találunk nemzetközi darabokat, mint Orwell 1984-e is.

Azoknak, akik gyerekekkel maradtak otthon, jó hír lehet, hogy a BOOKR segítségével most 400 interaktív mesekönyvet lehet letölteni. A Mesetárban olyan klasszikus és modern interaktív történetek találhatók, amelyek különleges keverékei az animált digitális könyveknek és képességfejlesztő játékoknak.

Az MTVA Archívum több száz hangoskönyvet, köztük meséket, kötelező és ajánlott olvasmányokat, valamint rádiójátékokat tesz ingyenesen hallgathatóvá, hogy a koronavírus-járvány idején megkönnyítse a hozzáférést az oktatási tartalmakhoz és a kulturált szórakozáshoz. Az archívum oldalán olyan klasszikusok érhetők el, mint A kőszívű ember fiai, az Ábel a rengetegben, A Pál utcai fiúk, a Mesék Mátyás királyról, A kincses sziget, a Robinson Crusoe vagy a Tom Sawyer kalandjai.

Jöhet még egy kis kultúra?

Világszerte ideiglenesen bezárt múzeumok online váltak elérhetővé a művészetek rajongói számára. A párizsi Louvre, a Vatikáni Múzeum, a washingtoni Smithsonian múzeum, a szentpétervári Ermitázs mind látványos virtuális sétákat bocsátott rendelkezésre azoknak, akik a fotelből szeretnének utazni.

Akik a színházi vagy koncertélményeket hiányolják a legjobban, azoknak az archív színházi felvételeket és élő zenei, színházi eseményeket is közlő "Élő közvetítések a koronavírus idején" nevű Facebook csoportot ajánljuk figyelmébe.

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala