Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A pszichológiai szerződés az emberi kapcsolatokban élet minden területén megtalálható: bizonyos várakozások övezik egy virágcsokor átadását és elfogadását, egy vacsora meghívást vagy akár egy takarítónak adott megbízást. A pszichológiai szerződés működését jól szemlélteti a szülő-gyermek viszony és ennek változásai. Ha visszaemlékezünk saját gyermekkorunkra, vagy gyermekeinkkel kialakított kapcsolatunkra, könnyen azonosítani tudjuk a sokszor kimondatlan szabályokat, viselkedési elvárásokat és az ezekhez tartozó jutalmakat és büntetéseket is.

Pszichológiai szerződés a munkahelyen

A családhoz hasonlóan, a vállalatok és a dolgozók, különösen a közvetlen főnök és beosztott között is létrejönnek kimondott vagy kimondatlan, de mindig személyre szabott megállapodások – személyes üzletek. Ezek gyakran indirektek és véletlenszerűek, ami persze sok félreértéshez, frusztrációhoz és végső soron kisebb elkötelezettséghez és rosszabb teljesítményhez vezethet. Például, lehet egy munkatársnak az az elvárása, hogy folyamatos visszajelzést kapjon a teljesítményéről – ami lehet akár egy mosoly vagy egy bólintás is. Ha ez elmarad, akkor könnyen fásulttá, érdektelenné válhat, ami végső soron új állás keresése felé mozdíthatja. A fordítottja is igaz, ha a várakozásaik teljesülnek, az szárnyakat adhat a munkavállalóknak.

Kommunikálni kell!

Talán a leglényegesebb dolog a pszichológiai szerződésekkel kapcsolatban az, hogy amit kimondunk, amit megbeszélünk, az egyértelműbbé válik, direktebbé teszi a megállapodást. Például egy frissen felvett asszisztens konkrétan megkérdezte a főnöke munkavégzéssel kapcsolatos elvárásait. Meglepődésére az első helyen szerepelt az iratok napi rendbetétele és a rendezett íróasztal. Ismerve ezeket – a többi munkatárs számára kimondatlan – elvárásokat, könnyedén meg is tudott nekik felelni, ami több formális és informális elismerést eredményezett a számára. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy a pszichológiai szerződés tartalma erősen függ a kulturális környezettől: egy koreai vezető várhatóan egész más dolgokat vesz bele, mint például egy norvég.

 Pszichológiai szerződés a munkahelyen 
 

A hirdetés már a pszichológiai szerződés része

A HR marketing és kommunikáció kiemelt szerepet kap a pszichológiai szerződés a szempontjából, hiszen többnyire a HR az első találkozási pont a vállalattal. A pszichológiai szerződések tartalma és az adott és milyen a cég kultúrája szorosan összefügg. Fontos odafigyelni például az álláshirdetésben megjelenő üzenetekre (mind tartalmi mind formai szempontból) mert ezek már a pszichológiai szerződéskötés első lépései. Amikor a potenciális jelentkező a hirdetést olvassa, elkezdi kialakítani az elvárásait, átgondolni azt, hogy mit kellene azon a munkahelyen csinálnia. Az állásinterjún elhangzó direkt és indirekt ígéretek mindkét fél részéről, bekerülnek a pszichológiai szerződésbe, kölcsönösen kialakulnak az elvárások.

HR munkatárs lehet a pszichológiai szerződésnél az „ügyvéd”

A témában folytatott kutatások egyértelműen azt az eredményt hozták, hogy azok a vállalatok ahol a pszichológiai szerződést komolyan veszik, (például, még az indirekt ígéreteket is betartják) ahol nyíltan kommunikálják az elvárásokat minden területen sikeresebbek. Ebben a munkában a HR szerepe alapvető fontosságú. A tudatos szerződés, azaz, annak a megbeszélése, hogy melyik oldal mit vár el, és azért mit ad, nem magától értetődő folyamat. Ahhoz, hogy ez jól működhessen fontos, hogy tisztázva és kimondva legyenek egyrészt a konkrét feladathoz tartozó elvárások, másrészt a vállalat és legfőképpen a közvetlen vezető elvárásai. Ezt folyamatos beszélgetéssekkel, célzott tréninggel és a pszichológiai szerződés stratégiai eszközök közé emelésével érhetjük el.