A brit európai uniós tagságot ellenző Függetlenségi Párt, a UKIP egyik politikusa januárban azzal próbált riadalmat kelteni, hogy híresztelni kezdte: mivel bolgárok és románok előtt is szabaddá tették a munkavállalást Angliában, akár másfél millióan elindulhatnak közülük a szigetország felé, el fogják venni az álláslehetőségeket a brit őslakosság munkakeresőitől. A jóslat nem vált be, sőt, újabban csökken az angliai bolgárok és románok száma - írja az inforadio.hu.

Amióta január elsején, az Európai Unió szabályai értelmében román és bolgár állampolgárok előtt is megnyílt a munkavállalás lehetősége a társországokban, elindult a munkaerő-vándorlás a fejlettebb gazdasággal rendelkező uniós vidékek felé, de Nagy-Britanniába nem özönlöttek százezrével. A bolgár és román vendégmunkások száma jelenleg összesen mintegy 122 ezer fő a szigetországban.

Legújabban pedig kezdenek elszállingózni ezek a délkelet-európai munkavállalók, háromezerrel csökkent a számuk. Németországban ugyanis magasabbak a bérek, jobbak a munkakörülmények, amellett a német nagyvárosokban, ahol a legtöbb elhelyezkedési lehetőség akad, nem olyan színvonaltalanok s egyben drágák az albérletek, mint a briteknél. Tehát megkezdődött az átköltözés. Ennek ellenére a UKIP párt továbbra is riogat, különösen most, az uniós választások előtt.

Lengyelek és magyarok még érkeznek

Az elmúlt évben létesült 741 ezer új brit munkahelyből csak 174 ezret töltöttek be külföldiek. Persze, jönnek, jövögetnek, elsősorban a lengyelek és a magyarok.

Nincs pontos adat arra, hány magyar vendégmunkás dolgozik jelenleg Nagy-Britanniában, talán 300 ezer lehet a számuk, főként a szolgáltatóiparban. A lengyelek több mint háromszor ennyien vannak.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Most pedig jön a nyár, a mezőgazdasági idénymunkák ideje. A földeken, a gyümölcsösökben keményen kell dolgozni, sok helyen nem jut más a munkavállalónak, mint spártai színvonalú tömegszállás. Erre végképp nem fűlik az angolok foga, a komlószedést, almaszedést, hosszú évtizedek óta roma idénymunkások végzik.

Várható azonban, hogy ezekre a hónapokra újra felszökken Angliában és Skóciában a bolgár vagy román vendégmunkások száma, hiszen a mezőgazdasági munkák végzéséhez különösebb nyelvtudásra sincs szükség.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: külföldi munka, román, bolgár, lengyel, magyar, elvándorlás, Nagy -Britannia