Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Számos olyan munkaerő-piaci probléma van Magyarországon, amelyre megoldást jelentene a távmunka, derült ki az első Távmunka Meetupon. Az agilis munkavégzés segítheti a kismamák visszatérését, csökkentheti az országon belüli elvándorlást, illetve a megváltozott munkaképességű munkavállalóknak is megoldás. Ráadásul sok esetben a távmunka olcsóbb és hatékonyabb megoldás is, mint a telephelyen történő munkavégzés.

A modern technológiai eszközöknek köszönhetően a távmunka, illetve az otthonról való munkavégzés már sokak számára nem jelent problémát.

A távmunkának ráadásul a társadalmi támogatottsága is magas: a munkáltatók több mint fele előnyösnek tartja ezt a foglalkoztatási formát (53%), és a munkavállalók majdnem 90 százaléka szívesen dolgozna távmunkában (88%), derült ki a Profession.hu 1193 munkavállaló megkérdezésével készített felméréséből. Ennek ellenére csak minden huszadik válaszadó dolgozik rendszeresen irodán kívül.

Valós és meghaladott akadályok

Szembetűnő, hogy míg a megkérdezettek nagy része szeretné, hogy otthonról dolgozhasson, de 46 százalékuknál saját véleményük szerint sincs rá lehetőség. Sok esetben ez paradigmaváltással mégis megoldható lenne. "A 9-től 6 óráig tartó munkavégzésre épülő struktúrákat el kell és el is lehet engedni, emögött komoly racionalitás van” – mondta a rendezvényen Martis István, a Profession.hu ügyvezető igazgatója.

A PROFESSION.HU-N ILYEN TÁVMUNKÁKAT TALÁLHATUNK.

"A gazdasági növekedés és az elvándorlás eredményeként Magyarországon sok a betöltetlen állás, miközben számos mobilizálható potenciális dolgozóval számolhatunk. Őket a strukturális problémák megszüntetésével, az atipikus foglalkoztatási formák elterjesztésével tudjuk visszahozni a munkaerőpiacra” – tette hozzá.

Távmunkára vágynak a dolgozók

Sokaknál a felettesek hozzáállása az akadály

Majdnem minden ötödik válaszadó esetében a felettesek nem támogatják a távmunkát. Pedig ahogy Ballai Brigitta, a Digitális Nomádok magyarországi alapítója, és aktív Hoffice szervező a meetupon elmondta, a legtöbben képesek helytől függetlenül dolgozni, és az esetek túlnyomó többségében több eredményt is érnek el egy nap, mert saját ritmusuk szerint oszthatják be aznapra tervezett feladataikat.

A Svédországból indult Hoffice mozgalom különböző iparágakból és országokból érkező tagjai egymás otthonában gyűlnek össze, hogy 45 perces munkablokkokban motiválják a csoport többi tagját.

Technológia és technika

Az új technológiai megoldásoknak köszönhetően az időbeosztás, a kapcsolattartás és az ellenőrzés is rendkívül egyszerűvé vált. A Távmunka Meetup sorozat második része ezekről szól majd, mégis már első alkalommal is előkerültek pozitív példák: a Skype, Pidgin, Appear.In, a Last Pass vagy az Evernote a biztonságos konferenciahívásokon keresztül a céges jelszó védelméig megszüntetik az olyan akadályokat, mint a kommunikáció vélt bonyolultsága vagy az adatbiztonsági kockázatok.

Hamar Domonkos productivity coach szerint a Getting Things Done (GTD) módszerrel a munkavégzés helyétől függetlenül is hatékonyan tudjuk használni elménket, annak legfőbb funkcióját kihasználva. A módszer alaptézise, hogy az elménk nem arra való, hogy feladatokat tároljuk benne, hanem hogy új dolgokat találjunk ki. A feladatok átgondolt rendszerezésével bárhonnan megvalósítható a stresszmentes hatékonyság.

A tapasztalat szerint megéri

Ahogy Vetési Zsófia, a Telekom Távmunka Projekt projektvezetője kiemelte, a cégnél a munkavállalók jelenleg 15 százaléka rendelkezik távmunkás megállapodással. Ez egy több mint tíz éves létesítési folyamat és intenzív belsőkommunikációs kampány eredménye.

A középvezetők kezdeti fenntartásait sikeresen cáfolta ez az atipikus foglalkoztatási mód, és a mérések alapján számottevően javított a cég hatékonyságán. A munkáltatói előnyök mellett az otthonról való munkavégzés és a rugalmas munkakörnyezet munkavállalói jól-léthez is nagyban hozzájárul.

Pro és kontra

A távmunka legfőbb előnyének a közlekedési idő és költségek (68%) csökkenését, valamint a munka és a magánéleti teendők könnyebb összehangolását (57%) tartják a munkavállalók.

A hátrányok között munka és magánélet összemosódását (37%) és a szakmai kapcsolatok gyengülését (34%) említették legtöbben.

A Távmunka Meetup sorozat célja, hogy a www.tavmunkamozgalom.hu oldalon összegyűjtse a témában fellelhető tapasztalatokat és lehetőségeket, ezzel elősegítve a munkáltatói döntések meghozatalát.

A RUGALMAS MUNKAVÉGZÉST KÍNÁLÓ ÁLLÁSOKAT ITT TALÁLJUK!

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: távmunka, atipikus, rugalmas, állásajánlat, álláskeresés