Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Mostantól a felsőoktatásban tanulók az iskolaszövetkezetek által szervezett diákmunkában is megszerezhetik a diplomájukhoz szükséges szakmai gyakorlatot. Korábban az így dolgozó hallgatóknak erre azért nem volt lehetőségük, mert hivatalosan a gyakorlat biztosításának feltételeit teljesíteni nem tudó iskolaszövetkezetekkel, nem pedig a gyakorlóhellyel állnak munkaviszonyban.

A jogszabály-változtatás kimondja, az iskolaszövetkezetek akkor igazolhatják a hallgatók szakmai gyakorlatát, ha a diákmunkát biztosító vállalkozás arról nyilatkozik, hogy az általa biztosított munkavégzés feltételei megfelelnek a szakmai gyakorlattal és annak helyszínével szemben támasztott elvárásoknak.

A módosítás több tízezer fiatalt érint, mivel a 180-200 ezer diákmunkásból 130 ezren dolgoznak valamelyik iskolaszövetkezeten keresztül és közülük mintegy 15 ezren végeznek szakmai gyakorlatot.

Szakmai gyakorlat lehet a diákmunka

Íme a diákmunkák

- A diákmunkák nagy része fizikai munka vagy szakmunka, ám irodai pozíciókat is találhatunk.

- IT-területen és HR-munkaügyi állásban is elhelyezkedhet egy diák.

- A legtöbb diákmunka Budapesten van.

- Általános iskolai végzettséggel, illetve szakiskolát elvégzett fiatalok jelentkezését is várják.

- Sok munkát kínálnak érettségizetteknek, de olyan pozíció is van, ahová diplomást vennének fel.

- Nyelvtudás nélkül is elhelyezkedhetünk, az angol nyelv ismerete is több állásnál követelmény.

- Román, olasz vagy némettudással is keresnek embereket.

A szakmai gyakorlati helyek listája

- A legtöbb gyakornokot a fővárosban keresik. Pest és Borsod-Abaúj-Zemplén megye is sok munkát kínál.

- Adminisztratív, banki, vezetői, pozíciókat hirdetnek, emellett az egészségügy-gyógyszeripar területére, kereskedelmi, HR, marketing, média és PR, pénzügy, könyvelés, illetve logisztikai cégek és szolgáltató központok (SSC) is keresnek gyakornokokat.

- Mérnöki, IT programozói, telekommunikációs cégek ajánlatai mellett a gyártás-termelés területén működő vállalatok is több pozíciót kínálnak. Emellett fizikai munkát is találhatunk.

- Külföldre is keresnek gyakornokot.

- A pozíciók többségéhez követelmény az érettségi vagy a főiskolai végzettség.

- Angol vagy német nyelvismeret szükséges. Vannak azonban nyelvtudást nem igénylő munkák is.

AZ ÖSSZES DIÁKMUNKA ÉS SZAKMAI GYAKORLATI HELY ITT BÖNGÉSZHETŐ!

Ennyi diák dolgozott tavaly

A diákmunkahosszú évekig általános megítélésként egyet jelentett a nyári munkával. A DiákÉSZ tagszervezeteináls dolgozó diákok száma 25 ezerrel nőtt egy év alatt – mondta korábban Dr. Fiák István, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (DiákÉSZ) elnöke.

2015 első félévében legnépszerűbb és legérdekesebb munkák a fesztiválokon való munkalehetőségek, illetve a környezetvédelemmel, környezettudatossággal, szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos vetélkedők megszervezése, lebonyolítása volt – tette hozzá Bor Katalin, a Mind-Diák cégvezetője.

Az iskolaszövetkezetek afféle hungarikumként, nemzetközi szinten is receptet kínálhatnak a pályakezdők munkanélküliségének csökkentésére. A most megszavazott jogszabály szerint a diákok iskolaszövetkezeti gyakornoki rendszer keretében dolgozhatnak, fizetést kapnak, illetve egyúttal a szakmai gyakorlatukat is "letudhatják”.

Hegedűs Csaba, a Prodiák operatív igazgatója elmondta: már beindították több ügyfelükkel a gyakornoki programokat, amelyek alapvető célja, hogy a fiatalok már a tanulmányaik alatt munkahelyi tapasztalatokat szerezzenek.

A Meló-Diák Országos Diákmunka Hálózat elindított egy Mentor Programot, melyben minden náluk dolgozó diák részt vehet, díjmentesen. Értékelik és ezek alapján fejlesztik a fiatalok azon kompetenciáit, amelyek feltétlenül szükségesek a munkaerőpiacra történő zökkenőmentes belépéshez. Ilyenek például: időgazdálkodás, kommunikáció, projekt-menedzsment, vevő-orientáltság, stressz-tolerancia, csapatmunka stb. – mondta Marosi László, az iskolaszövetkezet ügyvezetője.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: diákmunka, szakmai gyakorlat, állásajánlat, álláskeresés