Az Egyesült Államokból érkező befektetésekből jön létre a legtöbb új munkahely azon beruházások közül, amelyek elindításában a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) részt vett 2014-ben - mondta el a HIPA elnöke, Ésik Róbert.

A befektetéseket ösztönző ügynökség 2014-es eredményeit ismertetve közölte, hogy a HIPA tavaly 60 beruházás elindításában vett részt, amelyek összértéke meghaladja az 1,66 milliárd eurót, és e befektetésekkel csaknem 11 ezer új munkahely jön létre Magyarországon.

A legtöbb működőtőke - csaknem 500 millió euró értékben - indiai vállalatok befektetéseiből érkezik. A második legnagyobb beruházó Kína, nem egészen 200 millió eurós beruházási volumennel, a harmadik Japán 150 millió euróval - ismertette a HIPA elnöke.

Sok ezer új munkahelyet teremtenek

A létrejövő munkahelyek számát tekintve az amerikai beruházásokat (2700 új munkahely) az indiai (1600 munkahely) és a német (1400 állás) befektetések követik.

Az új beruházásokat szektorok szerint csoportosítva kiemelkedik a járműipar, a befektetések összértékének több mint a fele - csaknem 870 millió eurónyi beruházás - ebben az iparágban valósul meg.

A legtöbb új munkahely a járműiparban és a szolgáltató központokban létesül (3500, illetve 3600 új állás); vagyis az összes új munkahely mintegy kétharmada ezen a két területen jön létre.

Hol lesznek munkahelyek?

A területi eloszlás változatlan, 2014-ben is Közép-Magyarország, valamint Észak- és Nyugat-Dunántúl régiókba érkezett a legtöbb új beruházás annak ellenére, hogy a HIPA igyekszik a kevésbé fejlett magyarországi régiókat is a befektetők figyelmébe ajánlani - mondta el Ésik Róbert.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A járműiparnak az új beruházásokon belüli súlyával kapcsolatban megjegyezte, érdemes továbbra is az autóiparra koncentrálni, mert ebben az iparágban jelentős a beszállítói kör, vagyis egy-egy új autóipari beruházással sok magyar kis és közepes vállalkozásnak nyílik lehetőség.

Ésik Róbert elmondta: a járműipar és a szolgáltató központok várhatóan 2015-ben is kiemelt szektorok maradnak; a HIPA jelenleg 96 beruházási projektről tárgyal, ha ezek mind megvalósulnának, 18 ezer új munkahely jönne létre ebből több mint 8 ezer a járműiparban és a szolgáltató központokban.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: munkahelyteremtés, állás