Sok ezer állás közül válogathatnak

Folyamatosan nő a betöltetlen mérnöki állások száma Magyarországon, ma mintegy 4 ezer nyitott pozíció van ezen a területen - ismertette az Experis Hungary legfrissebb felmérését Ábrahám László, az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ) elnöke.

A szövetség számításai szerint a szabad mérnöki állások betöltésével 50 milliárd forinttal növekedhetne a termelés. A munkaerőhiány okai közé tartozik, hogy a lakosság nagy része nincs tisztában a mérnöki szakma mibenlétével és lehetőségeivel, a szülők és a diákok egyaránt tájékozatlanok. Emellett úgy vélik: az oktatás sem fektet elegendő hangsúlyt a gyakorlati tudás elsajátítására, ezért gyakran nem piacképesek a frissen végzett mérnökök - jegyezte meg a szakember.

A probléma megoldásaként a szövetség egyebek mellett észrevételeket fogalmaz meg az oktatás minőségéről az egyetemek és az illetékes hatóságok felé, továbbá az elmúlt két évben természettudományi roadshow-n keresztül 22 iskolában, több mint 3 ezer középiskolás diáknak mutatta be a mérnöki szakmát, játékos kísérletsorozatok és szakmai képviselők beszámolói révén - mondta Ábrahám László a távirati irodának.

Alapvetően mérnöki gondolkodású, megoldáscentrikus, több nyelven beszélő, képzett munkaerőt keresnek a vállalatok, a specifikus tudás pedig elsajátítható a cégek - sok esetben nyilvánossá tett - tudásbázisaiból.

Sok ezer állás közül válogathatnak

Íme az állások!

- Mérnökök ilyen munkalehetőségek közül válogathatnak.

- Gépészmérnököknek, villamosmérnököknek, minőségbiztosítási mérnököknek rengeteg állást kínálnak, de a speciális mérnöki területeken is sok pozíciót találhatunk.

- Fejlesztőknek, programozóknak ilyen állásokat kínálnak.

- Projektmenedzsment területre keresnek mérnököket és informatikusokat is.

- Keresnek IT-tanácsadókat, tesztmérnököket, rendszertervezőket is.

- Akár távmunkában is dolgozhatunk.

- Gyakornoki helyeket is találhatunk.

- A legtöbb - csaknem ezer - IT- és mérnök szakembert Budapesten vennék fel a munkaadók. Részletek >>>

- Külföldi munkákat is kínálnak! Részletek >>>

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A 2009-ben alakult EJMSZ magyarországi nagyvállalatok - így például Mol csoport, Audi, Continental csoport, Lego, Ericsson Magyarország, NI Hungary Kft. - és felsőoktatási-, valamint non-profit intézmények összefogása. Azért jött létre, hogy közvetlen tapasztalataival támogassa és még intenzívebbé tegye az oktatási intézmények, a gazdasági szereplők és a mérnöki szakmák képviselőinek együttműködését. Jelenleg 21 tagot számlál, terveik szerint azonban folyamatosan bővülnek majd.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: munka, álláskeresés, állásajánlat, mérnök, műszaki, IT