Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A legtöbb "friss főnök" az első időben csak sodródik a feladatokkal, például átveszi az elődjétől a folyamatban lévő ügyeket, a rendszeres feladatokat, ám a hosszú távú stratégiai feladatoktól, kreatív döntésektől elmenekül. Ilyen estekben nagyon nagy segítség lehet egy business coach. Az első három hónap - ami gyakran a próbaidő hosszával is egyezik, ha kívülről veszik fel a vezetőt - tele van előre nem tervezhető eseményekkel. Ennek ellenére (vagy talán éppen ezért) érdemes elgondolkodni már jó előre azon, hogy hosszú távon hogyan szeretné a karrierpályáját felépíteni.

Kilencven napos terv

Komócsin Laura, az International Coach Federation elnöke szerint a sok váratlan esemény miatt nem szabad elvárni magunktól egy teljesen részletes órarendet, de legalább nagy vonalaiban jó, ha van egy kilencven napos terv a tarsolyunkban. Ettől tudatosulnak a hosszú távú célkitűzések, amelyekhez az aktuális lehetőségeket kell majd igazítani. "Hiszen mindig csak azokat a lehetőségeket fogjuk észrevenni magunk körül, melyekre nyitottak vagyunk. Ráadásul, sokkal nagyobb az esélyünk arra, hogy ha magunk tervezzük meg az életünket, akkor kevésbé fogunk kiszolgáltatottan sodródni az eseményekkel, és ezeket sokkal inkább tudjuk majd a saját céljaink megvalósításának szolgálatába állítani. A tudatos tervezés mindenképp jobb, mintha valamiféle túlélési játszmának tekintenénk ezt az időszakot" - hívja fel a figyelmet.

Segítség, kineveztek!

Nincsenek általánosan érvényes receptek, hiszen mindenki egyedi igényekkel, készségekkel, képességekkel és lehetőségekkel rendelkezik és maga a cég is egyedi vállalati kultúráját tekintve. Ám vannak megszívlelendő dolgok, amelyek szinte mindenkinek segíthetnek, Komócsin Laura a való életből vett példákat használva próbál útmutatást adni.

Tíz jó tanács az új vezetőknek

1. Szerepcsere
Érdemes azzal kezdeni, hogy feltárjuk, milyen volt a vezető kinevezés előtti szerepe és milyen az új szerep. Mik a különbségek, mik azok, amikben jobb lesz ebben a szerepben és mik azok, amiket fejlesztenie kell.

2. Az értékek tudatosítása, misszió
Határozza, meg mihez ragaszkodik, mik azok az értékek, amiből nem hajlandó engedni és mik azok, amiket úgy lát, hogy ebben a magasabb pozícióban már másképp kell csinálnia, mint például az öltözködés, a kommunikáció, netán az irodai berendezés megváltoztatása.

3. Oh, bárcsak?
El kell képzelni az elkövetkező kilencven nap után mi várja, például véglegesítés a pozícióban. Emellett más "SMART" célt (azaz olyat, ami Specifikus, Mérhető, Attraktív, Reális és Tervezhető) megfogalmazhat, tehát mikor érezné azt, hogy sikeres volt vezetőként az első három hónapja.

4. Nem szégyen tanulni a volt főnöktől
Határozza meg mik voltak az előző vezető erősségei, amin nem kíván változtatni, és mik azok, amiket mindenképp másképp szeretne folytatni.

5. Szolgáló vezető - valami, ami a beosztottaknak jó
Érdemes beazonosítani, kik a kulcsemberek a szervezetünkben, akik például véleményformálók, hangadók vagy nagy szakmai tudással rendelkeznek, esetleg nagy a cégen belüli kapcsolati tőkéjük. Velük mindenképp érdemes félórás beszélgetésre elvonulni valahova irodán kívülre egyesével és megtudni Tőlük is, hogy min szeretnének megváltoztatni, mikor éreznék úgy, hogy jó az új vezető.

Dr. Ken Blanchard és Mark Miller A titok, amit a nagy vezetők tudnak és tesznek című könyv olvasóinak nem okoz ez meglepetést, hiszen onnan a "szolgáló vezető" kifejezés. Számos példa szerepel benne, hogyan és mit tehetünk a beosztottainkért, és miért is éri ez meg nekünk, mint vezetőnek. Ha például a frissen kinevezett főnök részt vesz az utódjának kiválasztásában, megnő az esélye, hogy eggyel több lesz a jó katonáinak a száma, főleg, ha a kiválasztás után nem engedi el teljesen a kezét, hanem mentoraként is fellép a későbbiekben.

6. Keresztfunkcionális projektötlet - valami, ami az egész cégnek jó
Itt olyanra kell gondolni, ami nem szakma-specifikus, azaz nem csak a frissen kinevezett vezető aktuális részlegét érinti. Érdemes tenni valamit, ami ismertté teszi a nevét az egész cégben még évek múlva is: kiírhat például egy olyan pályázatot, amire nem csak az adott vezető beosztottai pályázhatnak, azaz megmozgatja az egész céget. Így nemcsak a szakterületen tevékenykedő kollégák figyelmébe kerülhet be, de a munkáltató szemében is olyan alkalmazott lesz, aki nemcsak a saját nyájáért ugrik a kútba, de proaktív a teljes vállalat szintjén is. Ezzel hozzájárulhat az újabb előléptetéséhez is.

7. A vezető is ember - valami, ami magam miatt fontos
A vezetők nem tudják délután négykor eldobni a laptopot, de azért, hogy ne fizessen túl nagy árat sem a vezető, sem a családja a magasabb pozícióért, határozza meg mik azok, amikről nem hajlandó lemondani, például heti egy alkalommal sportol vagy masszázzsal töltődik fel, vagy a kilencven napba beiktathat olyan programokat is, amikor csak a családjával vagy a barátaival foglalkozik.

Segítség, kineveztek!

8. Büszkeség és balítélet
Sokan, akiknek gratulálnak, szemérmesen lefelé néznek, hogy ugyan már, nem nagy dolog, de nem szabad ennyire szerénykedni! Igen is nagy dolog, hogy pont most és pont őt léptették elő, ez nem a szerencsének, a véletlennek köszönhető. Legyen rá büszke, de vigyázzon, ne essen át a ló túloldalára, ne veszítse el a barátait, régi kollegáit.

Lehet, hogy elsőre ez nehezére fog esni, de a magasabb pozícióval együtt jár, hogy több energiát kell fordítania a personal brandjére. Tegye ismertté magát a szakmában: kommunikáljon, jelenjen meg szakmai eseményeken, tartson előadást vagy publikáljon!

9. Visszacsatolás kérése a felettestől
Aki a kinevezéséről döntött, attól legkésőbb a kilencvenedik napon kérjen visszacsatolást, hogy elégedett-e a munkájával, van-e valami, amiben nem váltotta be a reményeket, min kell változtatnia.

10. Stressz
A másik nagy terület, amiben egy jó business coach nagyon sokat tud segíteni a frissen kinevezett ügyfelének, a stresszkezelés. Az előléptetés egy speciális stresszforrás, ami nem feltétlenül negatív stresszel jár együtt, az "izgalmi állapot" kreatív energiákat is felszabadíthat. Az előléptetés sok jót és néhány rosszat is hozhat egyszerre.

A vezetőknél a feszültségek oka a munkahelyi kapcsolatokban, az azzal járó konfliktusokban, a teljesítménnyel kapcsolatos elvárásokban, a döntési helyzetek gyakoriságában, a szellemi túlterheltségben és az időbeli nyomásban keresendő. Náluk nem a munkakörülmények okoznak stresszes állapotot, hanem maga a munka a feszültségek, kényelmetlenség és szorongás forrása. Ezek azonosításában és a megfelelő kezelési utak megtalálásában, személyre szabásában is segíteni tud egy business coach.


Amikor segített a coach

"Coachommal, Komócsin Laurával már a kinevezést megelőzően is együtt dolgoztam, ezért nem volt kérdéses, hogy Ő fog támogatni az első kilencven napban is" - mondta el Szunomár Éva, aki egy éve lett megbízott fejlesztési igazgató a Pannonban. "Laurával végigvettük lépésről lépésre a fenti tételeket, mindegyikre kitaláltuk azt a megoldást, ami leginkább illik a mi vállalati kultúránkhoz és az én személyiségemhez is, hogy ne vállaljak olyanokat, amiket utólag csak tologatok a határidők közeledésével, hanem olyanokat, amiket én akarok és ezért szívvel-lélekkel mögé tudok állni, hogy maradéktalanul megvalósítsam" - tette hozzá.

Misszióként azt határozta meg, hogy megpróbálja lerövidíteni a fejlesztések átfutási idejét, és erősítené az osztályok közötti együttműködést. Azt is észrevette, hogy túl gyakran használják a kollégák az e-mailt a találkozás helyett, ezért amikor a személyes jelenlét, beszélgetés hatékonyabb, akkor nem az e-mailt választja. A célja a fluktuáció csökkentése, az exigazgatótól pedig azt akarta eltanulni, hogy hogyan legyen erősebb néhány helyzetben. Ez utóbbi cél eléréséhez egy mentort is választott magának.

Segítség, kineveztek!

A csapatért is sokat tett: elindítottam egy belső szakmai képzést, vizsgával, az olimpia idejére (ugyanis tavaly délelőtt voltak a sportesemények a pekingi helyszín miatt) szerzett egy tévét, ahol követhették munkaidőben a versenyeket a kollégák. Azonosította a kulcsembereket, coachok segítségével fiatal tehetség programot indított, illetve létrehozott egy Női vezetői klubot, ahova más cégek sikeres női vezetőit is meghívják. Emellett előadásokat tart konferenciákon, illetve publikációt is készített. Ám a sok munkahelyi program és munka mellett a személyes célkitűzéseiből sem volt hajlandó engedni, például egy biciklis maratont szervezett Ausztriába.

Fotó: profimedia.hu