Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A recessziós környezet miatt élesedik a verseny minden területen, hiszen nem minden cég maradhat életben. A vállalatok közötti különbség alapvetően az emberekből fakad, meg kell találniuk azt a személyt, aki minden tekintetben megfelel az elvárásaiknak. És az összes álláskeresőnek is megvan a maga szakterülete, amelyen ő a legjobb - csak meg kell lelnie azt a céget, ahol az adott területen, illetve a pozícióban az ő munkájára van szükség. A két igény összehangolása nem kis feladat: már a toborzási folyamat elején, az álláshirdetés feladásakor eldőlhet.

Felértékelődik a szakemberek szerepe

"Átmeneti időszakot élünk, megváltoznak a cégek igényei: soha nem volt még ennyire fontos, hogy milyen az új munkaerő. A kompromisszumok ideje lejárt. Recesszióban felértékelődik a jó szakemberek szerepe, hiszen akár a cég jövője függhet tőlük. Kevesebb állás van, ám ezekre a legjobb emberek kellenek" - mondta Martis István a Profession.hu állásportál vezetője.

Egyre népszerűbb a netes álláshirdetés

Ahhoz, hogy az igazán jó szakemberekhez jusson el a cég megkeresése, nem mindegy, hol jelenik meg a hirdetés. Mivel a HR erre fordítható kerete is megcsappan, így a potenciális munkaadók kevesebb helyen tudnak majd hirdetni, ezért az általánosan ismert és elismert portálokat veszik majd inkább igénybe.

A munkaadók az álláshirdetéseiket egyre inkább az interneten jelentetik meg, ugyanis még az olyan nívós állásportálok, mint a Profession.hu is jóval olcsóbbak, mint egyes magazinok.
Egy országos szaklapban több százezres - vagy akár milliós - összegbe is kerülhet egy nagyobb hirdetés feladása, az olyan nagy és ismert állásportálok, mint a Profession.hu viszont jóval olcsóbban kínálják a profi szolgáltatásukat.

Martis István elmondta, hogy átlagosan 15 százalékkal csökkent a hirdetések száma a toborzással foglalkozó internetes oldalakon, ám - mivel a kevesebb sokszor több - az érkező megkeresések a legjobb szakembereket célozzák.

Egyre többen keresnek állást

A szakértők szerint a válság hatására: a munkanélküliség kiugróan magas lesz, az álláshelyek száma csökken. Ez utóbbinak a nyomai már látszanak: az Állami Foglalkoztatási Szolgálathoz (ÁFSZ) a múlt hónapban négy százalékkal kevesebb álláshelyet jelentettek be a cégek.

A válság kiindulási helyén, az Egyesült Államokban már majdnem eléri a félmillió főt az állásukat elvesztettek száma. Itthon az ÁFSZ októberi adatai alapján ezer fővel nőtt a regisztrált álláskeresők száma, csaknem 425 ezren voltak. Egyharmaduk tartósan munkanélküli, akik több mint egy éve nem tudtak elhelyezkedni. A munkanélküliségi ráta - a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint - 7,7 százalékra nőtt.

A cikk szerzője: Durbák Ildikó

A fotó forrása: profimedia.hu