Előző cikkünkben a miértekkel foglalkoztunk, majd rátértünk a céltudatosság erejére és a továbbképzés fontosságára is. Most a felelősségvállalás szerepére hívjuk fel a figyelmet.

A felnőtté válás nemcsak az életkorunkra és a testmagasságunk méretére utal, jóval többet takar. A leggyakoribb hozzátársított jellemzők: önállóság, függetlenség, és markánsabbá válik a nemünk. A felelősségvállalás a felnőtté válás egyik kezdete. Tegyük hozzá azt is, hogy ideális esetben. Nem biztos ugyanis, hogy olyan szülői és iskolai nevelést és értékrendet viszünk magunkkal a nagybetűs és önálló életünkbe, ami ezt megkönnyíti. Bár Ranschburg Jenő szerint a szülő-gyerek függőségi viszonya esetén fontos, hogy az évek teltével fokozatosan megszűnjön. Ám ha megmarad - és így a felnőtté válás szakaszába is átvisszük -, az a következő hat, igen beszédes okra illetve igényre vezethető vissza:

1. pozitív vagy negatív figyelemkeresés igénye
2. elismerés, egyetértés keresése
3. biztonság és kényelem iránti vágy
4. a közelség és a fizikai kontaktus keresése
5. szeparációs félelem
6. segítségkérés

A fentiek különösen jellemzők azokra a felnőttekre, akik elsősorban a kudarcaikra összpontosítanak, és önbizalmuk sem szilárdult még meg. Azonban ezekkel az érzésekkel és a további cselekedetekkel további kudarcokat érhetünk el. Tulajdonképpen át is alakíthatjuk a fenti "függőséget" - ám kizárólag pozitív irányba kell indulnunk! Ugyanis életünk egyik legerőteljesebb befolyásoló tényező az, hogy milyen emberekkel vesszük körbe magunkat. Ez nemcsak a párunk, a rokonaink és barátaink körét érinti, hanem ide tartoznak a munkatársaink és az üzleti partnereink is.

Találjuk meg a megfelelő társaságot!

Önbizalmunk és optimizmusunk megerősítésének és megőrzésének fontos állomása, hogy egész egyszerűen pozitív hozzáállású emberek társaságát keressük. Ez azt is jelenti, hogy tudatosan távol kell tartani magunkat a negatív személyektől és energiavámpír kisugárzásuktól. Jó tanács: még a mai napon határozzuk el, hogy kirekesztjük a negatív hozzáállású embereket az életünkből!

Hogyan vonzzunk pozitív embereket magunk köré?

Először is: gondoljuk végig, számunkra milyen személyiségek az inspirálóak, kikre nézünk fel, kiktől tanulnánk szívesen. Lehet ez ellenkező nemű illető illetve korábban élt híresség. Olvassunk minél több sikertörténetet, amely motivál bennünket is. Találjunk hasonló életutakat, momentumokat ezekkel az személyekkel, hogy bekapcsolhasson a "neki is sikerült!" felismerésünk, és egy lehetséges továbblépési útvonal illetve tapasztalat állhasson előttünk.

Önbizalom gyorstalpaló: a felnőtté válás, felnőttként

Miközben az általunk elismert személyek járnak a fejünkben, egy finom változás fog bekövetkezni gondolatunkban. Így ennek eredményeképpen elkezdjük bevonzani a pozitív személyeket életünkbe. Ezzel együtt a negatív hozzáállású emberek le fognak morzsolódni a társaságunkból. Ahogy a pozitív és céltudatos emberek egyre érdekesebbnek találnak minket - és ennek köszönhetően mi is pozitívabb hozzáállású és magabiztosabb személlyé válunk -, úgy a borús életszemléletű emberek mind unalmasabbnak és furának találják a társaságunkat. Ne sajnáljuk!

Felelősség - mindenért!

Sz. Éva ma már beismeri, hogy sokszor kibújt a felelősség alól - a magánéletében és a munkájában egyaránt. "Egyszer leadtam a nyomdának egy hibás marketing anyagot - osztja meg velünk -, rossz ár volt rajta. Amikor megkaptuk ötezer példányban, és felfedeztem, nem tudtam, hogy fogom ezt megúszni kirúgás nélkül. Kétségbeesve hívtam a nyomdában dolgozó ismerősömet, és sikerült megbeszélnem vele, hogy vállalják ők a bűnbak szerepét. Mivel érthető módon először nem akarták, még rátettem egy lapáttal: azt mondtam, hogy akkor elbúcsúzhatnak az összes többi megrendelésemtől. Azt hiszem, ennél mélyebbre már nem süllyedhettem volna. De ezt csak a mai fejemmel tudom így értékelni. Azóta semmilyen kibúvót nem keresek, ha elrontok valamit. Mert előfordul időnként, hogy hibázom, de most már kimerek állni magamért és tudok bocsánatot kérni."

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

TEENDŐK:

enlightened Még ma határozzuk el, hogy maradéktalanul felelősséget vállalunk életünkért, döntéseinkért, elvégzett munkánkért, kimondott és leírt szavainkért. Mindazért, ami kizárólag ránk jellemző, amilyen emberek valójában vagyunk.
enlightened Környezetünkben a negatív embereket cseréljük át pozitív személyiségűekre!
enlightened Minden nap úgy viselkedjünk, mintha máris pozitív, magabiztos és sikeres emberek volnánk!
enlightened Alkossunk világos és izgalmas, minden részletében hiteles gondolati képet a legfontosabb célunkról, és úgy gondoljunk rá, mintha már meg is valósult volna!
enlightened Végezzünk el egy "gondolati főpróbát" minden jelentős esemény előtt! Hunyjuk le a szemünket, vegyünk egy mély lélegzetet, és lássuk magunk előtt az átütő siker képét! Éljük át ennek örömét, és lássunk hozzá a megvalósításához!
enlightened Minden nap jutalmazzuk meg önmagunkat egy kis pozitív élménnyel! Lehet ez egy csésze finom tea, amikor csak magunkra figyelünk, vagy akár egy érdekes könyvből pár fejezet elolvasása.

Végül ne feledjük: ha az a célunk, hogy boldog, magabiztos és optimista életet éljünk, akkor bizonyos kockázatot vállalni kell érte. Nem háríthatjuk át másra a felelősséget, ha hibás döntést hozunk. Valójában magunknak kell minden végső döntést meghozni, nem várhatjuk másoktól a saját tapasztalataik tükrében a legjobb választ. Törekedjünk erre, és éljünk valóban felnőtt életet!

Forrás: Brian Tracy: Önbizalom, Bagolyvár Könyvkiadó.

Készítette: S. G.

Címkék: önbizalom, önismeret, hibák, felelősség, felnőtt