A nők számára egy repülőgép-pilóta a legszexisebb, őt a tűzoltó és a katona követi - derült ki a Jobb-Állás karrierblog felméréséből. A legvégén a könyvelő, a taxisofőr és a jegyellenőr végzett. A férfi válaszadók legnagyobb számban a titkárnő/személyi asszisztenst jelölték meg, a légi utaskísérő lett a második, a fitnessedző a harmadik.

Szexinek számított minden, ami vonzó lehet: fizetés, társadalmi presztízs, a média által sugallt kép, konkrét ismerősök, befolyás, hősiesség, férfiasság, nőiesség, a szakmában dolgozók idomai, kisugárzása.

A kérdőívnek volt egy szabad szöveges része is, ahová a listán nem szereplő, de szexinek tartott szakmákat lehetett beírni A női kitöltők közül többen az autószerelőt, a filmrendezőt, a kommandóst írták be, míg a férfiak a meteorológus, a stylist és a fogorvos szakmákat.

"Az eredményekből az tűnik ki, hogy a nők a hősiességet, az erőt, a veszéllyel való megbirkózást tartják szexinek, míg a férfiak körében a szakmában dolgozó hölgyek kinézete határozza meg a választást" - kommentálta az eredményeket Karácsony Zoltán, a blog szerzője, a felmérés készítője.

A 10 legszexibb "női" szakma

1. Titkárnő - személyi asszisztens
2. Légi utaskísérő (stewardess)
3. Fitnessedző (személyi edző)
4. Hostess
5. Pincér
6. Betegápoló
7. Óvónő - óvodapedagógus
8. Tanár (általános vagy középiskola)
9. Rendőr
10. Fodrász

...és a legkevésbé szexiek

Jegyellenőr
Politikus
Agrárgazdálkodó

A 10 legszexibb "férfi" szakma

1. Repülőgép-pilóta
2. Tűzoltó
3. Katona
4. Vízilabdázó (élsportoló)
5. Ügyvéd
6. Orvos
7. Kajak-versenyző (élsportoló)
8. Rendőr
9. Bűnügyi nyomozó
10. Zenész

...és a legkevésbé szexiek

Könyvelő
Taxisofőr
Jegyellenőr

Más országokban már korábban végeztek hasonló felméréseket. Ausztráliában a katona lett a legszexibb férfi, míg a sportoló/rekreációs szakember a női foglalkozás. Németországban a hölgyek szerint az orvosok a legvonzóbb férfiak, míg a férfiak a jogász hölgyekre "buknak". Az Egyesült Királyságban februárban látott napvilágot egy hasonló felmérés, amely csak nők körében készült. Ott a zenész nyert, megelőzve a bankárt és a tanárt.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Közel 700-an töltötték ki az online kérdőívet. A karrierblog június elején azt kérdezte olvasóitól "Melyik szakmákat tartja a legszexibbnek a másik nemnél?" A válaszadóknak először nemüket kellett megadniuk, majd a hazai álláspiacot reprezentáló 50 szakmából választhatták ki a legszexibbeket. (A férfi és a női kitöltők is ugyanabból a listából választottak.)

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: szakmák, munkaerőpiac, karrier