Egy év alatt 92 ezer fővel csökkent a munkanélküliek száma, 2014. május-júliusban 354 ezer ember nem dolgozott - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. A munkanélküliségi ráta 2,2 százalékponttal, 7,9 százalékra mérséklődött.

A 15-74 éves férfiak közül 189 ezer embernek nem volt munkája, 51 ezer fővel kevesebbnek, mint egy évvel ezelőtt (a munkanélküliségi rátájuk 2,2 százalékponttal, 7,8 százalékra csökkent). A korcsoportba tartozó nők közül 165 ezren voltak munkanélküliek, 41 ezer fővel csökkent egy év alatt a számuk (a munkanélküliségi rátájuk a 2,2 százalékpontos csökkenés eredményeként 8 százalék volt).

Nyolc százalék alá esett a munkanélküliség

A munkanélküliek ötöde fiatalabb 24 évesnél, a korcsoport 21 százalékos munkanélküliségi rátája 6,8 százalékponttal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A 25-54 évesek, azaz a legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 2 százalékponttal, 7 százalékra, az 55-64 éveseké pedig 1,5 százalékponttal, 6,3 százalékra csökkent.

A munkanélküliek kevesebb mint fele (49,5 százaléka) egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 18,7 hónap volt.

Többen dolgoznak, mint egy éve

Május-júliusban 4 millió 127 ezer volt a foglalkoztatottak létszáma, 164 ezerrel (4,1 százalékkal) többen dolgoztak, mint egy évvel korábban. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 61,8 százalékra emelkedett (4 millió 97 ezren tartoztak ebbe a korcsoportba) - közölte a KSH.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A 64 évesnél fiatalabb férfiak közül 2 millió 217 ezer embernek volt munkája, a foglalkoztatási rátájuk 3,1 százalékponttal, 68 százalékra nőtt. A korcsoportba tartozó nők közül 1 millió 880 ezren dolgoztak, esetükben a foglalkoztatási ráta értéke 3 százalékponttal, 55,8 százalékra javult.

A 24 évesnél fiatalabbak közül 257 ezren voltak foglalkoztatottak, a korosztályba tartozók negyede dolgozott. A foglalkoztatási rátájuk 3,3 százalékponttal volt több, mint tavaly május-júliusban. A 25-54 éves, valamint az 55-64 éves dolgozók száma is nőtt, az előbbiek foglalkoztatási rátája 2,7 százalékponttal, 78,6 százalékra, utóbbiaké pedig 3,3 százalékponttal, 42 százalékra emelkedett.

A versenyszférában egyre több munkahelyet teremtenek

Kitarthat a foglalkoztatottság növekedése az év végéig az elemzők szerint, akik azt is megjegyezték, hogy a versenyszféra egyre jelentősebb mértékben járul hozzá a mutató javulásához.

Gabler Gergely, az Erste Bank vezető elemzője szerint a munkaerő-piaci folyamatok a közmunkaprogramok hatását kiszűrve is javulnak. A magánszektorban is erőteljes bővülés látszik, amelyben kiemelt szerepe van az autóiparnak, számos autógyár harmadik műszakot vezetett be. Az elmúlt egy évben az egyes iparágak kapacitásbővítésének köszönhetően az alacsonyabban képzett munkaerő jelentős részét felszívta a munkaerőpiac - mondta az MTI-nek.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője rámutatott, hogy erőteljes volt a gazdasági növekedés az első fél évben. Mivel a gazdaság ciklusát jellemzően késéssel követi a munkaerőpiac, ezért a következő hónapokban további javulásra lehet számítani. Az elemző kiemelte azt is: a munkakínálat szintén bővülni fog, ebből adódóan a munkanélküliségben csak kismértékű csökkenés várható, ám ez összességében kedvező irányú átalakulás.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: munkanélküliség, álláskeresés, foglalkoztatottság, statisztika