A saját cégük helyzetét és a gazdasági kilátásokat illetően is nőtt az elmúlt évben a Magyarországon működő vállalatok pénzügyi vezetőinek optimizmusa. Ennek ellenére hazánk még mindig a legpesszimistább országok közé tartozik a régióban - derül ki a Deloitte 13 kelet-közép-európai ország vállalati pénzügyi vezetőinek (CFO-k) megkérdezésével készített, félévente megismételt felméréséből.

Egy különösen nehéz periódus után az elmúlt időszakban egyre több kedvező hír érkezik a magyar gazdaságból, ami a pénzügyi vezetők hangulatában is érzékelhető - mondta Gaidosch Tamás, a Deloitte CFO programjának magyarországi vezetője.

Növekvő munkanélküliségtől tartanak
(Forrás: Deloitte)

A tavalyi 52-ről az idén 5 százalékra csökkent azon magyar pénzügyi vezetők aránya, akik recesszióra számítanak. Regionális összehasonlításban mégsem kiemelkedő ez az eredmény: Albánia, Csehország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia és Szlovákia pénzügyi vezetői is optimistábbak.

Többen veszíthetik el a munkájukat

Bár Magyarországon javulnak a foglalkoztatási mutatók, még mindig több (33 százalék) válaszadó számít arra, hogy nőni fog a munkanélküliség a következő egy évben. A vezetők 16 százaléka szerint fog csökkeni az állástalanok száma.

Ez javulást jelent az a korábbi adatokhoz képest: fél évvel ezelőtt még 45 százalék számított növekedésre és 7 százalék csökkenésre.

Javulnak a vállalatok pénzügyi kilátásai

A válaszadók 35 százaléka látja jobbnak a kilátásokat a 6 hónappal ezelőttihez képest - egy évvel korábban még csupán 20 százalékuk ítélte meg kedvezőbben a megelőző fél évhez képest cége pénzügyeit. Ennek ellenére a régióban a magyar pénzügyi vezetők még mindig a legpesszimistábbak között vannak, csak a szlovén kollégáik tartják rosszabbnak saját cégük helyzetét.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Gaidosch Tamás elmondta: a korábbi évekhez hasonlóan a legfőbb üzleti célként 2014-re is a meglévő és az új piacokon történő értékesítés növelését, valamint a kiadások csökkentését említették a pénzügyi vezetők. Az üzleti folyamatok újratervezése és átszervezése a cégek 90 százaléka számára nagyon fontos.

A több területen is érzékelhető növekvő optimizmus ellenére négyből három pénzügyi vezető szerint még nem jött el az idő a nagyobb kockázatvállalásra.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: munkanélküliség, állás, munkaadó, vállalkozás, 2014