Az álláskeresés kezdetén érdemes értékelni a korábbi munkahelyeinken elért sikereinket, de fel kell elevenítenünk a "nemszeretem" dolgokat is. Ezeket tegyük egy képzeletbeli mérleg serpenyőibe, és máris látni fogjuk, hogy a pozitív vagy a negatív dolgok felé billen-e a mérleg nyelve. Ezeken a dolgokon például úgy is változtathatunk, hogy tanulunk valami újat vagy továbbfejlesztjük a már meglévő tudásunkat.

Nincs munkám, hogyan képezzem magam? Íme 5 tipp!

1. Mit tanuljunk?

Érdemes végiggondolni, hogy megéri-e egy teljesen új szakmát "kitanulni": középkorú pályakezdőként valóban több esélyünk lesz-e a munka világában? Ha egy olyan hivatást választunk, amire nagyon nagy a kereslet, akkor érdemes belevágni. (Az OKJ-s képzésekről szóló cikkünk itt olvasható.)

Munkanélküliként olyan dolgot érdemes tanulni, amely belátható időn belül eredményt hoz, például valami kiegészítést a korábbi szakmához. Könnyebben el tud helyezkedni egy olyan raktáros, akinek például targoncavezetői képesítése is van, mint akinek nincs "speciális" tudása.

Nincs munkám, hogyan képezzem magam?

2. Bizonyítvány megszerzése

Sok munkahelyen nem azt nézik, hogy az álláskeresőnek milyen bizonyítványai vannak, hanem a tapasztalatot, a gyakorlatot értékelik. De azért jó, ha papírral is igazolni tudjuk, hogy mit tudunk.

Előfordulhat, hogy az álláskereső évekig egy olyan pozícióban dolgozott, amelyhez nem volt meg a képesítése, a munkavégzés közben tanulta meg a szakma minden apró trükkjét. Ezt azonban nem tudja papírokkal alátámasztani. Például hegesztőként dolgozott egy vállalkozásnál, mindenféle technikát tökéletesen megtanult, ám nincs papírja. Ebben az esetben érdemes megtudakolnunk, hogy valamelyik oktatási intézménynél levizsgázhatunk-e.

3. Nyelvtanulás

A magyaroknak mindössze a 35 százaléka vallotta magáról, hogy anyanyelvén kívül még legalább egy idegen nyelvet beszél. Azoknak a száma is nagyon alacsony, akik legalább egy idegen nyelvet képesek olyan szinten használni, ahogy a munkaadók megkövetelik. A nyelvi magánórák és a nyelvtanfolyamok ára azonban eléggé borsos. Az interneten több ingyenes honlapot is találhatunk, amelyek segítenek (például a BBC oldalán is vannak tananyagok). Emellett az is jó gyakorlás lehet, ha a filmeket nem szinkronizálva, hanem eredeti nyelven, felirattal nézzük.

A HR-szakemberek szerint a felsőfokú végzettségűek álláshoz jutásához az egyik legfontosabb tényező az idegennyelv-tudás. A KSH 2010-es adatai szerint a 15-29 éves fiatalok csaknem 8 százalékánál az alkalmazás feltétele volt az idegennyelv-ismeret, további 23 százalékuk számára pedig előnyt jelentett az elhelyezkedéskor. A Diplomamentő program annak közel 20 ezer fiatalnak segít, akik elvégezték az egyetemet vagy a főiskolát, de nyelvvizsga hiányában nem kapták meg az oklevelüket. Ingyenes képzésekkel segítenek nekik. (Erről bővebben itt olvashatunk!

A szaknyelv elsajátítása is nagyon fontos, mert például gazdasági, műszaki, mérnöki, jogi vagy informatikai területen ma már nagyon nagy hasznát vehetjük annak, ha tárgyalóképesek vagyunk szakmai témákban is. A külföldi partnerekkel való kapcsolattartás, a szakmai újdonságok megismerése és a munkánk, eredményeink bemutatása szempontjából mindenképp előnyt jelent, ha szakmai nyelvismerettel jelentkezünk egy állásra.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

4. Informatikai ismeretek

Napjainkban a technológiai fejlődés olyan gyors, hogy soha nem fejeződhet be a tanulási folyamat. A tudás fejlesztésére kereshetünk ilyen jellegű tanfolyamokat vagy internetes oktatóvideókat, amelyekkel egy-egy új szoftver használatát elsajátíthatjuk. Néha a művelődési házakban vagy egyes alapítványoknál hirdetnek kedvezményes árú számítógép-kezelői oktatásokat.

5. Készségfejlesztés

Azok az álláskeresők lehetnek sikeresebbek, akik tisztában vannak az értékeikkel és a gyengeségeikkel is. Ehhez önismeret szükséges. Tudnunk kell, miben vagyunk jók, és mi az, amit nagyon nagy kínok árán tudunk csak megcsinálni. Ha például valaki képtelen nyilvánosság előtt beszélni, akkor nem érdemes olyan pozíciót megpályáznia, ahol ezt kell csinálnia.

Ám fontos szem előtt tartanunk azt is, hogy a készségek fejleszthetők! Ha tudjuk, hogy miben kellene erősítenünk, akkor arra tudatosan figyeljünk oda. Kereshetünk szakirodalmat, tanfolyamot vagy akár egy közösséget is, ahol segíthetnek ebben.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: álláskeresés, képzés, szakma, munka