A nyári feltöltődés elengedhetetlen minden munkakörben, újra kell tölteni az elemeket, ki kell zökkenni a mókuskerékből, új inspirációk és élmények után nézni, hogy legyen elég muníció az előttünk álló kihívásokhoz is. De a nyári szabadság is csak úgy ér valamit, ha nyugodt szívvel és valóban el tudjuk engedni a munkahelyi gondolatainkat, arra az időre letesszük a lantot, és átadjuk magunkat a nyaralásnak.

Hogy ne kelljen a tengerpart széléről se azt magyarázni az irodában rostokoló kollégáinknak, hogy vajon hol találnak meg egy dokumentumot vagy éppen telefonszámot, érdemes felkészülten otthagyni az ügyeinket. Kinél hogyan történik ez? Milyen jól bevált praktikák és módszerek léteznek? Körképünk következik!

"Amikor egy országos nagyker cégnél dolgoztam, ott erre teljesen konkrét folyamat volt. Év elején minden depo vezetőnek szabadságos ütemtervet kellett készíteni, azokat összeegyeztették, és az előzetes terv szerint jött a helyettesítő kolléga. Ha valakinél változás történt a szabis tervénél, akkor cserélt valaki mással."

Ildikó, csoportvezető

"Árukészlet logisztikai osztályon dolgozom, és nálunk mindenkinek megvan a maga helyettese. Egy embert több is helyettesít, a munkát felosztva, így a napi munka mellett ez nem olyan megterhelő. A kollégák egymást között is megbeszélik, hogy ki mikor megy szabira, vagy vesz ki szabadnapot, tényleg rugalmasan tud működni. Engem a részlegünkön csak a főnöknőm tud helyettesíteni, és az ő munkájának egy részét én veszem át, ha szabin van. Így valamelyikünknek mindig ott kell lennie. A szabadság beosztása vele így nem nehéz, ráadásul különböző igényeink vannak: neki nincs gyereke, nekem igen."

Erika, logisztikai munkatárs

Nem mehet minden dolgozó szabadságra

"A csapatomban minden munkatárs egyénileg rendelkezik a szabadsága 75%-ával, akkor veszik ki, amikor szeretnék, ha az alapvető dolgokra is figyelnek. Ezek: egyeztetni kell a közvetlen vezetővel, és csapaton belül meg kell nézni, hogy a folyamatos működés zavartalan maradjon. De nagy szigor nincs nálunk. Az éves zárás környéke egészen más, de az nálunk március végét érinti. Erre csapaton belüli szabályzat van, hogy mi a teendő, mit kell betartani, és így tovább."

Zsuzsa, üzleti ügyfélszolgálat csoportvezetője

"Nálunk nagy a csapat, így szerintem könnyebben megoldható a helyettesítés, nincs ebben probléma. Jól bevált módszerekkel dolgozunk, a főnökünk készített még évekkel ezelőtt egy szabi-kisokost, olyan irányelv típusú anyag, és abban pontosan meg van adva minden teendő: hogyan állítsuk be az 'out of office' üzenetet a mailboxunkban, mi mindent adjunk meg itt magyar és angol nyelven is, aztán van egy átadási dokumentum a szabi alatti folyó ügyekről, a legfrissebb státusszal, és a szükséges kontaktok elérhetőségével. Amúgy meg annak is köszönhető a gördülékeny helyettesítés, hogy jó a csapatunk, és nincs benne széthúzás. Ez lehet, hogy még többet számít."

Anita, értékesítési asszisztens

"A felnőttképzésben dolgozom, ahol azért nem lehet úgy letenni a lantot, mint mondjuk a hagyományos iskolai rendszerekben. A szabadságot rugalmasan vehetem ki, de azért érdemes a céges telefon és az internet közelében maradnom, mert ha munka van, akkor munka van."

Tünde, szakmai vezető

"Mivel a saját vállalkozásomról van szó, rugalmasan osztjuk be a nyári szabadságokat, és a helyettesítés a megbízható kolléganőkre és kollégákra marad. Amikor az alkalmazottak mennek szabira, akkor én vagyok ott 100%-ban! Teljesen jól működik így!"

Mónika, tulajdonos-ügyvezető

"Én a gyermekjólét területén dolgozom, általában szabi alatt mindig előáll valamilyen krízis valakinél, de éppen ezért a szabadságon lévőnek kötelező az olyan aktákat naprakészen ott hagyni, hogy aki bent van, az tudjon lépni. Általában meg van beszélve, hogy az ilyen eseteknél ki helyettesít. A pszichés teher miatt azért nagyon bátorítanak minket a '10 napot egyben tessék kivenni' lehetőségre. Nagyon figyelünk arra, hogy a kollégát csak akkor hívunk fel szabi alatt, ha ég a ház - de ez azért nem nagyon szokott megtörténni. Ügyeletet, szabit, és mindent táblázatba írjuk, és nagyon figyelünk a betartására."

Hannah, családgondozó

"A csapatban összesen öten vagyunk, hozzám pedig közvetlenül tartozik egy asszisztens. Nemrég vezettük be, hogy a heti riportolások alkalmával mindig adunk egy átfogó képet a csapatnak, ki min dolgozik, és milyen státusznál tart. Így ha szabira megyünk, nem elölről kell mindent kezdeni, csak összegyűjtjük a szóba jöhető feladatokat, és megkapja valaki más, aki bent marad. A szabi idejére készítünk egy táblázatot a prompt és az állandó feladatokból, de a határidős munkákat általában befejezzük. A nyaralás alatt mobilon elérhetjük egymást sürgősebb esetben, de azért törekszünk ennek az elkerülésére. Fontos az, hogy mindenki ismerje a másik munkakörét és a futó projektjeit, így sokkal jobb a csapatmunka - és a helyettesítés is. A cég szempontjából is nagyon káros, ha csak egy valaki ért egy folyamathoz, és kiesik a munkából."

Orsi, e-commerce manager

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A szabadság alatt akár azon is elgondolkodhatunk, kiszakadva a napi rutinból, hogyan képzeljük szakmai fejlődésünket. Egyáltalán nem meglepő dolog, hogy a legtöbben éppen a szabadságuk alatt döntenek úgy: biztos, ami biztos, innentől kezdve rajta tartják a szemüket a friss és új álláshirdetéseken is. Ez bölcs döntés!

Nem mehet minden dolgozó szabadságraPályázzunk minél több helyre, töltsük fel önéletrajzunkat ide, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést a legfrissebb álláslehetőségről.

Nem mehet minden dolgozó szabadságraNézzünk körbe ITT és ITT is, ha egy jó állásra vágyunk!

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkahely, szabadság, nyár, álláskeresés