Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A bérkompenzáció elmaradása miatt, vagyis ha egy cég az elvárt béremelést nem teljesítette, több kedvezménytől is eleshet. A bérkompenzáció persze nem kötelező érvényű, de érdemes mérlegelni, hogy a béremelés elmaradása milyen hátrányokat okozhat a vállalkozásoknak - írja Kalocsai Zsolt adószakértő, az RSM DTM elnök-vezérigazgatója a blogjában. A jogszabály szerint 2012-ben a havi bruttó 216 806 forint alatt kereső munkavállalóknak kell kompenzálni a bérét.

A béremelés a munkáltató döntése

Két évig nem indulhat közbeszerzési eljárásokon ajánlattevőként, valamint a központi költségvetésből és az elkülönített állami pénzalapokból nem részesülhet támogatásban az a cég, amely a munkavállalói legalább kétharmadának nem adta meg a kormányrendelet szerinti elvárt béremelést.

Az elvárt béremelés mértékét úgy határozták meg, hogy a dolgozók nettó bére változatlan feltételek mellett ne csökkenjen, az adókedvezmény összegét pedig úgy alakították ki, hogy a foglalkoztatás munkáltatóra háruló költségei munkavállalónként legfeljebb 5 százalékkal nőjenek. A 2012. január 1-jei hatállyal megállapított minimálbér- és garantáltbérminimum-emelés az elvárt emelésbe beszámít.

Nem minden esetben szankcionálnak

A szankciók elkerülésének a feltétele, hogy az érintett munkavállalók kétharmadának emelkedjen a bére. Az elvárt béremelést a munkából tartósan távol lévő dolgozóknál is végre kell hajtani, viszont az egyszerűsített foglalkoztatás keretében "alkalmazott" embereknél nem.

Akkor sem zárja ki magát a pályázatokból és a közbeszerzésekből a cég, ha az elvárt béremelést részben (25 százalékban) a béren kívüli juttatások növelésével hajtja végre, ám ebben az esetben az adókedvezmény csak akkor vehető igénybe, ha a folyamatosan foglalkoztatottaknál teljes mértékben a kormányrendelet szerinti béremelést valósítja meg a munkáltató.

Jár a fejlesztési adókedvezmény?

Amennyiben a bérkompenzáció elmarad, és a jogsértést jogerős határozatban megállapítják, a "bűnős" vállalkozás két évig nem részesülhet az államháztartásról szóló törvény értelmében költségvetési támogatásban. De vajon a fejlesztési adókedvezmény igénybe vétele ennek minősül?

A költségvetési támogatás egy olyan támogatás, amelyet az államháztartás központi alrendszeréből ellenérték nélkül, pénzben nyújtanak - áll a törvényben. Az általános rendelkezések további kapaszkodót adnak: a költségvetési támogatás csak pályázat vagy egyedi elbírálás alapján nyújtható - írja a szakértő.

Így tehát a fejlesztési adókedvezmény nem tekinthető költségvetési támogatásnak, mivel az adóalanyok a fejlesztési adókedvezményt nem pályázat vagy egyedi elbírálás alapján, hanem a társasági adóról szóló törvényben, valamint a vonatkozó kormányrendeletben szabályozott feltételek teljesítése esetén adóvisszatartás formájában érvényesíthetik - magyarázza Kalocsai Zsolt.