Nagy bérnövekedésre számítanak

2013. május 23. Forrás: MTI

Hasznos: - + Nyomtat

Az alacsony infláció és az adóváltozások miatt nőttek a reálbérek, de a bérkiáramlás üteme nem veszélyezteti az inflációs célt - vélik az elemzők.

Mint arról a Profession.hu is beszámolt: idén január-márciusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 2,9 százalékkal volt magasabb, mint a tavalyi első negyedévben, a családi kedvezmény figyelembevétele nélkül számított nettó átlagkereset 4,2 százalékkal nőtt egy év alatt.

Emelkedett a reálbér

A nettó bérek növekedése 4,4 százalék volt, ami a márciusi 2,2 százalékos infláció mellett 2,2 százalékos reálbér-növekedést jelent - hívta fel a figyelmet Suppan Gergely, a TakarékBank senior elemzője. A versenyszférában 1,3-ról 2,7 százalékra gyorsult a bérnövekedés, míg a rendszeres, bónuszoktól megtisztított bérnövekedés 3,2 százalék volt az előző havi 2,5 százalék után. A költségvetési szférában 4,5 százalékkal nőttek a bruttó bérek az egy évvel korábbihoz képest, a közcélú foglalkoztatás hatását kiszűrve 4,1 százalékos volt a bérnövekedés - emelte ki az elemző.

Az elemző az idén összességében 3 százalékos bruttó, és csaknem 4,5 százalékos nettó bérnövekedésre számít. Így a vártnál jóval alacsonyabb infláció hatására a reálbérek növekedése a következő hónapokban felgyorsulhat, éves átlagban megközelítheti a 2,5 százalékot - közölte Suppan Gergely.

Kitért arra is, hogy a bérek, így a reálbérek növekedése az év utolsó hónapjaiban tovább gyorsulhat, ha bevezetik a pedagógus életpálya modellt. A reálbérek kedvező alakulása miatt a háztartások fogyasztása a második negyedévtől stabilizálódhat, illetve enyhén növekedhet, de a családok feltehetően nem költik el teljes egészében a javuló reáljövedelmüket - véli a Takarékbank elemzője.

Önnek ajánlott állások

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője felhívta a figyelmet, hogy a versenyszférában különösen visszafogott a bérnövekedés. A rendszeres, illetve a nem rendszeres keresetek növekedési üteme eltér, mert a nem rendszeres jövedelmek kifizetését jelentősen csökkentették a vállalkozások. Az adóváltozások és az alacsony infláció miatt azonban az alacsony bérkiáramlás mellett is nőttek a reálbérek - fogalmazott az elemző.

Nem veszélyezteti az inflációs célokat

Idén a nettó bérnövekedés meghaladja a bruttó bérekét a "szuperbruttó" kivezetése miatt, míg a minimálbérek növekedése meghaladja az inflációt - jelezte Suppan Gergely. Mivel több ágazatban még nem kötötték meg az idei bérmegállapodásokat, a bruttó bérek növekedése a következő hónapokban kissé gyorsulhat a megállapodások lezárultát követően. A reálbérek növekedése az infláció további csökkenése miatt erősödhet.

A Takarékbank elemzője szerint a versenyszféra béreinek alakulása nem jelent kockázatot az árstabilitásra nézve, ezért nem jelent akadályt a kamatcsökkentések folytatása előtt.

Nyeste Orsolya szerint a vártnál ugyan nagyobb volt a bérkiáramlás márciusban, de a mutató messze van attól, hogy az inflációs célokat veszélyeztesse. Nincs béroldali inflációs nyomás Magyarországon, ami összefüggésben van azzal, hogy a növekedési kilátások csak lassan javulnak. Ehhez alkalmazkodnak a vállalkozások, amit a keresetek alakulása mutat - emelte ki.

Szemlézte:

a Profession.hu Google+ oldala

Címkék: béremelés, bér, fizetés

- Profession.hu

További rövid hírek
További rövid hírek
www.facebook.com/Profession.hu