Szakértők egyetértenek, hogy a hatékony és kreatív munka feltétele, hogy bizonyos időszakonként abbahagyjuk a munkát. Erre szolgál például a rendszeresen az irodán kívül töltött ebédszünet vagy a digitális eszközök időszakos megvonása.

Kétségtelenül vannak, akik számára a jobb munkavégzés céljából beiktatott pihenőidő csak egy ürügy arra, hogy minél tovább távol maradjanak az irodától, rengeteg a valódi munkamániás is, őket semmivel nem lehet rávenni, hogy megálljt parancsoljanak.

A munkamánia egyik tünete éppen az, hogy az illető nem hajlandó elismerni, hogy feltöltődésre van szüksége, pedig kutatások igazolják, hogy enélkül egyenes út vezet a kiégéshez.

Munkamánia: 4 tipp a lazításhoz

A Fast Company szakmai portál Ruwanda Bashirt, egy sikeres San Francisco-i utazási startup cég tulajdonosát kérdezte arról, hogyan lehet a munkamánia keretein belül "észrevétlenül" regeneráló időszakokat beiktatni.

1. Sétálás közben tartott értekezletek

A külső helyszínen, séta közben tartott meeting természetesen nem minden témában vagy nem minden kollégával megvalósítható, de az esetek nagy számában semmi akadálya nincs annak, hogy mondjuk az irodaház körüli séta közben beszélgessünk. Pszichológiai kutatások bizonyítják, hogy az egymás melletti séta segít két ember között köteléket teremteni, serkenti a kreativitást és egyáltalán nem rontja a koncentrációt.

2. Külső helyszínen tartott munkanapok

Bashir saját bevallása szerint vasárnaponként is dolgozik. Ezeken a napokon azonban irodán kívüli helyszínt választ, legyen az egy kávézó vagy teaház. "A távmunka hatásairól egymásnak ellentmondó kutatási eredmények láttak napvilágot, az egyik szerint az irodai személyes jelenlét jelentősége túlértékelt, más tanulmányok azt emelik ki, hogy az előléptetés esélye felére csökkent azoknál, akik otthonról dolgoznak" - emlékeztet Ruwanda Bashir. Mindez nem vonatkozik a vasárnapra, amikor gyakorlatilag senki sincs bent az irodában.

Ilyenkor van lehetőség nagyobb összefüggésekben gondolkodni, célokat azonosítani, új ötleteket kitalálni, amelyekre a napi hajtásban nem lenne idő. "A probléma a hagyományos munkakörnyezettel az, hogy az e-mailezés folyamatos reagálási kényszerben tart minket. Emiatt a nap nagy részében sürgősnek tűnő ügyekkel foglalkozunk, a valóban fontosakat pedig elhanyagoljuk" - véli.

3. Heti egy nap teljes kikapcsolódás

Bashir a hét minden egyes napján dolgozott, ennek hátulütője az volt, hogy elmélkedésre és önelemzésre nem jutott idő. A fiatal vállalkozó hölgy a szombatot jelölte ki, mint szabadnapot, amikor - ha nehezen is, de - megpróbálja megállni, hogy ne nézzen e-maileket és valami inspiráló dologgal foglalkozzon.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Töltsük az általunk választott szabadnapokat olyan kikapcsolódással, amely valamelyest azért kötődik a munkánkhoz. Bashir például hőlégballonos kirándulásra jelentkezett és a program alatt szerzett élményeket az utazási startup vállalkozásához kapcsolódó információgyűjtésként könyvelte el.

4. Munkahelyen kívüli szakmai rendezvények

Egy könyvkiadó cég rendszeres szakmai könyvklubot tarthat, de egy-egy vállalkozás is rendezhet heti vagy havi rendszerességgel olyan összejöveteleket, amelyek kötetlen beszélgetést tesznek lehetővé a szakma tagjai között.

Ezek a rendezvények a kikapcsolódást segítik, miközben jelentős szerepet játszanak a csapatépítésben is. "A vállalaton belüli emberi kapcsolatoknak erőteljes hatása van arra, milyen mértékben tudunk fejlődni. Ideális esetben arra ösztönözhetjük egymást, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból."

Címkék: munkahely, távmunka, stressz, munkamánia, pihenőidő

Szemlézte: Fogas Krisztina