Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Munkatapasztalat kontra rugalmasság

Gerlei Béla, a Karrier Intézet igazgatója szerint az 50 feletti korosztálynál gyakori jelenség, hogy önbizalmuk visszaesik, kétségbeesnek, és úgy érzik, hogy „bármilyen” állást elfogadnának, csak szűnjön meg a bizonytalanság és a tétlenkedés időszaka.

Abármilyen”, mint álláspiaci kategória azonban nem létezik, így nagy valószínűséggel környezetük sem tud nekik segíteni, amikor azzal keresik fel őket, hogy kellene egy „jó” állás. A szakember szerint az álláskeresés sok tekintetben rendkívül hasonlóan működik a párkereséshez: ha valaki nagyon-nagyon akarja, az a másik félben bizalmatlanságot szül.

Az állás elvesztése a huszonévesek számára is erőteljes stresszhelyzetet jelent, fokozottan igaz ez azokra, akik már túljutottak életük delén és a szerencsétlen fordulat után feleslegesnek érzik magukat. Ha nem megfelelően támogató és segítő az illető családi környezete vagy szűk baráti köre, az könnyen önértékelési válsághoz és egyéb személyiségi válsághoz vezethet – hívja fel a figyelmet Gerlei Béla. Nem szabad minden áron ragaszkodni a határozatlan idejű szerződésben rögzített heti negyven órás foglalkoztatottsághoz, nyitottnak kell lenni adott esetben egy határozott idejű szerződésre vagy egy rögzítetlen ideig tartó munkavégzésre, amely egy bizonyos projectre szól – tanácsolja a Karrier Intézet vezetője. 

A munkáltatóknak általában két félelmük szokott lenni az idősebbekkel: az, hogy tapasztalatuk miatt sokat fognak kérni és munkavégzés során nem lesznek elég rugalmasak.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2011 április-július időszakra vonatkozó felmérése alapján Magyarország teljes népességén belül az 50-64 éves korosztályban a foglalkoztatottak száma 514,8000 fő, a munkanélküliek száma 47,500-re tehető. A munkanélküliségi ráta ezen belül az 50-54 éves korosztályban 8,9, az 55-59 évesek között 9,7 volt.

  Munkakeresési tippek 50 év felettieknek  

A nyugdíjazás nem akadály

Szekeres Katalin, a Manpower marketing menedzsere szerint érthetetlen, hogy miért ilyen nagymértékű az 50+ munkavállalók elutasítottsága a munkaadók körében. Előnyként kellene értékelni azt, hogy a középkorúak feltehetőleg óriási munkatapasztalattal rendelkeznek és adott esetben akár mobilisabbak is lehetnek a fiataloknál, hiszen nem kell pl. óvodába rohanni vagy gyerekekre vigyázni. A nyugdíjkorhatár közelsége az 50 felettieknél szintén egy biztonságot adhat a munkáltatónak, hiszen bizton számíthat rá, hogy az elkövetkezendő években a dolgozó valóban nem fogja otthagyni a céget.

Ma, ha abban lehet bízni, hogy egy értékes munkavállaló az elkövetkezendő öt évben a cégnél fog dolgozni, akkor az egy óriási dolog. A pályakezdők esetében viszont fennáll a lehetőség, hogy azt követően, hogy a vállalat az első évben kitanítja őket, a második évben átmennek a konkurenciához.
Szekeres Katalin szerint a nyugdíjhoz közeli életkor inkább azt a kockázatot rejti magában a vállalat számára, hogy a munkavállalót nem tudják elbocsátani, ha kényszerintézkedésre kerül sor, mert valamilyen jogszabály alapján védettséget élvez.

A munkáltatók részéről gyakran tapasztaljuk azt a kifogást is az idősebb munkavállalókkal szemben, hogy a céges csapat fiatal és az illető nem fog beleilleni – számol be a Manpower szakértője. Pedig nagyon egészségesek tudnak lenni azok a csapatok, ahol a legkülönbözőbb korú, nemű, kultúrájú és beállítottságú emberek dolgoznak, még akkor is, ha bizonyos esetekben menedzselni őket, mint egy homogén társaságot. Kreatív energiák szabadulhatnak fel egy csapatban akkor, ha nem mindenki ugyanabból az öntőformából van.

Szekeres Katalin szerint mielőtt az álláskeresés hevében bárki fizetős felnőttképzésre vagy továbbképzésre adja a fejét, először alaposan tájékozódjon, hogy azzal a tudással, képesítéssel vagy papírral ténylegesen javulnak-e majd a munkavállalási esélyei.

A könyvelés népszerű

Martonosi-Nagy Judit, a Kelly Financial Resources üzletágvezetője szerint vannak olyan átképzési lehetőségek, továbbképzési irányvonalak, amelyek kifejezetten ajánlhatók az 50 felett a munkaerőpiacra visszatérni kívánó korosztálynak. „Könyvelőket, bérszámfejtőket mindig keresnek, és ha ezen felül az álláskeresők készek arra, hogy angolul is megtanuljanak, akkor nagyobbak az elhelyezkedési esélyeik” – véli a szakember. A profitorientált szektorban azonban még nem hallottam olyanról, hogy kifejezetten az idősebb, tapasztaltabb korosztályt várnák – tette hozzá.

Ahhoz, hogy a fiatalabbakkal szemben is versenyképesnek tűnjenek, tanuljanak nyelveket, legyenek nyitottak az új lehetőségekre, ne ijedjenek meg az új helyzetektől, bízzanak önmagukban és ezt próbálják meg "eladni". Hangsúlyozzák korábbi munka- és élettapasztalataikat, érettségüket és lojalitásukat a leendő munkáltató felé. Az elkötelezettség és a hozzáállás már fél siker – véli Martonosi-Nagy Judit.

A középkorúak növekvő száma és problémájuk a munkaerőpiacon való elhelyezkedéssel nem csak Magyarországra jellemző. A demográfiai kutatások szerint 2025-re Európában minden harmadik polgár betölti a 60. életévét, ami súlyosan meg fogja terhelni az uniós tagállamokat. Szakértők egyetértenek abban, hogy a népesség elöregedésével kapcsolatos kihívások csak az idősek munkaerő-piacon tartásával, egészséges, aktív, valamint önálló nyugdíjas éveik biztosításával kezelhetőek hatékonyan.