A Philip Morris International hazai leányvállalata 2016-ot követően idén ismét elnyerte a „Top Employer” minősítést Magyarországon, az anyavállalat pedig kiérdemelte a Top Employer Europe 2017 és a Top Employer Global 2017 elismerést. Bukovszky Klárával, a Philip Morris Magyarország Kft. tehetség-toborzásért és kiválasztásért felelős szakértőjével beszélgettünk arról, hogy mitől válik ma kiemelkedő munkaadóvá egy vállalat.

Két egymást követő évben is elnyertétek a Top Employer minősítést Magyarországon – hogyan, mivel lehet ma munkavállaló-barát egy cég?

Természetesen ennek a sikernek számos összetevője van, a kellemes munkakörnyezettől a csapatépítésen és a szabadidő közös eltöltésén át a tehetséggondozásig. Véleményem szerint legfontosabbak talán a tehetség kibontakoztatásában, valamint a munka és a magánélet harmóniájának megteremtésében segítséget nyújtó programok. Ez utóbbira konkrét példa a Kálvin téri irodánkban kialakított baba-mama szoba a kisgyermekes munkavállalóinknak. Ez a kezdeményezés néhány éve indult a központi irodánkban egy kollégánk elképzelései alapján, és nagyon pozitívak a tapasztalataink.

A Top Employers Intézet felmérése során kiemelkedően magas pontszámot kapott a tehetséggondozási terület. Miért?

Nem árulok el titkot, hogy az egyik kulcs az Y generáció megszólítása: 2020-ra várhatóan minden második munkavállaló közülük fog kikerülni. Hozzájuk hangoljuk az együttműködéseinket a felsőoktatási intézményekkel. Például szervezünk saját egyetemi esettanulmányi versenyt és támogatjuk az Országos Esettanulmányi Versenyt is. Ugyanezt a generációt célozza az InKompass globális gyakornoki programunk is, amely az idei évtől már Magyarországon is elérhető. A nemzetközi munkakörnyezet és karrierlehetőség szintén vonzó, hiszen a Philip Morris International a világ 180 országában van jelen.

A tapasztalataid szerint hogyan lehet ma megfelelni vállalatként a munkaerő-piacon?

Lassan közhely, hogy egyre nagyobb verseny van a releváns tudással és kivételes képességekkel rendelkező szakemberekért, és aki őket keresi, annak muszáj vonzó munkáltatóvá válnia. Ez nagy kihívást jelent, rugalmasságot igényel, a HR tevékenységnek folyamatosan fejlődnie és alkalmazkodnia kell a változó munkaerő-piaci igényekhez. Ennek megvalósításában segítenek nekünk a belső munkavállalói elégedettségi felmérésünk visszajelzései, valamint a Top Employers Intézet - HR auditnak is tekinthető - értékelésének visszacsatolása.   

  Mitől jó ma egy munkahely Magyarországon?   

A Top Employer elismerésről

A Top Employer díj egy nemzetközi minősítés, amellyel több mint negyed évszázada a HR területen kiemelkedően teljesítő vállalatokat ismerik el világszerte az alapján, hogy milyen munkahelyi környezetet biztosítanak a munkavállalóik számára. Ennek kapcsán a felmérés során olyan kategóriákat értékel a Top Employers Intézet, mint a tehetséggondozás, a fejlesztés és képzés, a karriertervezés és -menedzsment, az új munkavállalók kiválasztása és integrálása, a kompenzáció és juttatások, valamint a vállalati kultúra. 2017-ben a Philip Morris International világszerte 29 országban nyerte el a Top Employer minősítést, az európai régióban Magyarországon túl 19 további leányvállalat kapta meg a díjat. A megmérettetésen a Philip Morris Magyarország Kft.csaknem minden vizsgált területen magasabb pontszámot ért el a tavalyi eredményéhez képest.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!