Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Váratlan elbocsátás, kiégés, állandósult motiválatlanság – csupán Mire jó az énidő? - munka, haladás, énidőnéhány helyzet, amikor úgy érezhetjük, nem jó úton haladunk, és változásra van szükségünk. Ennek felismerése az első, és legfontosabb lépés. Törköly Erika énidő-coach-csal górcső alá vettük, mit is tehetünk ezután, ráadásul az általa javasolt technikák bármilyen krízisszituációban bevethetők.

Mit tudunk önmagunkról?

Minden változás önmagunk megismerésével kezdődik, ez azonban egyáltalán nem könnyű. „Sajnos az iskolában nem tanuljuk meg, hogyan is kellene figyelni önmagunkra, egyáltalán miért is érdemes időt tölteni a saját gondolatainkkal. Amikor pályaválasztásra kerül a sor, a legtöbben a szülői mintát, tanácsot követik, vagy épp bizonyos társadalmi elvárásoknak igyekeznek megfelelni, aminek a megannyi kudarc és pályaelhagyás a következménye. Valójában, életkortól függetlenül, az a legfontosabb, hogy munka helyett a hivatásunkat találjuk meg, azt a területet, amelyben valóban jól érezzük magunkat” – kezd bele a témába Törköly Erika.

Ahhoz, hogy elégedetten, jó érzéssel végezzük feladatinkat, tisztáznunk kell magunkban, mi is érdekel bennünket igazán. Jó hír, hogy ezt bármikor megtehetjük, akkor is, ha már több évtizede dolgozunk – de mint minden váltáshoz, ehhez is bátorságra és kitartásra lesz szükségünk. „Jellemzően valamilyen negatív tapasztalat után döbbenünk rá, hogy nem vagyunk a helyünkön, csupán hajtunk egy kötelezőnek gondolt mókuskereket. Tartsuk azonban szem előtt, hogy egy olyan szerencsés időszakban élünk, amikor bárki megteremtheti a maga foglalkozását: néhány évvel ezelőtt még elképzelhetetlennek tűnt, hogy valaki abból éljen, hogy vloggerkedik, vagy social média felületeket kezel. A lehetőségek tárháza rendkívül széles, amennyiben hajlandóak vagyunk kilépni a megszokott és biztonságot adó komfortzónánkból. Ez a legnehezebb pont, ezért halogatunk, és gyártjuk a kifogásokat. Pedig ha szeretjük, amit csinálunk, akkor nemcsak sikeresebbek lehetünk, de kiegyensúlyozottabbak és boldogabbak is, mivel a munkához való viszonyunk az életünk minden területére kihat” – hívja fel a figyelmet a coach.

A csend, a jelenlét és a hála

Erika szerint tévedés azt gondolnunk, hogy a minőségi változások az életünkben drágák! Létezik ugyanis három olyan technika, amely bárki számára ingyen rendelkezésre áll, és ugyan magától értetődő, mégis ritkán élünk vele. „A legérzékenyebb talán az a kérdés, hogy hogyan is vagyunk a csenddel: mennyire szeretünk csendben lenni? Szoktunk-e egyáltalán csendben lenni? Meddig bírjuk ezt az állapotot? Szinte mindig online vagyunk, a közösségi oldalakat, a híreket lapozgatjuk, állandóan csinálunk valamit, pedig csak csendben van lehetőségünk meghallani a gondolatainkat, szelektálni azokat, vagy épp megtalálni közöttük a vezérfonalunkat.

Mire jó a énidő? - munka, haladás, énidő

A csend nagyon szorosan összekapcsolódik a jelenléttel, hiszen bármi, amit teszünk, úgy lesz igazán értékes, ha meg is tudjuk élni. „Hiába nézünk végig három motivációs videót, ha közben fejben máshol járunk, és nem építjük be a hallottakat. A jelenlét azonban könnyen tanulható, és pozitív hatásai is azonnal érződnek. Próbáljuk ki, hogy úgy sétálunk egyet a hétvégén, vagy egyszerűen csak haza a bevásárlásból, hogy közben észrevesszük magunk körül az apró dolgokat, egy virágot vagy a felhők vonulását. Vagy üljünk ki egy este a Duna-partra, és nézzük végig a naplementét, de legyünk ott teljesen. Ezek a pillanatok felöltenek, és szintén teret adnak arra, hogy meghalljuk belső hangunkat, tetten érjük érzéseinket. Érdekes tapasztalás, hogy míg kezdetben kissé izzadságszagúan szánjuk erre az időt, miután rákapunk az ízére, már szentelni fogjuk, és ebben a különbségben rejlik a lényeg, az önmagunkhoz való viszonyunk minőségét tekintve is” – osztja meg a szakember.

És hozzáteszi: „valószínűleg kevesen gondolnák, hogy a hála gyakorlása milyen sokat hozzátehet az életünkhöz, főleg amikor útkeresésben vagyunk. Bár a mi panaszokkal átitatott kultúránkból szinte teljesen hiányzik, de akár már ma elkezdhetjük. A napunk végén, vagy bármikor a napunk során, amikor van lehetőségünk néhány percre elcsendesedni, érdemes végiggondolnunk, mi mindenért vagyunk hálásak. Bármilyen nehézségeken megyünk is épp keresztül, biztosan találunk olyan pontokat az életünkben, amelyek igazán értékesek számunkra. Például az álláskeresés bizonytalanságában ilyen lehet a családunk, az egészségünk, vagy a saját képességeink. Mindez segít tudatosítani, miben is vagyunk aktuálisan, hiszen amiért hálásak vagyunk, az jelenleg is jól működik, és a fennmaradó területeken szükséges dolgoznunk.

Merjünk segítséget kérni

Az Erika által javasolt technikák által érzékenyebbé válhatunk saját magunkra, és ez már az a kulcs, amellyel fontos kapukat nyithatunk ki a jövőnk felé. „Ha sikerül letisztáznunk, min is szeretnénk változtatni, akkor könnyebben megtalálhatjuk azt a segítő szakembert is, aki támogat bennünket ebben a folyamatban. Fontos kihangsúlyozni, hogy merjünk segítséget kérni! Bár a válaszok bennünk vannak, de az objektív külső szem képes feltenni azokat a kérdéseket, amelyek előrelendíthetnek bennünket. Ma már mindenki találhat neki való szakembert, de akár csoportos tréningek, worshopok is sokat adhatnak.

És hogy megéri-e ez a befektetés? Nagyon is! „Jó példa erre annak a hölgynek a története, aki azután fordult hozzám, hogy elbocsátották az állásából. Számára a multis környezet és az alkalmazotti lét jelentette a biztonságot, teljesen úgy érezte, hogy kihúzták a lába alól a talajt. Nagyon nehéz időszakot élt meg, de végig kitartó és türelmes maradt. Szépen lassan kibontottuk, mire is vágyik: nagyon szeretett gyerekekkel foglalkozni, ebből alakult ki, hogy a meseterápia az ő útja, ami mára valódi szenvedélyévé vált” – avat be a sikertörténetbe interjúalanyunk.

Ha épp mélyponton vagyunk, fogadjuk meg a tanácsokat, adjunk időt önmagunknak, önmagunkra. Belső hangunkat követve meg fogjuk találni a leginkább nekünk való területet. Maradjunk proaktívak, lássuk meg az előttünk álló lehetőségeket! Figyeljünk a legfrissebb állásokra, vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is. 

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, haladás, önismeret, énidő