Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Eredetileg pályakezdőkre találták ki a Start-programot, ám később újabb csoportokra is kiterjesztették. A szülésről visszatérő kismamák, az 50 év felettiek, a tartósan munkanélküliek és az alacsony végzettségűek alkalmazása után is kaphatnak a cégek járulékkedvezményeket. A Start Plusz-program keretében a gyes, a gyed és a gyet megszűnését követő egy éven belül ismét dolgozni akaró kismamák alkalmazásakor részesül a munkaadó járulékkedvezményben. Kedvezményre jogosít az is, ha tartósan munkanélküli álláskeresőt alkalmaz egy munkaadó. A Start Extra-program pedig a munkanélküliek közül az 50 év felettieket, illetve életkorra való tekintet nélkül az alacsony iskolai végzettségűeket célozza meg.

A Start Plusz, illetve a Start Extra kártyát az igénylők legkésőbb 2011. december 31-éig válthatják ki, és ezek alapján a munkaadót legfeljebb 2013. december 31-éig illeti meg az e törvény szerinti járulékkedvezmény - olvashatjuk a törvényben.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kijelentette, hogy a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásának célzott támogatását fontosnak tartják, ezért a jövőben kibővítik a járulékkedvezményre jogosultak körét. A Start Extra kedvezmény esetében 2011. elejétől az 50 éven felüli, vagy alacsony iskolai végzettségű munkanélküliek már 3 hónapnyi álláskeresési periódus után jogosultak lesznek erre a támogatásra, elősegítve ezáltal is mielőbbi elhelyezkedésüket. (Korábban az olyan álláskereső juthatott a kártyához, aki az igénylését megelőző 16 hónapon belül legalább 12 hónapig - pályakezdő esetében legalább 8 hónapig - nyilvántartott álláskereső volt.)

Csak egyszer lehet igénybe venni

Az a fiatal jogosult a kártya kiváltására, aki a huszonötödik életévét - felsőfokú végzettségű személy esetén a harmincadik életévét - még nem töltötte be, és még nem végzett semmilyen legális munkát. A törvényben megfogalmazott kritériumok alapján az a fiatal, aki sikeres érettségi vizsgáját követően sikertelenül felvételizett valamelyik felsőfokú oktatási intézménybe, vagy esetleg tizennyolc évesen még nem döntött arról, merre kívánja folytatni a tanulmányait, az a diploma majdani megszerzése után, frissdiplomásként már nem lesz jogosult a kártya kiváltására, amennyiben a felsőfokú oktatási intézményi felvételét megelőzően tartósan, folyamatosan és bejelentett módon munkába állt.

Többször is lehet valaki pályakezdő?

A törvény a hallgatói jogviszony alatti munkát kivonja a kizáró okok köréből, tehát aki például levelező tagozaton folytatja a tanulmányait, arra nem vonatkozik a korlátozás. De például, aki érettségi bizonyítvány mellett autószerelő (középfokú) szakképesítést szerez, majd ennek megfelelő munkakörben helyezkedik el, az, mint autószerelő nyilvánvalóan pályakezdőnek számít, ám utóbb villamosmérnöki (felsőfokú) képesítést szerezve helyezkedne el, már annak dacára sem számít pályakezdőnek, hogy ezen a területen még előzőleg nem folytatott munkát.

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szerint a törvényben a fő probléma az, hogy a pályakezdés fogalmának és értelmezésének átgondolt és logikus meghatározása nélkül korlátozzák a jogosultságot. Lázár János, képviselő azt javasolta a nemzetgazdasági miniszternek, hogy vizsgálják felül a törvényt, és talán úgy megoldható lenne a helyzet, ha valaki minden újonnan megszerzett szakképesítés esetén pályakezdőnek minősülhetne.

Matolcsy György válaszában elutasította a változtatást. Azzal magyarázta, hogy nagy tehernövekedést jelentene az államháztartás számára, ha a pályamódosítás is pályakezdést jelenthetne egy új karrierben. „Ez azt feltételezné, hogy a több szakképesítést elvégző fiatalok, többször nyerhetnék el ugyanazt a támogatást, amelyet a nem pályaelhagyók, illetve a nem pályamódosítók csak egyszer" - jelezte.

Emellett a módosítás hátrányt jelentene az idősebb munkavállalóknak, ugyanis ők hiába módosítanának pályát, életkoruk miatt nem eshetnének bele a támogathatók körébe. Emellett gyakorlati problémák is adódnának: a miniszter szerint szinte lehetetlen nyilvántartani, hogy ki hányszor és mikor jogosult adott végzettség vagy képesítés elnyerését követően a kártyára, illetve hosszú távon ez számos visszaéléshez, illetve a támogatás ellehetetlenüléséhez vezetne - vélekedett.

További információkat a Start-kártyákról itt találhatnak: http://www.afsz.hu/engine.aspx?page=showcontent&cID=11026&rID=238&sw=start%20k%C3%A1rtya&content=ma_tamogatas_start_kartya_taj