Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Nem könnyű talpra állni, ha váratlanul ér bennünket az elbocsátás. Korábban már írtunk arról, hogyan javíthatjuk fel megcsorbult önbizalmunkat, és találhatjuk meg magunkban az új lendületet adó belső hajtóerőt. Ha mindezen már túl vagyunk, érdemes visszanézni karrierünk eddigi állomásaira, mert ezek adják majd meg az irányt a folytatáshoz.

Koncentráljunk a jó élményekre!

Hadas HelgaSzedjük össze a korábbi munkahelyeinken gyűjtött pozitív élményeket: mit szerettünk a munkánkban, mi volt a legjobb a csapatunkban, ki hozta ki belőlünk a legjobbat. Akár egy egyszerű görbén szemléltessük is magunknak, mikor éreztük igazán jól magunkat, és mikor voltunk nagyon lent a munkánk során. A csúcspontokat érdemes jobban megvizsgálni: milyenek voltak akkor a munkakörülményeink, a főnökünk, a feladataink” – tanácsolja Hadas-Hajdu Helga, a Job Evolution Nonprofit Kft. szakmai vezetője.

Az álláskeresés feszült helyzete, a pánik, hogy mielőbb új munkát találjunk, sokszor eltereli a figyelmünket arról, mivel szeretünk igazán foglalkozni, vagy milyen motivációkkal is léptünk be a munka világába. „A múltba tekintés nagyon értékes információkat hordoz. Az egyik ügyfelemmel például egészen az egyetemig kanyarodtunk vissza, mert rá épp az egyik előadó volt rendkívüli hatással, és mai napig azt a bizsergést keresi a munkájában, amiről tőle hallott, csak a hétköznapok mókuskerekét taposva ez már feledésbe merült” – mutat rá egy fontos pontra a szakember.

Tudatosítsuk a sikereinket!

Miután tisztáztuk, melyek is voltak eddigi karrierünk legjobb időszakai, ajánlott összegyűjtenünk a legfontosabb eredményeinket is. „Tapasztalatom szerint sokan nagyon nehezen tudnak válaszolni arra kérdésre, hogy milyen sikereket értek el a munkájuk során, mert magától értetődőnek tekintenek minden megoldott problémát, vagy megvalósított projektet” – emel ki egy lényeges problémát a karrier-tanácsadó.

Pedig mindannyiunknak vannak sikerei, nem is kevés! Ezek tudatosítására érdemes időt szánnunk, mert így önértékelésünket is könnyebben visszanyerhetjük. „Számtalan fantasztikus történetet hallottam már. Igazán tanulságos, ahogy egy elbizonytalanodott álláskereső ráébred azokra a képességekre és tudásra, amit évek alatt felhalmozott, és újra csillogni kezd a tekintete. Egy alkalommal egy korábbi banki alkalmazott mesélt nekem arról, hogy csapatuk a cégen belül megnyerte az év terméke díjat, ami a közösen megvalósított fejlesztésnek volt köszönhető. Kiderült, hogy ő végezte a projekt teljes kalkulációját, mégsem érezte a jelentőségét ennek az eredménynek” – osztja meg Helga.

Merre tart a karrierünk? - álláskeresés, munka, karrier

Hasonló eset volt az is, amikor egy bolti dolgozó idézte fel karrierje állomásait, és elmesélte, hogy az üzletvezető váratlan távozása miatt őt jelölték ki erre a munkakörre, amit zökkenőmentesen el is látott. Azonban az ijedtség, a feladatok terhe miatt nem is látta, milyen kimagasló volt a teljesítménye. Karrierünk során számtalan ilyen elfeledett siker van. Legyünk büszkék ezekre, mert így fogjuk tudni hitelesen bemutatni adottságainkat egy álláspályázat során” – javasolja a szakember.

Éljünk az új lehetőségekkel!

A pozitív élmények és elért eredményeink együttesen mutatják meg számunkra, merre érdemes elindulunk az álláskeresés során. Belső motivációnkat is ezek rajzolják ki – és éppen ezen múlik, hogy boldoggá fog-e tenni bennünket az új munkánk vagy sem. Válaszoljuk meg őszintén a kérdést: milyen munkakörben éreznénk igazán a helyünkön magunkat? Éljünk az élethelyzet adta lehetőséggel, és vágjunk bele!

Soha nem késő megvalósítani egy rég dédelgetett álmunkat, amire magáért beszélő példát említ a karrier-szakértő: „egy erőművi leépítés alkalmával az a szituáció állt elő, hogy az elbocsátottak olyan speciális munkát végeztek, amilyen nem volt már az országban. Az egyik érintett nagyon ragaszkodott a korábbi feladataihoz, amíg felszínre nem került gyerekkori vágya. Kiderült, hogy édesapja nyomására dolgozott ezen a területen, pedig valójában az atyai példát látva, faesztergályos szeretett volna lenni, egész életében. Számára a munkahelye elvesztése adta meg a lökést ahhoz, hogy 55 évesen beteljesítse az álmát.

Gondoljuk át a fentieket, és vágjunk bele új szemlélettel az álláskeresésbe!  Figyeljünk a legfrissebb álláslehetőségekre vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítését! Növeljük esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkat ide, vagy próbáljuk ki a Mobilmunkát, ahol önéletrajz nélkül is pályázhatunk.

 

 Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, siker, önbizalom