Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A diplomát szerző fiatalok jelentős részének már volt valamilyen munkatapasztalata, amikor átvette oklevelét, 40 százalékuk konkrétan dolgozott is államvizsgája időszakában - derül ki az Educatio Kft. Diplomás pályakövetés 2009-2010 kutatásból. Ez az eredmény a végzettek teljes körére vonatkozik, tehát a munka mellett tanuló levelező, esti, távoktatásos munkarendben diplomázókat is magába foglalja. A megkérdezettek kétharmadát kitevő nappali tagozatosok között a diplomázáskor dolgozók aránya 16,4 százalék. A felsőoktatás és a munka világa a hallgatók életpályáján egyre inkább összecsúszik, folyamatos átmenetet alkot.

Kelendő volt a bölcsész és az orvos

A KSH és az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatait alapján az elmúlt években romlott a frissdiplomások foglalkoztatási helyzete. A HVG országos állásbörzéjén például tavasszal négyszázzal több álláskereső vett részt, mint fél évvel korábban. A pályakövetési felmérésben részt vevőknek azonban mindössze az 1,7 százalékának nem sikerült a diplomaszerzés után elhelyezkedni. (A válaszadók 2007-ben végeztek, és 2010 tavaszán feleltek a kérdésekre.)

A 40 százalékuk - mint ahogy korábban említettük - már munkában állt oklevele átvételekor, és a válaszadók több mint fele (53 százaléka) pedig a diploma megszerzése után keresett és talált is állást. Ez utóbbi csoport tagjai átlagosan 3,6 hónapot töltöttek munkakereséssel. A frissdiplomások alig egynegyedének kellett tehát négy vagy több hónapot várni a munkába lépésre.

A felmérés egyik meglepő megállapítása, hogy a bölcsész- és jogi diplomák túltermeléséről szóló vészjelzések ellenére e két képzési terület végzettjei az átlagosnál gyorsabban "keltek el" a munkaerőpiacon. Az orvos- és egészségtudományi, valamint a gazdaságtudományi képzési területek állást kereső diplomásai is hamarabb találnak állást az átlagnál. Hosszabb ideig kellett azonban keresgélnie a természettudományi, a pedagógiai és társadalomtudományi végzettségűeknek.

Meglepően sok frissdiplomás talált munkát

A kapcsolati tőkéjük segítségével helyezkedtek el

Az első munkahely megszerzésében a személyes kapcsolat szerepe meglepően erős volt: a frissdiplomások egyharmada ismerős ajánlása révén szerzett munkát. Hirdetésre jelentkezve 27, munkaközvetítő cégen keresztül pedig 5 százalékuk talált állást. Ez utóbbi két módon főként a gazdasági végzettségűek helyezkedtek el.

A jogi végzettséggel állást keresőknél az önéletrajzok céges kiküldése kecsegtetett az átlagosnál nagyobb sikerrel. A személyes kapcsolatok ereje a természet- és társadalomtudományi végzettségűeknél volt a legerősebb. Az orvos- és egészségtudomány területén végzettek helyzete e szempontból speciális, a felsőoktatási intézmények szerepe az első álláshoz jutásukban kiemelkedően magas - a rezidensi rendszer miatt.

Maga a munkába állás azonban nem feltétlenül jelenti a diploma munkaerő-piaci hasznosíthatóságát - állítja a felmérés. A 2007-ben diplomázottak több mint kétharmada úgy ítéli meg, sikerült tanult szakmájában elhelyezkednie, mindössze 15,8 százalékuk dolgozik végzettségéhez nem kapcsolódó területen. A pályamódosítás leginkább a társadalom-, természet- és agrártudományok diplomásaira jellemző. A gazdasági területen végzettek között feltűnően magas azoknak az aránya, akiknek munkája kapcsolódik ugyan végzettségéhez, ám csak kismértékben. Az orvosok, a jogászok, a pedagógusok és az informatikusok az átlagnál nagyobb arányban végeznek szakmájukhoz illeszkedő munkát.

A válaszadók kétharmada nem váltott munkahelyet az államvizsga óta, tehát jelenleg is ott dolgozik, ahol államvizsgája idején, vagy közvetlen utána kapott állást. A diplomázás óta eltelt három év a kutatás szerint elegendő volt a végzettek többsége számára, hogy stabil helyet találjanak maguknak.