Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Akár értékesítőként, akár marketingesként dolgozunk, vagy esetleg vezető pozíciót töltünk be, garantáltan elkerülhetetlen, hogy ötleteinket és eredményeinket rendszeresen ismertessük illetékes kollégáinkkal, partnereinkkel. Sokakat azonban már a gondolat is megbénít, hogy ki kell állniuk mások elé, és minden szem rájuk szegeződik. Az indokolatlanul erős, testi tünetekben is tetten érhető szorongást Barkó Judit kommunikációs szakember szerint néhány egyszerű lépéssel látványosan csökkenthetjük. Miért ne tennénk egy próbát?

Pihentető alvás

Egy adott nap sikere mindig az előző estén kezdődik. A sokszor ismételt alapszabályt ajánlott betartanunk, vagyis este hét óra után már ne együnk, bármikor is tervezünk nyugovóra térni. Mivel egy számunkra lényeges esemény előtt gyakran nem könnyű a pihenés, relaxáljunk tudatosan. Feküdjünk hanyatt az ágyban, és hunyjuk le a szemünket, majd lentről fölfelé haladva lazítsuk el a testünket, koncentrálva az egyes testrészeinkre. A néhány perces gyakorlatot a nyak, fejbőr, homlok, orcák, száj körüli izmok ellazításával zárjuk. A testünk tehát már készen áll a pihenésre, most már csak az aggódó elménket kell lecsendesíteni. Figyeljük meg, ahogy gondolataink, mint egy futószalagon balról érkeznek a fejünkben. A legjobb, amit tehetünk, ha jobbra továbbküldjük ezt a kétséget, kérdést, majd várjuk a következőt, és megismételjük ezt az elméleti műveletet. Két perc után valószínűleg el is alszunk!

Le a lámpalázzal! - munka, prezentáció, lámpaláz

Képzeljük el

Elhatalmasodó félelmeink oka gyakorta az az egyszerű tény, hogy ismeretlen számunkra a ránk váró helyzet: például mert pályakezdőként még nem kellett prezentálnunk, vagy más okból távoliak az emlékeink. Ha megengedünk magunknak néhány tét nélküli előadást (például az ismerőseink előtt vagy önkéntesként egy hétvégi programon), ezek a bizonytalan érzések jelentősen csökkenhetnek, de azzal is sokat tehetünk, ha a prezentációt megelőző este, elalvás előtt, illetve közvetlenül ébredés után vizualizáljuk a ránk váró szituációt. De ne a kényes kérdésekre és izzadó tenyerünkre koncentráljunk! Képzeljük el, hogy túl vagyunk a prezentáción, és a vártnál jobban sikerült – például a hallgatóság megtapsol bennünket, vagy főnökünk gratulál a precíz munkánkhoz. A lényeg, hogy a siker és elégedettség érzése legyen a legerősebb bennünk, így az eredmény sem fog elmaradni.

Színrelépés előtt

Mindegy, hogy egy előadásról, vizsgáról vagy fizetésemelés kéréséről van-e szó, mindig van egy pillanat, amikor azt mondjuk magunknak, gyerünk, indulás! Ilyenkor érdemes elvégeznünk egy egyszerű, ám igazán hatásos gyakorlatot. Álljunk egyenesen, húzzuk magasra a vállainkat, és közben vegyünk egy mély lélegzetet az orrunkon keresztül. Ezután feszítsük meg tiszta erőből a teljes testünket, beleértve az arcunkat is, tartsuk meg egy pillanatra, majd lassan fokozatosan ernyesszük el az izmainkat, fokozódó erővel fújjuk ki a szánkon a levegőt, és engedjük le a vállainkat. Nyugalmat és lendületet is nyerhetünk így, de ha ez mégsem lenne elég, vegyük fel két percig a siker-pózt is: karjainkat V-t formálva emeljük a magasba, mintha épp győzelmet arattunk volna. A testünkben ilyen rövid idő alatt is bekövetkeznek azok a változások, amelyek viselkedésünket a sikerre hangolják.

Biztos lábakon

Bár állni mindenki tud, mégis kevesen teszik helyesen. A lakás biztonságot jelentő falai között képzeljük el leendő közönségünket, sétáljunk be, és álljunk meg előttük. Ilyenkor akaratlanul a sarkunkra helyezzük a testsúlyunkat – ez azonban nem egy stabil testhelyzet, vagyis bármikor kibillenhetünk belőle, szó szerint, és átvitt értelemben is. Ha viszont testsúlyunkat tudatosan a teljes talpunkon oszlatjuk el, kis terpeszben, párhuzamos lábakkal állva, pontosan azt a magabiztos testtartást kapjuk, amire szükségünk van. Már néhány másodperc után is érezni fogjuk ezt a hatást, ugyanis azáltal, hogy önmagunkra, a testünkre figyelünk, a jelenbe kerülünk, és nem a félelmeink irányítanak bennünket.

Kövessük a fenti lépéseket, és győzzük le a lámpalázunkat, minden helyzetben! Ha még keressük a számunkra ideális munkát, frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide, hogy a munkáltatók ránk találhassanak! Nézzünk szét a legfrissebb lehetőségek között, vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, prezentáció, lámpaláz, nyugalom