Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Bizony könnyen kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy már közelebb állunk a nyugdíjba vonuláshoz, mint az iskolai éveinkhez, mégis állást kell váltanunk, új munkahelyet kell keresnünk. Ilyenkor sajnos, nem, hogy előnnyel indulnánk, a tapasztalatainknak köszönhetően, vagy esetleg valamilyen kedvezményben részesülnénk, sajnos előfordulhat, hogy az állásinterjún pont, hogy nehezítő tényezőként merül fel a korunk.

Nem kell azonban megijednünk, könnyedén felkészülhetünk az ilyen helyzetekre, és egy-két frappáns válasszal, határozott hozzáállással máris lekenyerezhetjük őket.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a legtöbb esetben nem arról van szó, hogy „túl öregek” lennénk az adott munkához, sokkal inkább arról, hogy a munkáltató attól tart, az idősebb korosztály esetében már hiányoznak bizonyos képességek.

A leggyakoribb előítéletek, amik az idősebb korosztály tagjait érintik:

- Energiahiány, ennek következtében lassabb munkavégzés

- Egészségügyi problémák

- Rugalmatlanság

- Nincsenek tisztában a legújabb piaci trendekkel

- Nehézségek a modern technológiai eszközök használatával

- Kevésbé tudnak együtt dolgozni a fiatalabb kollégákkal

Fektessünk nagy hangsúlyt a tapasztalatainkra!

Mi sem bizonyítja jobban, hogy igenis tele vagyunk energiával és motivációval, mintha részletesen elmesélünk néhány olyan projektünket, amin erőn felül dolgoztunk, túlóráztunk.

Hozzunk fel példának egy olyan esetet is, amikor valamilyen kreatív problémamegoldást alkalmaztunk a munkánk során, hogy éreztessük, nem okoz számunkra problémát, ha új kihívások elé állítanak.

Fektessünk különösen nagy hangsúlyt az összes modern számítástechnikával kapcsolatos tapasztalatunkra. Amennyiben nem mondhatjuk biztonsággal azt, hogy otthonosan mozgunk ezen a területen, igyekezzünk meggyőzni a munkaadót, hogy nagyon szívesen képezzük magunkat és abszolút nyitottak vagyunk az ezzel kapcsolatos képzésekre.

Csapatmunka

Soroljunk fel minden olyan előző munkahelyünket, ahol kisebb vagy nagyobb csapatban dolgoztunk, meséljünk a csapatdinamikáról, hogy milyen szerepünk volt a csapaton belül, hogy jöttünk ki a munkatársainkkal. Részletezzünk egy olyan projektet, amit a kollégáink segítsége nélkül nem tudtunk volna sikeresen befejezni. Illetve, arra is hozzunk példát, amikor nekünk kellett esetlege egy fiatalabb, friss munkaerőt betanítanunk, vagy éppen kisegítenünk.

Korkérdés

Csak óvatosan az egészségi állapot kérdésével

Ez az a terület, amit ha nem muszáj, inkább ne érintsünk. Vagy pont, hogy az aktivitásunkat kihangsúlyozó apróságokat említsünk meg, akár fél mondatokban. Meséljük el, hogy mennyire szeretünk kirándulni, aktívan kocogunk, biciklizünk vagy síelünk.

Amennyiben mégis felmerül a konkrét kérdés

Egy kevésbé tapasztalt interjúztató könnyen beleeshet abba a hibába, hogy minden rossz szándéktól függetlenül, kicsit konkrétabban kérdez rá a korunkra, illetve érzékelteti, hogy fenntartásai vannak ezzel kapcsolatban. Ilyen helyzetben semmiképpen ne vegyük sértőnek a kérdést, inkább higgadtan fogalmazzuk meg érveinket:

„A korom még szerencsére eddig sehol nem okozott problémát, sőt, a piacon eltöltött éveimnek köszönhetően sok olyan tapasztalattal rendelkezem, illetve számtalan olyan helyzetet láttam már, ami a fiatalabb, kezdő kollégákkal szemben csak az előnyömre válhat.”

Ne féljünk ettől a típusú őszinteségtől, a saját helyzetünket könnyítjük meg vele, ha az elején le van tisztázva minden kérdés.

Amennyiben épp állást keresünk, tartsuk szemünket a legfrissebb állásokon, vagy keressünk személyes preferenciáink szerint. Váljunk láthatóvá a munkaadók számára, frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítéstis, így biztosan nem maradunk le egyetlen lehetőségről sem.

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala