Az otthoni munka a kreativitás mellett a munkavállalói elköteleződést, lojalitást is erősíti, hiszen a rugalmas munkaszervezés mellett több idő marad a családra és a magánéletre. A munkavállalók elégedettebbek és motiváltabbak, ha érzik, hogy cégük megbízik bennük és abban, hogy akkor is teljesítik feladataikat, ha nem az irodában ülnek.

Távmunkát főleg a szellemi munkát végzők tudnak vállalni: a definíció szerint az infokommunikációs eszközökön keresztül, a munkáltató székhelyétől távol végzett munka sorolható ide.

Kevés magyarországi cég támogatja az atipikus munkavégzést

A gyermek- és munkavállalás összehangolásában jelentős szerepük van a családbarát munkaerőpiaci eszközöknek, például a rugalmas (atipikus) foglalkoztatás különböző típusainak. A magyarországi vállalatok azonban csak elvétve alkalmazzák a gyermekes munkavállalók újbóli munkába állását elősegítő intézményi eszközöket, holott ez nemcsak a munkavállalóknak lenne hasznos, hanem a vállalatok is sokat profitálhatnának belőle az elkötelezett, lojális munkaerő révén - derül ki a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) és az MKIK Gazdaság és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) közös kutatásából.

A gyermekes, vagy idős szülőket gondozó munkavállalóknak biztosított családbarát lehetőségek közül a legelterjedtebb, amikor a munkaidő beosztásánál és a szabadság kiadásánál figyelembe veszik az oktatási intézmények nyitva tartását (a vállalatok háromnegyede él ezzel). Emellett népszerű eszköz a részmunkaidős munkavégzés lehetősége (66 százalék) és a képzések (54 százalék), illetve a rugalmas munkaidő lehetőségének biztosítása is (51 százalék).

A RÉSZMUNKAIDŐS POZÍCIÓKAT ITT BÖNGÉSZHETJÜK.

"Most épp állást keresek, jó lenne, ha valamilyen távmunkát találnék, vagy legalább olyat, amit részben otthonról végezhetek. Három gyermekemet egyedül nevelem, nehéz a család körüli teendőket és a munkahelyi feladatokat összeegyeztetni. A távmunka nagy előnye lehet például, hogy az utazási időt megspórolhatnám, magam oszthatnám be az időmet. Sajnos elég kevés ilyen lehetőség van. Részmunkaidős állásokat is nézek, bár azokkal az a baj, hogy kevesebb fizetést kapnék, hiszen 4 vagy 6 órás munkáért természetesen nem kaphatok 8 órás bért" - mondta lapunknak Adél, aki adminisztratív területen helyezkedne el.

Jóval kevésbé elterjedt a gyermekes munkavállalók számára biztosított távmunka lehetősége (a cégek 14 százalékánál van ilyen). A legritkábban alkalmazott eszközök a bölcsődei-óvodai elhelyezés támogatása és a gyermekek napközbeni felügyelete (játszószoba, napközi) a munkahelyen. Vannak olyan családbarát eszközök, melyekből egyet sem használ a megkérdezett vállalatok 22 százaléka.

A PROFESSION.HU-N ILYEN TÁVMUNKÁKAT TALÁLHATUNK.

"Én azért szeretem a távmunkát, mert nem kell bejárnom. Amikor a bejárás 2 -1,5 órát vesz igénybe, ez óriási könnyebbség. Azért is szeretem, mert ha itthon van valami történés, amire azonnal kell reagálni, akkor azt is meg tudom oldani (persze szólva a munkáltatónak). Volt már olyan, hogy elromlott a fűtés, időben észrevettem, ki tudtam hívni a szerelőt, és nem kellett szabit kivennem. Ha például orvoshoz kell mennem, azt is meg tudom oldani. Amíg bejártam, nem értem haza sosem a rendelés végéig, is emiatt szabit kellett kivennem. Persze nem fenékig tejföl a távmunka: az online kontroll nagyon fárasztó, egy percet sem tudok lazítani. Nem látnak, így ha nem válaszolok rögtön, nem tudják, mi van és türelmetlenkednek. Ha bent vagyok, látják, hogy kimentem (mondjuk pisilni, enni, levegőzni), és nem nyaggatnak" - osztotta meg lapunkkal a véleményét az informatikusként dolgozó Amália.

Kevés cégnél lehet távmunkában dolgozni

A nagyvállalatokra inkább jellemző

Az adatok azt mutatják, hogy szinte mindegyik vizsgált családbarát lehetőséget a nagyvállalatok, a szolgáltató szektorban működők, a külföldi (rész)tulajdonban levők, illetve a jó üzleti helyzetű cégek alkalmazzák a legnagyobb arányban. Kivétel ez alól a havi néhány órás munkaidő-kedvezmény, melyet leggyakrabban a kisvállalatok vesznek igénybe.

Egy jól behatárolható vállalati kör alkalmaz jellemzően több családbarát eszközt is, vagyis mondható családbarát attitűddel rendelkezőnek: a külföldi tulajdonú, a szolgáltató szektorban működő, valamint a legalább 250 főt foglalkoztató nagyvállalatok. Emellett az is látható, hogy a jó üzleti helyzetű, illetve a pozitív kilátásokra számító cégek hajlamosabbak családbarát eszközökre "áldozni".

Az alkalmazott családbarát eszközök számát az befolyásolja legerőteljesebben, hogy az adott vállalat indult-e már a Családbarát munkahely pályázaton. Annak ellenére, hogy ez a pályázat már 16 éve létezik, a vállalatok 40, a tisztán hazai tulajdonú cégek 42 százaléka még nem hallott róla. A cégeknek csupán csak 2 százaléka vett részt rajta. A pályázók jellemzően nagy létszámú, a szolgáltató szektorban működő vállalatok.

Azok a vállalatok, melyek már indultak a pályázaton, vagy legalábbis hallottak róla, átlagosan jóval több családbarát lehetőséget kínálnak munkavállalóik számára, mint a többi vállalat. Ez azt jelzi, hogy pályázat fontos eszköz a magyarországi vállalati kultúra fejlesztésében és a családbarát attitűd elterjesztésében, ezért fontos lenne, ha minél több vállalat tudomást szerezne erről a lehetőségről - írja közleményében az MKIK GVI.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Családbarát pályázat

A rugalmas, családbarát foglalkoztatási módszerek bevezetését támogató uniós pályázati felhívás jelent meg, 5 milliárd forint áll rendelkezésre a vállalati munkaszervezési kultúra javítására, a rugalmas munkaszervezési formák elterjesztésére, valamint a munka és a magánélet összehangolásának segítésére - közölte Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében meghirdetett fejlesztés kiindulópontja, hogy a munka és a magánélet összehangolását lehetővé tévő megoldások olyan emberek, köztük kiemelten a kisgyermeket nevelő szülők munkaerőpiacra való sikeres visszatérését és alkalmazkodóképességük fejlesztését is lehetővé teszik, akik ilyen megoldások hiányában távol maradnának a munkaerőpiactól.

A munka és a magánélet összehangolását elősegítő intézkedések hozzájárulnak a kisgyermeket nevelő szülők, valamint egyéb speciális élethelyzetben lévő csoportok - például a munka mellett tanulmányokat folytatók, idős vagy beteg családtagot ápolók - foglalkoztatásának növeléséhez. A munka és a magánélet összehangolásának egyik legfontosabb eszköze a rugalmas foglalkoztatás.

A projektek keretében a rugalmas foglalkoztatási forma bevezetéséhez kapcsolódó kapacitásbővítési és szervezetfejlesztési tevékenységek támogathatóak, szükség esetén kismértékű infrastrukturális beruházással kiegészítve. Minimum 3,1 millió forint, maximum 15 millió forint vissza nem térítendő támogatás nyerhető el. A pályázatról bővebben itt olvashatunk!

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: munka, álláskeresés, távmunka, részmunkaidő, atipikus