Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

 Beer Nagy Andreát, az EURO ONE Számítástechnikai Zrt. HR vezetőjét kérdeztük, mennyire fontos az összhang a munkahelyen.- Profession.hu: Milyen dilemmákkal szembesül egy HR vezető a kiválasztási folyamat során?

Beer Nagy Andrea: Mint minden HR-es, munkaerő kiválasztáskor én is találkozom azzal a dilemmával, hogy egy adott pozícióra vajon milyen képességű jelöltek a legideálisabbak. Bár az önéletrajzok valóban nagyon sok információval szolgálnak, többek között a stílusa és tartalma miatt, de ezek mindössze az első szűrő szempontok egy lehetséges személyes interjúra. Ezen kívül további fontos paramétereket is figyelembe kell vennünk a kiválasztáskor.

Profession.hu: Milyen paraméterekre gondol?

Beer Nagy Andrea: Az egyik ilyen szempont az, hogy multinacionális vagy magyar cégbe keressük az új kollégát. Hiszen a különféle szervezeti kultúrák által támasztott elvárások is szelektálhatják a jelentkezőket. Meghatározó az ideális jelölt kiválasztásánál az a tényező is, hogy milyen munkakörre, beosztásba keresünk munkatársat. Hiszen bármilyen tapasztalattal is rendelkezik valaki az egyes munkakörök más-más személyiséget, tapasztalatot vagy ismeretet igényelnek.

Profession.hu: Milyen eszközöket használ egy HR szakember a kiválasztás támogatására?

Beer Nagy Andrea: Ahhoz, hogy a személyiségjegyeket is felmérhessük, különböző HR eszközök állnak a rendelkezésünkre. Gondolok itt az Assessment Center, a különböző személyiségi tesztek, a grafológiai íráskép vizsgálat vagy a video interjú alkalmazására, amivel növelni tudjuk a beválás arányát.

  Kémia a munkahelyen  

Profession.hu: Ha ennyi eszköz áll rendelkezésre, miért „lőnek” néha mellé a toborzási szakemberek?

Beer Nagy Andrea: Saját tapasztalataim alapján is igaz az a mondás, hogy „nem mindig a legtökéletesebb jelölt a legideálisabb az adott cég számára.” Ugyanis a megfelelő szakmai háttér mellett legalább olyan fontos a jelölt személyisége és az a bizonyos „kémia”, amely csak akkor derül ki, ha egy kis időt együtt töltött a jelölt a munkatársakkal és a vezetőkkel. Ekkor lehet megvizsgálni azt, hogyan tudnak együtt dolgozni, milyen az összhang. 

Profession.hu: Tehát nem is a szakmai tapasztalatok, hanem a kémia számít?

Beer Nagy Andrea: A kiválasztási technikák valóban nagyon fontosak egy sikeres felvételhez, én azonban azt gondolom, hogy a folyamatból nem lehet és nem is kell kivenni azt a tényezőt, hogy a jelölt és a cégben dolgozó kollégák között milyen a kémia, hogyan működnek egymással. Ha egy jelöltnek megvannak azon tulajdonságai, amelyek a feladat elvégzését és a kollégákkal való együttműködést segítik - annak ellenére, hogy kevesebb szakmai tapasztalattal rendelkezik, mint ahogyan a munkakör elvárná -, a hozzáállása és a személyiségjegyei miatt a beválás esélye igen magas lehet.

Profession.hu: De az a paraméter, hogy egy jelölt „passzol” a csapatba, nem kalkulálható egy excel táblával.

Beer Nagy Andrea: Valóban nem. Az önéletrajz, a tapasztalatok olyan előnyök, amelyek útlevelet jelentenek egy adott céghez, egy adott pozícióhoz. De mégis kevésnek bizonyulhatnak, ha jelentkező nem illeszthető be a csapatba.

A szakember is azt javasolja, hogy képezzük magunkat, szerezzünk minél több tapasztalatot, hogy nagyobb esélyünk legyen egy olyan csapatba kerülni, ahol elfogadnak, és jól is érezzük magunkat. Eközben pedig folyamatosan figyeljük a legfrissebb álláslehetőségeket, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Ha tovább szeretnénk növelni esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkat,kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést. Minél több lehetőséget és információt vizsgáljunk meg, mert annál jobb döntéseket tudunk majd hozni.

 

Készítette: Sebők Viktória

A Profession.hu Facebook oldala

                      A Profession.hu Instagram oldala