Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A decemberi ünnepek közeledtével, lassan minden munkahelyen eljön a karácsonyi céges vacsora ideje. Munkavállalóként illő részt vennünk ezeken a társasági összejöveteleken, hiszen ezek a közösségi események fontos csapatépítő szerepet is betöltenek minden vállalat életében. Jöjjön néhány íratlan alapszabály, amit érdemes betartanunk, hogy még csak véletlenül se kerüljön veszélybe a munkahelyünk a buli kellemetlen következményeként.

A részvétel nem kötelező, de ajánlott

Sokan óckodunk tőle, de be kell látnunk, hogy minden munkavállalónak érdeke, hogy ezen a jelentős partin részt vegyen. Hacsak nincs olyan elháríthatatlan akadály, ami miatt távol kell maradnunk (pl. betegség, családi ok), mindenképpen ajánlott megmutatni magunkat az év végi vacsorán. Itt adódik lehetőség egy kicsit lazább, kötetlenebb formában beszélgetni, ismerkedni a kollégákkal, sőt a feletteseinkkel is, így esélyt kapunk munkatársainktól és adunk is számukra, hogy egy másik oldalunkról ismerjük meg egymást, sőt egy informális beszélgetés akár az előmenetelünkre is pozitív hatást gyakorolhat. Ám annak érdekében, hogy maximálisan kiaknázhassuk egy ilyen összejövetel előnyeit, nagyon oda kell figyelnünk a viselkedésünkre, nehogy a karrierünk, vagy akár az állásunk bánjon egy túl görbére sikeredett estét!

Az alábbiakat minden körülmények között tartsunk be

1.  Ne igyunk túl sokat!

Habár sok esetben korlátlan italfogyasztást biztosítanak a résztvevőknek az év végi vacsorán, ez nem jelenti azt, hogy annyi alkoholt igyunk, amennyi csak belénk fér! Soha ne feledkezzünk meg arról, hogy a bulin a főnökeink, vagy beosztottjaink is jelen vannak, az alkohol pedig olyan hatással lehet a viselkedésünkre, amelyet később szégyenkezve letagadnánk inkább. A lényeg tehát, hogy tartsuk a mértéket.

2. Ne pletykálkodjunk!

Az italozásnak köszönhető oldottabb állapotban könnyebben kiszaladhat a szánkon olyan dolog, amiről csak fél-információink vannak, vagy mi is csak úgy hallottuk mástól. Soha ne beszéljünk tehát azokról a témákról, amelyekről nincs teljesen biztos tudásunk, vagy tapasztalatunk, és lehetőleg kerüljük el a másokat kibeszélő klikkeket is.

3. Ne viselkedjünk félreérthetően!

A magánélet és a munka összekeverése egyébként sem ajánlatos és sok cégnél nem is nézik jó szemmel, ha közvetlen kollégák párkapcsolatban élnek, vagy bármilyen viszonyt folytatnak egymással. A céges vacsora és az azt követő buli egyáltalán nem a megfelelő fórum a szerelmi életünk felpezsdítéséhez! Ha alkoholt is fogyasztottunk, esetleg még zaklatásnak is veheti munkatársunk a flörtölésünket, egy ilyen helyzetből pedig nehéz jól kikerülni.

4. Vegyüljünk el a tömegben!

A karácsonyi vacsora remek alkalom arra, hogy megismerkedjünk olyan kollégákkal, akikkel év közben kevesebbszer, vagy egyáltalán nem találkozunk. Ha nehezen kezdünk beszélgetésbe ismeretlen emberekkel, akkor az esemény előtt egy kicsit nyomozzunk! Például, ha a vezérigazgatóval szeretnénk kicsit csevegni, tudjuk meg milyen hobbija van, vagy szakmailag hol tart a karrierje, van-e friss publikációja, vagy fejlesztési tervei a vállalatra nézve és máris megvan a közös téma, amivel el lehet indítani és gördülékenyen fenntartani egy rövid, udvarias beszélgetést.

5. Ne maradjunk túl sokáig!

A baráti társaságban ugyan dicsőség lehet a „kemény mag” tagjai közé tartozni, akik mindig utoljára hagyják el a buli helyszínét, de egy ünnepi céges partin ne maradjunk addig, míg elkezdik felseperni a padlót! Sajnos szinte mindenhol vannak olyan munkatársak, akik az italozásra vonatkozó szabályt nem tartják be, ne vegyenek egy kalap alá velük bennünket még véletlenül sem, csak azért, mert még jelen vagyunk!

A viselkedési normákra vonatkozó szabályokon kívül fontos az is, hogy mindig az alkalomhoz illő csinos öltözékben és ápoltan jelenjünk meg ezeken a jelentős vállalati eseményeken. Ha idén számunkra elmarad a karácsonyi parti, mert még keressük a megfelelő munkahelyet, vagy váltáson gondolkodunk, érdemes ezt kifelé is kommunikálnunk és regisztrálnunk a Profession adatbázisába munkavállalóként. Így könnyebben ránk találhatnak azok a munkáltatók, amelyeknek az ajánlatai a keresési paramétereink szerint megfelelőek számunkra. De letölthetjük a Profession mobilalkalmazását is, Androidra ittiPhone-ra pedig itt, így bárhol, bármikor rátalálhatunk az álommunkánkra.

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, munkahely, év vége, karácsony, céges buli