A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) legújabb bérezési felmérése szerint jövőre átlagosan 5,3 százalékos alapbér-emelést terveznek a külföldi vállalatok Magyarországon.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a legtöbb szektorban nőttek a bérek 2014-ben, széles körű az emelkedés - mondta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője, aki jövőre 3 százalék körüli nettó bérnövekedéssel számol, a tervezett átlagos infláció mértékét is figyelembe véve a reálbér-növekedés 2 százalék lehet 2015-ben. Ez még mindig pozitív, hiszen a fogyasztás ebből tovább bővülhet jövőre is, igaz az ideinél valamivel kisebb mértékben - tette hozzá.

A javuló foglalkoztatás és az emelkedő keresetek várhatóan a háztartások élénkebb fogyasztását eredményezik a következő hónapokban is - mondta Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház Zrt. elemzője is a KSH adatai kapcsán.

Jövőre ennyivel nőhet a fizetésünk

2015-ben az ideihez hasonló bruttó béremelkedés várható - áll a GKI előrejelzésében is. A gazdaságkutató szerint az infláció 0-ról 2 százalékra nőhet jövőre, így a reálkereset és a reáljövedelem stagnálni fog, körülbelül csupán 0,5-1 százalékkal emelkedhet átlagosan.

Mint arról már beszámoltunk: a minimálbér 3500 forinttal, bruttó 105 ezerre, a garantált bérminimum 4000 forinttal, bruttó 122 ezer forintra nő jövőre. A versenyszférának ajánlott béremelés mértéke pedig  3-4 százalék.

enlightened Arról, hogy 2014-ben mennyivel nőttek a jövedelmek, itt olvashatnak!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: fizetés, béremelés, jövedelem, munka, 2015