2015 második negyedévében a magyar munkaadók 18 százaléka tervez létszámbővítést, 5 százalékuk elbocsátással számol, háromnegyedük viszont nem változtat a munkavállalói létszámon. A Mapower Munkaerő-piaci Mutató +10 százalékon áll a szezonálisan kiigazított adatok alapján. (A mutató nettó értékét úgy számítják ki, hogy az elbocsátást tervező munkaadók számából kivonják a munkaerő-felvételre készülők számát.)

"A magyar munkaadók a 10 százalékos mutatóval Európában a legoptimistábbak közé tartoznak. A pozitív kilátásokat az építőipar és a gyártás területén ügyfeleink is megerősítették, különösen Nyugat-Magyarországon, és az autóiparban, illetve az autóipari beszállítóknál. A képzett szakmunkások, gépkezelők, technikusok és mérnökök iránti igény hónapról hónapra nő" - magyarázta az adatokat Dalányi László, a ManpowerGroup Hungary ügyvezető igazgatója.

Itt lesznek tavasszal állások!
(Forrás: Manpower)

A gyártás évek óta szárnyal

A vizsgált 9-ből 7 ágazatban a munkaadók a dolgozói létszám bővítését tervezik a következő három hónapban. A legerősebb felvételi kedvet két szektorból, az építőiparból és a gyártás területéről jelezték, ahol a mutató értéke +20 százalék.

Reménykeltő adatok érkeztek a vendéglátóiparból, valamint a közlekedés, raktározás és kommunikáció területéről, ahol egyaránt +14 százalék a mutató értéke, míg a pénzügyi, biztosítási, ingatlan és üzleti szolgáltatások területén +13 százalékon áll a mutató.

A köz- és szociális szféra munkaadói nem terveznek változást, itt a mutató 0 százalékon áll, a közüzemi szolgáltatások területén viszont létszámcsökkenéssel számolnak, a mutató értéke -10 százalék.

Az előző negyedévhez viszonyítva 9 ágazatból 7 munkaadói erősödő felvételi szándékról számoltak be. A legnagyobb mértékű - 10 százalékpontos - növekedést az építőipar és a vendéglátóipar munkaadói jelezték. 9 százalékpontos erősödést jelentettek a közlekedés, raktározás és kommunikáció területéről, és 4 százalékponttal javultak a kilátások a nagy- és kiskereskedelemben. Ugyanakkor a közüzemi szolgáltatások mutatója 15 százalékponttal esett vissza.

Az előző év azonos időszakához képest erősödött a mutató 9-ből 7 ágazatban. A legnagyobb mértékben, 13 százalékponttal a közlekedés, raktározás és kommunikáció területén, 11, illetve 10 százalékpontot erősödött a vendéglátóipar és az építőipar. A gyártás munkaadói 8, míg a mezőgazdaság, vadászat, erdészet és halászat munkaadói 6 százalékpontos emelkedést jeleztek. Két szektor mutatója gyengült, a legjelentősebben a közüzemi szolgáltatásoké, 12 százalékponttal. A köz- és szociális szféra mutatója 6 százalékponttal gyengébb, mint az előző év azonos időszakában.

Regionális különbségek

A következő negyedévben mind a 8 régió munkaadói növekvő felvételi kedvvel számolnak. A legnagyobb mértékű bővülést a közép-dunántúli munkaadók várják: itt a mutató +13 százalékon áll. Komoly felvételi kedvről számoltak be három régióból. 11 százalékon áll a mutató Közép Magyarországon, az Észak-Alföldön és a Nyugat-Dunántúlon. Észak-Magyarországon 9 százalék a mutató értéke. Más régiókban óvatosabbak a munkaadók, 8 százalékos mutatót jelentettek.

Itt lesznek tavasszal állások!

Az előző negyedévhez képest a 8 régióból 5-ben növekedett a felvételi kedv. Leginkább a Dél-Dunántúlon, ahol 10 százalékpontos a növekedés. A mutató 7, illetve 6 százalékpontot erősödött az Észak-Alföldön, és a Közép-Dunántúlon. Két régióban csökkent, a leginkább Észak Magyarországon, ott a munkaadók jelentős, 9 százalékpontos visszaesést jeleztek. Éves összehasonlításban viszont mind a 8 régió mutatója erősödött.

A nagyobb cégeknél lesz több állás

A kutatásban részt vevő munkaadókat 4 kategóriába sorolták: a mikrovállalkozásoknak kevesebb, mint 10 alkalmazottjuk van, a kisvállalkozásoknál 10-49 ember dolgozik, a közepes méretű cégnél 50 és 249 között van az alkalmazotti létszám, illetve 250 dolgozó fölött számít egy vállalkozás nagynak.

2015 második negyedévében mind a négy kategóriában bővülésre számítanak a munkaadók. A legnagyobb mértékben a nagyvállalkozásoknál, ahol +16 százalék a mutató értéke. A közepes és kisvállalkozásoknál +12, illetve +10 százalék a mutató értéke, míg a mikro vállalkozásoknál +4 százalék.

Itt lesznek tavasszal állások!

Az előző negyedévhez képest 7 százalékpontos növekedést prognosztizáltak a kisvállalatok, míg szerényebben, 4 és 2 százalékponttal javultak a kilátások a közepes és nagyvállalatoknál. Ugyanakkor a mikro vállalkozásoknál 2 százalékpontos a csökkenés.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva 6 százalékpontos erősödést jelentettek a közepes méretű vállalkozások, míg 5, illetve 3 százalékpontos emelkedést a nagy- és kisvállalatok. A mikro vállalkozások kilátásai relatíve stabilak maradtak.

"A munkaadók mindig nagyon óvatosak voltak mióta 2009-ben a felmérés elkezdődött Magyarországon, az előrejelzések pedig általában gyengék voltak, a mutató sok esetben a negatív tartományban volt. A második negyedéves kilátások a valaha mért legerősebbek. Ez ígéretes jel arra, hogy végre megszakad az a trend, amikor csak kullogunk Nyugat Európa után" - tette hozzá Dalányi László.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ázsiában lesz a legnagyobb munkaerő-felvétel

A felmérésben vizsgált 42 ország és terület munkaadói közül 40 ország munkáltatói különböző mértékben, de bővülésre számítanak a következő három hónapban. Ugyanakkor kevés jel mutat arra, hogy jelentősen változna a globális munkaerőpiac. Vannak viszont olyan jelek, amelyek azt mutatják, hogy a munkaadók bizonytalansága bőven túlterjed az eurozóna határain.

Folyamatosan hanyatlik például Kína mutatója, és bár még mindig a pozitív tartományban van, most a leggyengébb 2009 óta. Brazíliában 2009 negyedik negyedéve óta készül a felmérés, a mutató értéke viszont most először került a negatív tartományba, jelentős visszaesést produkálva mind az előző negyedévhez, mind a korábbi év azonos időszakához viszonyítva.

A várakozások vegyesen változtak a világban, mind az előző negyedévi, mind az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva. Negyedéves összehasonlításban 15 országból jelentettek erősödést, míg 18-ból gyengülést. Az előző év azonos időszakához viszonyítva 18 ország mutatója erősödött, míg 20-é visszaesett. A második negyedévre vonatkozóan a tajvani, indiai, japán és panamai munkaadók a legoptimistábbak. A leggyengébb, és egyedüli negatív előrejelzés Olaszországból és Brazíliából érkezett.

Az EMEA régióban (Európa, Közel-Kelet és Afrika) 24 országából 23-ban pozitívak a következő negyedévre vonatkozó várakozások. Negyedéves összehasonlításban 11 ország mutatója erősödött, míg nyolcé gyengült. Az előző év azonos időszakához képest 13 országban javultak a kilátások, míg 8-ban romlottak.

Régiónkban ismét a török munkakeresők esélyei a legjobbak, ugyanakkor 2011 első negyedéve óta most a legkevésbé optimisták a török munkaadók. Törökországon kívül a dél-afrikai, a finn, a görög és a román munkáltatók várakozásai a legerősebbek. A leggyengébb előrejelzés Ausztriából és Olaszországból érkezett.

A felmérés háttere

A Manpower az előrejelzést negyedévente készíti el, immár ötvenedik éve. A célja az, hogy felmérjék a munkaadók szándékait a munkaerő létszámáról. Emiatt létrehoztak egy mutatót, amely a munkaerő "mozgását", az aktuális trendeket láttatja. Ha egyszer egy ország csatlakozott a felméréshez, akkor többé nem léphet ki, hiszen akkor megszakadna a lánc.

Magyarország 2009. harmadik negyedévétől vesz részt a kutatásban. 750 magyar céget kérdeznek meg, globálisan pedig 42 ország több mint 65 ezer munkaadóját.

A kutatásban mindig ugyanazt az egyetlen kérdést teszik fel: Hogyan látja az Ön vállalatánál/szervezeténél a munkaerő létszámának alakulását a következő három hónap során a jelenlegi negyedévhez képest? Négy válaszlehetőség van: csökken, nő, stagnál, vagy nem tudom.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: munka, előrejelzés, toborzás, munkaerőpiac