Itt lesznek állások!

A munkaadók 14 százaléka tervez létszámbővítést 2015 negyedik negyedévében, 4 százalékuk elbocsátással számol, míg 81 százalék nem tervez változást - derül ki a ManpowerGroup friss munkaerő-piaci felméréséből.

A szezonálisan kiigazított adatok alapján a Munkaerő-piaci Mutató értéke +11 százalék, a felmérés kezdete (2009 harmadik negyedéve) óta nem volt ilyen magas. A felvételi szándék 5 százalékponttal nőtt az előző negyedévhez, illetve 7 százalék ponttal az előző év azonos időszakához viszonyítva. (A mutató nettó értékét úgy számítják ki, hogy az elbocsátást tervező munkaadók számából kivonják a munkaerő-felvételre készülők számát.)

"A magyar munkaadók felvételi szándéka most a legerősebb a felmérés kezdete óta. Ez részben annak köszönhető, hogy a gazdasági környezet általában lassan javul, részben pedig annak, hogy egyre nagyobb a szakemberhiány. Különösen nehéz megfelelő alkalmazottat találni - és megtartani - azokon a területeken - vendéglátóipar, gyártás, kereskedelem - amelyek a legerősebb felvételi kedvről számoltak be. A szakemberhiány ezeken a területeken a bérek emelkedését vonja maga után" - kommentálta az adatokat Dalányi László, a ManpowerGroup magyarországi irodájának ügyvezetője.

Itt lesznek állások!

Szárnyalni kezd a vendéglátás

A vizsgált 9-ből 8 ágazatban a munkaadók a dolgozói létszám bővítését tervezik a következő három hónapban. A legerősebb felvételi kedvet a vendéglátóiparból jelentették, ahol a mutató értéke +23 százalék. Változatlanul jók a kilátások a gyártás és a kereskedelem területén, ahol a mutató +13 százalékon áll. Figyelemre méltó bővülés várható a mezőgazdaság, vadászat, erdészet és halászat, valamint a pénzügyi, biztosítási, ingatlan és üzleti szolgáltatások területén, ahol a mutató értéke +12, illetve +11 százalék. Ugyanakkor a közüzemi szolgáltatások területén inkább elbocsátások várhatók, a mutató -2 százalékon áll.

Az előző negyedévhez viszonyítva 9 ágazatból 8 munkaadói erősödő felvételi szándékról számoltak be. A legnagyobb mértékű - 9 százalékpontos - növekedést az üzleti, biztosítási, ingatlan és üzleti szolgáltatások, valamint a vendéglátóipar területéről jelentették, a közalkalmazotti és szociális szektor mutatója 7 százalék ponttal nőtt. 3 ágazat munkaadói jelentettek 5 százalékpontos növekedést: a mezőgazdaság, vadászat, erdészet és halászat, a közüzemi szolgáltatások, valamint a kereskedelem. A szállítmányozás, raktározás és kommunikáció mutatója ugyanakkor 6 százalékponttal gyengült az előző negyedévhez viszonyítva.

Az előző év azonos időszakához képest erősödött a mutató 9-ből 6 ágazatban. A legnagyobb mértékben, 17 százalékponttal a mezőgazdaság, vadászat, erdészet és halászat, valamint a vendéglátóipar területén. 9 százalék pontos erősödést jelentettek a kereskedelem, 8 százalék pontosat pedig a pénzügyi, biztosítási, ingatlan és üzleti szolgáltatások munkaadói. Ugyanakkor három ágazatban visszaesett a mutató értéke. Ezek között a gyártásé 4 százalék ponttal.

Mindenhol nőtt a felvételi kedv tavaly óta

A következő negyedévben mind a 8 régió munkaadói növekvő felvételi kedvvel számolnak. A legnagyobb mértékű bővülést az észak-magyarországi munkaadók várják: itt a mutató +22 százalékon áll. Közép-, illetve Nyugat-Dunántúlon 15, illetve 12 százalék a mutató értéke, míg Budapesten 11 százalék. A közép-magyarországi munkaadók óvatosan optimista előrejelzést adtak, itt a mutató +10 százalékon áll, Észak-Alföld mutatója pedig +8 százalék.

Az előző negyedévhez képest a 8 régióból 7-ben nőtt a felvételi kedv. A legnagyobb mértékben Észak-Magyarországon és az Észak-Alföldön 16, illetve 10 százalékponttal. 6 százalékpontot erősödött a Nyugat-Dunántúl, 5-öt pedig a Közép-Dunántúl mutatója. A Dél-Dunántúlon viszont enyhe, 2 százalékpontos visszaesés tapasztalható.

Itt lesznek állások!

Éves összehasonlításban mind a 8 régió mutatója erősödött. A legnagyobb növekedést - 14, illetve 12 százalék pontosat - az észak-magyarországi és a fővárosi munkaadók jelentették. 6 és 5 százalék ponttal erősödött a mutató értéke a Dél-Dunántúlon és a Közép-Dunántúlon. A Dél-Alföldön a munkaadók várakozásai viszonylag stabilak maradtak.

A nagyvállalatok optimistábbak

A kutatásban részt vevő munkaadókat 4 kategóriába soroltuk: a mikor vállalkozásoknak kevesebb, mint 10 alkalmazottjuk van. A kisvállalkozásoknál 10-49 munkavállaló dolgozik. Közepes méretű az a cég, ahol 50 és 249 között van az alkalmazotti létszám, 250 dolgozó fölött számít egy vállalkozás nagynak.

2015 harmadik negyedévében mind a négy kategóriában bővülésre számítanak a munkaadók. A legnagyobb mértékben a nagy- és közepes vállalkozásoknál, ahol +19 és +18 százalék a mutató értéke. Óvatosan optimisták a kisvállalkozások +10 százalékkal, míg a mikro vállalkozások mutatója +5 százalékon áll.

Az előző negyedévhez képest mind a négy kategóriában erősödött a mutató értéke. A leginkább, 8 százalék ponttal a közepes méretű cégeknél, míg a nagy-, illetve kisvállalkozásoknál 6 és 5 százalékponttal. A mikro vállalkozások mutatója 3 százalék ponttal magasabb, mint az előző negyedévben. A tavalyi negyedik negyedévhez viszonyítva ugyancsak valamennyi cégméret erősebb mutatót jelentett. A közepes cégeknél a legjelentősebb, 14 százalék pontos az erősödés. 8, illetve 5 százalék ponttal javultak a kilátások a nagy- és kisvállalati kategóriában.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az indiai és a tajvani munkaadók felvételi kedve a legerősebb

A felmérésben világszerte 42 ország és terület 59 ezer munkaadóját kérdezték meg munkaerő-piaci várakozásairól. Az előrejelzés szerint a vizsgált 42 ország és terület munkaadói közül 36 ország munkaadói bővülésre számítanak a következő három hónapban. Bár a negyedik negyedéves előrejelzés egyenetlen, mégis vannak arra mutató jelek, hogy a recesszióból való kilábalás lassan és elhúzódóan folytatódik. A munkáltatók többsége továbbra is óvatos, a nagyobb mértékű munkaerő felvétellel kivár, amíg a piaci mutatók nem jeleznek egyértelmű fellendülést.

Az indiai és a tajvani munkaadók felvételi kedve a legerősebb a világon, a japán mutató pedig folyamatosan növekszik, a szigetország munkaadói 2008 első negyedéve óta most adták a legoptimistább előrejelzést. Hasonló a helyzet az Egyesült Államokban, ahonnan 2007 negyedik negyedéve óta nem érkezett a mostanihoz hasonlóan optimista előrejelzés.

Az EMEA régió (Európa, Közel-Kelet és Afrika) 24 országából 19-ben pozitívak a kilátások 2015 negyedik negyedévére vonatkozóan. Az előző negyedévhez viszonyítva 7 országban javultak, 12-ben pedig gyengültek a munkát keresők kilátásai. Az előző év azonos időszakához képest a munkaadók 12 országban bizakodóbbak, 9-ből pedig gyengébb előrejelzést adtak.

Azokban az országokban, ahol a mutató pozitív tartományban áll többnyire szerények a várakozások, amely részben az aktuális görög válságnak köszönhető. A régióban a legnagyobb felvételi kedv Romániában tapasztalható, míg a leggyengébb várakozásokat ismét az olasz munkaadók jelentették.

A kutatásról

A Manpower az előrejelzést negyedévente készíti el, immár ötvenedik éve. A célja az, hogy felmérjék a munkaadók szándékait a munkaerő létszámáról. Emiatt létrehoztak egy mutatót, amely a munkaerő "mozgását", az aktuális trendeket láttatja. Ha egyszer egy ország csatlakozott a felméréshez, akkor többé nem léphet ki, hiszen akkor megszakadna a lánc.

Magyarország 2009. harmadik negyedévétől vesz részt a kutatásban. 750 magyar céget kérdeznek meg, globálisan pedig 42 ország több mint 59 ezer munkaadóját.

A kutatásban mindig ugyanazt az egyetlen kérdést teszik fel: "Hogyan látja az Ön vállalatánál/szervezeténél a munkaerő létszámának alakulását a következő három hónap során a jelenlegi negyedévhez képest?" Négy válaszlehetőség van: csökken, nő, stagnál, vagy nem tudom.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: munkahely. munkaadó, HR, toborzás, munkaerő-felvétel