Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Testi-lelki rákészülés

Az első és a legfontosabb lépés, hogy minden lehetséges, elérhető és beszerezhető információt begyűjtsünk a cégről, demonstrálva precizitásunkat, alaposságunkat, elszántságunkat, nem utolsó sorban előrevetítve a vállalat iránti hűségünket. Ehhez a leggyorsabb és leghatékonyabb módszert a világháló keresőrendszerei kínálják, amit egy könnyed klikkelléssel ki is pipálhatunk.

Az alaposabbak, akik nagyon biztosra szeretnének menni, arra is vehetik a fáradságot, hogy keressenek ismerőst, felvegyék a személyes kapcsolat fonalát egy már régebben ott dolgozóval, és tőle kérjenek bővebb információkat. Noha az interneten szinte már mindent meg lehet tudni, egy belső ember mégis közelebbi támpontokat tud adni arról, hogy mire számíthatunk, mik a házon belüli szokások, milyenek a helyi hierarchiák stb. Hallottam már olyan esetet, hogy valakit kizárólag azért vettek fel, mert az interjún gördülékenyen használta a belső zsargont és szlengeket, szóval, ebben a helyzetben még a legjelentéktelenebbnek látszó információ morzsa is lehet perdöntő.

A személyes találkozó előtt érdemes újra átolvasni az anyagainkat, felfrissíteni az önéletrajzunk adatait, időpontjait. Humánerőforrás managerként többször tapasztaltam olyat, hogy jelölteket azért nem jutattak tovább az első interjún, mert zavarukban nem tudták pontosan felidézni az előző munkahelyeiken töltött éveket. Ez súlyos és gyakori hiba, amire a dörzsöltebb HR-esek erősen fókuszálnak és igyekeznek ebbe a csapdába csalni a jelentkezőket.

A premier jelmez megválasztása

Nem árulok el titkot azzal, ha egy régi közhelyet idézek: "a ruha teszi az embert". Az első állás interjún ez a napnál is világosabb. Tulajdonképpen ez érthető, hiszen ebben a helyzetben látják a leendő munkatársat először, ezért megbocsátható, ha az öltözéket különös figyelemmel vizslatják. De nem csak a ruha minőségére, színére, fazonjára, hanem a megjelenés esztétikai harmóniájára is oda kell figyelni. Vagyis, lényeges szempont az ápoltság érzetének rögzítése az interjúztatókban, amit alapos, aprólékos előkészületekkel érdemes megtenni. A frizura legyen egyszerű, még nők esetében is előnyösebb a visszafogottabb, férfiaknál pedig a frissen figarózott hatás vezethet győzelemre. A nők kerüljék a fellépő sminket, célravezetőbb, ha csak alapozót, szempillafestéket és halvány színt, szájfényt használnak. Kardinális pont a megjelenésben a kezek, a körmök ápoltsági szintje. A férfiaké mindig legyen rövidre vágva, a hölgyek pedig, ha tényleg állást akarnak mellőzzék a strasszokkal vert húszcentis karmokat. Ugyanis az interjúk a legtöbbször egy asztalnál ülve zajlanak, ahol a velünk szemben lévő szeméhez éppen a kezünk van a legközelebb. Ezért nem csak a tisztasága számít rettentően sokat, hanem az is, hogy azzal miként kommunikálunk. Mindenki használja a beszédje megerősítéséhez a kezeit, amit érdemes kontrollálni egy állásinterjún, mert egy hadonászó jelölt rohamosan kerül távolabb attól, hogy a vállalati bérlistára kerüljön a neve.

Az öltözék megválasztásakor a legfontosabb szempont a megpályázott pozíció és a cég imidzse. Vezetői pozíció esetén a hölgyek csak sötét kosztümben, és a férfiak is sötét öltönyben lehetnek esélyesek. Ezt a törvényt módosíthatja, ha egy média, vagy reklám céghez jelentkeztünk, mert ott, ha mondjuk nagyon trendi vállalkozásról van szó, akkor az elegáns divat szerint is megjelenhetünk. Mondjuk ez nagyon ritka, elenyésző esetben történhet meg, ezért, ha biztosan nem akarunk mellényúlni, a sötétebb, esetleg föld színű és tónusú üzleties jelmez viselését ajánlom. A kiegészítők terén is legyünk inkább visszafogottak. Nem érdemes magunkról karácsonyfa benyomást kelteni, ezért, ha lehet ne aranyozzuk fel magunkat úgy, mint egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei ló kufár. A hölgyek se tegyenek magukra egy-két gyűrűnél többet, mert ez mindenképpen szemet szúr, és rossz fényt vet a jelentkezőre.

A beszéd és a jelzések

A tapasztalatok azt mutatják, hogy egy ember megítélésekor sokkal nagyobb hangsúlyt kap a "hogyan", a "mit"-el szemben. Vagyis, a non-verbális jelzésekre jobban figyelünk, mint arra, hogy miről is beszél a velünk kapcsolatba lépő. Ennek értelmében az arcjátékra, a mimikára, a test és fejtartásra, a beszédhangunk szintjére, erejére nagyon kell koncentrálni, persze nem görcsösen, mert az szintén szemet szúr. Az első interjú mindenképpen stresszel jár, ezért tanácsos valakivel elpróbálni a lehetséges kérdéseket és válaszokat. Eredményes lehet ez a próba, mert így lehet az apró nüánszokra is koncentrálni, amivel az izgalom okozta hendikep is csökkenthető.

Fotó: profimedia.hu

A témához kapcsolódó cikkek:
Hibák az önéletrajzokban
Legyünk képben!
Az önéletrajz nem kisregény