A kormány 100 ezer ember képzését 24 milliárd forint EU-támogatásból, a szintén 100 ezer munkanélküli közfoglalkoztatását pedig a költségvetési előirányzat megemeléséből származó 19 milliárd forintból finanszírozza majd - írja a Népszabadság.

Míg tavalyelőtt 20 ezer, idén már mintegy 200 ezer embert von be a téli közmunkába a kormány: az állástalanok 50 százaléka novembertől jövő április végéig közfoglalkoztatásban vesz részt, további 100 ezren pedig képzést kapnak december és 2014. március vége között. (Mindez a lap szerint vélhetően az év végi foglalkoztatási statisztikákon is nagyot dob majd - a közmunkások mind a munkahelyek számában, mind a foglalkoztatottsági adatokban javítják a képet ugyanis, miközben - a szezonalitás miatt - a téli program statisztikailag még szebb kimutatásokat hozhat).

Az átmeneti időszak tervezésénél kiemelt szempont, hogy értékteremtéshez kapcsolódó foglalkoztatási formákat biztosítsanak. Ilyen például a mezőgazdasági termékek fűtött fóliás, üvegházi termelése, feldolgozása, értékesítése, az önkormányzatok vagy azok intézményeihez kapcsolódó szakipari munkák elvégzése, valamint a szociális és lakossági szolgáltatások nyújtása - tájékoztatta a lapot a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

"Nem fog 100 ezer ember havat lapátolni. A Belügyminisztérium bevonásával olyan programon dolgozunk, amilyen eddig még nem volt" - mondta Czomba Sándor, az NGM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a közelmúltban egy sajtóbeszélgetésen.

A nyolc általánost végzettek alapkompetencia-fejlesztő, illetve betanító jellegű képzéseken, az érettségizettek és diplomások államilag elismert - például OKJ-s - kurzusokon vehetnek részt. Ők a képzés ideje alatt a közfoglalkoztatottakat megillető garantált közfoglalkoztatási bért (a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve szakképesítést igénylő munkakör betöltése esetén ez jelenleg havi 96 800 forint) kapják, de csak napi négyórás elfoglaltságra számítva.

Ebben az évben 300 ezer embert vonnak be a közmunkaprogramokba. Az elsődleges cél persze továbbra is az, hogy a versenyszférában nőjön az állások száma, de ha az a kérdés, hogy segélyt vagy munkát adjanak a munkanélkülieknek, egyértelműen az utóbbira szavaznak - ezért is jelentették be a 200 ezer embert érintő téli programot.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

"Nagy baj lenne, ha 2017-ben és 2018-ban is több százezer közfoglalkoztatottal kellene terveznünk, de be kell látni, hogy amíg be nem indul a gazdaság, szükség van ezekre az átmeneti megoldásokra" - mondta az államtitkár.

Szavainak némileg ellentmond a Policy Agenda napokban publikált elemzése. Eszerint ugyanis az adatok mutatják, hogy az Európai Unió által biztosított forrásokon kívül a kormány alig fordít további összegeket új munkahelyek létrehozására.

Az elemzés szerint 2012-ben 17 ezer új munkahelyet támogattak mobilitási programmal, munkahelyteremtő pályázattal, a pályakezdők és az önfoglalkoztatóvá válás segítésével 13,5 milliárd forintból, addig ugyanebben az évben 131,9 milliárd forintot költöttek - a KSH adatai szerint havi átlagban - 90 700 közmunkásra. Azaz az állam egy új munkahelyhez vagy a régi megtartásához átlagosan 800 ezer forintot adott, a közmunkásokra viszont fejenként 1,45 millió forintot költött.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: közmunka, munkanélküliség, foglalkoztatottság