Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A meggyőzés rendkívül fontos készség mind a magánéletben, mind a hétköznapokban, nem összekeverendő ugyanakkor a tárgyalással. „A különbség jelentős, de nem magától értetődő. Itt tulajdonképpen két különböző pszichológiai folyamatról van szó, amik akár futhatnak egymással párhuzamosan is” – meséli a Profession.hu-nak Gerlei Béla, a nyelvhasználat és a viselkedés összefüggésének szakértője, a Karrier Intézet igazgatója.

Mielőtt kitérnénk arra, milyen lépésekkel tudunk hatékonyan meggyőzni, nézzük meg, mi a különbség a meggyőzés és a tárgyalás között.

„Leegyszerűsítve a tárgyalás nem más, mint erőforrások cseréje várhatóan kölcsönös előnyök érdekében. A meggyőzés a másik egy valamiféle értékkel kapcsolatos hitének, vagy eredménnyel kapcsolatos várakozásainak a megváltoztatása. Összehasonlítva, a tárgyalás többnyire „gyors”: a felek leülnek és néhány óra alatt, esetleg több fordulóban valamilyen megállapodásra jutnak. Ugyanakkor ahhoz, hogy valaki megváltoztassa egy adott témában az alapvető hiteit hosszú időre van szükség. A tárgyalás javarészt direkt módon, míg a meggyőzés az esetek többségében indirekt módon történik.”

 „A másik jelentős különbség, hogy meggyőzni valakit valamiről szinte ingyenes, míg tárgyalni költséges dolog. Miért? Mert a tárgyalás lényegi része, hogy cserélünk, azaz valamit (értéket) adunk. Amikor valakit meggyőzünk – elérjük, hogy feladja az álláspontját és elfogadja a miénket – , az esetek többségében nincs szó cseréről. Szavakat, gondolatokat adunk, amik direkt módon nekünk nem kerülnek semmibe” – világít rá a szakértő.

 Így válhatunk a meggyőzés mesterévé 

Nézzük tehát, mi a meggyőzés titka!

A kutatások szerint, hajlamosak vagyunk úgy érzékelni, hogy a másik fél véleményváltozása egy pillanat alatt ment végbe, amíg valójában, a tájékozott felnőttek többsége csak lassan, lépésenként juthat el más, akár az eredetivel szögesen szemben álló álláspontra.

„Ha jobban belegondolunk, ez teljesen logikus. Mikor fordult elő, hogy az egyik pillanatról a másikra megváltoztattuk véleményünket, hitünket valamivel kapcsolatban? Az emberek életében meglehetősen ritkák a hirtelen „megvilágosodások”. Mégis sokszor azt gondoljuk, hogy csak elmondjuk – prezentáljuk – a mi új, nagyszerű ötletünket és a többiek majd kitörő lelkesedéssel azonnal a magukévá fogják tenni” – magyarázza a szakértő.

A tagadástól a „megvilágosodásig”

„Képzeljük csak el: a valóságban ott ülünk szemben egy intelligens emberrel, talán a főnökünk vagy egy fontos ügyfél, akinek van egy kialakult véleménye. Józanul meggondolva, a legtöbb, amire számíthatunk, hogy ezt a beszélgetést fokozatosan végig tudjuk vinni egy folyamaton” – hívja fel a figyelmet Gerlei Béla.

1. Először kétségeket vagy kíváncsiságot ébreszthetünk társalgó partnerünkben.

2. Ezt követően igénye lesz további információra, így haladhatunk tovább finoman lépésről lépésre.

3. Apró, sokszor lényegtelennek tűnő részletek sora vezethet oda, hogy végül elfogadja beszélgető partnerünk az álláspontunkat. A környezet, a körülmények, a korábbi információk, a nyelvhasználat vagy egy jókor megemlített adat mind-mind terelik az általunk kívánatos irányba a beszélgetést.

4. Ha jól van felépítve ez a folyamat, ezek egymásra rétegződve szinte észrevétlenül viszik a megfelelő irányba a beszélgetést úgy, hogy optimális esetben a partnerünk „saját” ötlete lesz az, amiről meg akartuk győzni. Azaz "megvilágosodott."

A fenti folyamatból láthatjuk, hogy a meggyőzés és annak technikája igenis egy olyan dolog, melyet érdemes részletesebben is megismerni, elemezni és elsajátítani. Különböző nyelvhasználati technikákkal lassan profivá válhatunk a meggyőzésben, ezzel pedig nagyot lendíthetünk karrierünkön, vagy akár az álláskeresésben is áttörést érhetünk el.

Fogadjuk meg a fenti tanácsokat és építsük be mindennapi kommunikációnkba. Közben folyamatosan figyeljük a legfrissebb álláslehetőségeket, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Ha növelni akarjuk esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkatkérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, illetve töltsük le a mobil applikációt - Androidra ittiPhone-ra ittMinél több lehetőséget és információt vizsgáljunk meg, mert annál jobb döntéseket hozunk majd.


 Készítette: Khojaste K

                      A Profession.hu Facebook oldala

                      A Profession.hu Instagram oldala