Ha azt gondoltuk, hogy az év végi időszakban az állásportálok is álomra hajtják a fejüket és a HR-osztályokon sem zajlik már érdemi toborzás, nagyot tévedtünk. Utánajártunk, hogy az év végéig mi az, amit még meg lehet valósítani az álláskeresésben, és milyen lehetőségeket kínál az ünnepi időszak a karrierépítésre!

Kiderült, hogy a december ideális idő a felkészülésre, álláskeresésre és beszélgetésekre. Mindehhez jó apropót adnak az ünnepi jókívánságok, esetleg szimbolikus ajándékok átadása. Ha sikeresek vagyunk, akár már új állásajánlattal is ünnepelhetjük a szilvesztert!

1. Ne hagyjuk abba a keresést!

Dr. Juhos Andrea a Lee Hecht Harrison Hungary Career Consultants Kft. ügyvezető partnere szerint a pangás az év vége felé december közepén kezdődik, maximum 3 hétig tart és ez sem igaz minden szektorra. Aki pl. SSC-knél szeretne elhelyezkedni, ott egyáltalán nincs megállás a toborzásban. "Mindenkinek azt ajánlom, semmiképp se hagyja abba a keresést pusztán azért, mert itt az év vége" - javasolja a szakértő.

2. Folytassunk nagy beszélgetéseket!

Általános szabály, hogy minél többen tudják, hogy kik vagyunk, mit viszünk a munkaerőpiacra, melyek a megkülönböztető jegyeink, mit akarunk csinálni, annál nagyobb eséllyel jutnak el hozzánk olyan releváns információk, amelyeket fel tudunk használni a keresésben. "Mindenkinek javaslom, hogy beszélgessen másokkal az  álláskeresésről. Érdemes ezekre a beszélgetésekre jól felkészülni és eldönteni, mire van szükségünk attól az embertől, akivel találkozni fogunk" - tette hozzá a szakértő.

Az a cég érdekel, ahol most dolgozik vagy ahol korábban dolgozott az illető?
Az ő ismerősei közül szeretnénk valakivel megismerkedni?
Visszajelzést szeretnénk kérni tőle az önéletrajzunkról?
Elakadtam és azt várom tőle, hogy továbblendítsem?
Kapcsolatot szeretnék egy toborzó cégnél?

Így szerezzünk állást év végéig!

Juhos Andrea szerint egy dolgot mindenkitől kérjünk: annak a tudásnak és céloknak a fényében, amivel rendelkezünk, kérjük meg az illetőt, hogy hozzon össze valakivel, aki segíthetné a keresésünket. Ezzel tudjuk bővíteni a kapcsolatrendszerünket.

3. Fektessünk hangsúlyt a virtuális márkaépítésre!

Juhos Andrea kiemelte: minden találkozó vagy kapcsolatfelvétel után írjunk egy köszönőlevelet, és akkor is jelentkezzünk, ha az ott megbeszéltek alapján történik valami előrelépés. Fontos, hogy minden új ismerőst jelöljünk be a LinkedInen. Ez az időszak nagyon jó az LinkedInre való ajánlások begyűjtésére is, és arra is, hogy egy kicsit aktívabbak legyünk ezen az oldalon: kommenteljünk, kérdezzünk, osszunk meg cikkeket, posztoljunk. Mindezzel építjük a virtuális márkánkat - hangsúlyozta.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

4. Szépítsük az önéletrajzunkat!

A közösségi portálokhoz hasonlóan az önéletrajzunkat is frissítsük! Ahogy véget ér az év, tekintsük át, mit értünk el az idén. Új állások vagy ösztöndíjak, gyakornoki programon való részvétel vagy akár egy munkahelyi projekt vezetése mind olyan tapasztalat, amelyet hozzáadhatunk az önéletrajzunkhoz. Soha nem tudhatjuk, ki ajánlja fel hirtelen, hogy segít állást keresni, legyen mindig naprakész az önéletrajz!

A PROFESSION.HU ÖNÉLETRAJZ-KÉSZÍTŐJE ITT TALÁLHATÓ!

5. Iratkozzunk fel hírlevélre!

Keressük meg a legfontosabb blogokat, magazinokat és más kiadványokat, melyek saját szakmánkhoz kapcsolódnak. Iratkozzunk fel napi vagy heti elektronikus hírlevélre, hogy tisztában legyünk a trendekkel és a legfrissebb hírekkel. A hírlevéllel álláskeresésünknek is lendületet adhatunk: iratkozzunk fel a Profession.hu hírlevelére, hogy azonnal értesüljünk minden olyan meghirdetett álláslehetőségről, amely érdekelhet minket!

6. Pályázzunk heti 5 állásra!

Kövessük figyelemmel rendszeresen az álláskereső portálok kínálatát és adjuk be minimum heti 5 álláshirdetésre pályázatunkat. Minden egyes alkalommal készítsünk az adott pozícióra szabott önéletrajzot és kísérőlevelet a hirdetésben talált kulcsszavak használatával.

ÖNÉLETRAJZ MINTÁKAT ITT TALÁLHATUNK!

Címkék: munkahely, álláskeresés, új év, karácsony, 2016, önéletrajz

Készítette: Fogas Krisztina