Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Egy álláskereső portál használatának lehetőségei nem csak abban merülnek ki, hogy beadjuk a pályázatot egy hirdetésre, melyet megpillantottunk. „Igazság szerint a túl gyakori, általános önéletrajzzal való jelentkezés akár vissza is üthet, hiszen nem keltünk jól benyomást, ha egy cég által meghirdetett minden egyes pozícióra jelentkezünk, ugyanazzal a CV-vel, figyelmen kívül hagyva a tapasztalatot és az elvárásokat. Ha ezt a gyakorlatot követjük, akkor fennáll a veszélye, hogy már akkor sem fogják komolyan venni pályázatunkat, ha adott esetben megfelelnénk a követelményeknek” - véli Kamilla, senior álláskeresési tanácsadó, kommunikációs szakember.

„Az állásportálok rendszerezetten tartalmazzák azt az információhalmazt, melyre az álláskeresőknek szüksége van, a kérdés csak az, hogy mennyire tudnak élni vele.”

A szakértő szerint egy kis kreativitással rengeteg mindent ki lehet hozni az álláskereső motorból, csupán tudni kell, hol és mit érdemes keresni. Fontos, hogy az alábbi funkciókat ne csak egyszer, hanem rendszeresen alkalmazzuk, valahányszor a Profession.hu oldalán böngészünk.

Használjuk az oldalt arra, hogy beazonosítsuk a lakóhelyünkhöz közeli, szóba jöhető cégek körét!

Fordítsunk egyet a fókuszon és a keresett pozíció helyett keressünk rá arra, hogy a lakóhelyünkhöz közel milyen cégek hirdetnek. A listát fésüljük át az alábbiak szerint:

- Ki hirdet olyan állást, ami végzettségünknek, tapasztalatunknak megfelelő?

- A munkavégzés helyszíne mennyire könnyen megközelíthető, illetve mennyire olcsó a közlekedés?

- Látogassunk el a honlapjukra és nézzük meg, hogy esetleg ott mit találunk az adott pozícióról, illetve képet kaphatunk arról is, hogy milyen a vállalati kultúra.

- Olvassunk a sorok között! Milyen egyéb pozíciókat hirdetett még meg a cég ebben az időszakban és ebből mire következtethetünk?

Engedjük meg, hogy a vállalatok megtanítsák nekünk a vágyott pozíció nevét!

Amikor az első pontban foglaltak alapján lekerestük a közelünkben elérhető vállalatokat, látni fogjuk, hogy ugyanarra a pozícióra különböző neveket alkalmaznak. Ami az egyik cégnél adminisztrációs asszisztens, az a másiknál admin asszisztens, admin wizzard, titkár vagy adatkezelő. Rengeteget tanulhatunk belőle, hiszen lehet, hogy nem is gondolnánk, milyen pozíciónevekre kereshetünk rá, melyek többé kevésbé ugyanazt takarják. Előfordulhat az is, hogy 2005-ben munkakörünk még „webszerkesztő” volt, ma már „content menedzser”.

Így keressünk hatékonyan állást

Derítsük ki az elvárt készségek listáját!

Egy idő után észre fogjuk venni, hogy abban a pozícióban, melyre vágyunk, milyen készségek az elengedhetetlenek (ezek minden álláshirdetésben szerepelnek), és melyek azok, amelyek nem kötelezőek, de előnyt jelentenek (ezeket is megtalálhatjuk az álláshirdetés szövegében). A készségek listája kulcsszavakat tartalmaz, ezeket a kulcsszavakat, ha rendelkezünk velük, érdemes feltüntetni az önéletrajzunkban, ha pedig nem, akkor el kell sajátítanunk. Különösen akkor érdemes a készségek listáját böngésznünk, ha nem ma kezdtük a szakmát, ilyenkor akár meglepetések is érhetnek, hiszen a pályakezdők számára természetes lehet az, amit nekünk esetleg tanulnunk kell.

Ha nyelvtanulásban gondolkodunk, akkor is érdemes megnézni, hogy melyek azok a nyelvek, amelyeket elvárnak a megpályázott, és az a feletti pozíciókban. A siker érdekében a kulcsszavakat ne csak az önéletrajzban, hanem a szakmai közösségi oldalaink adatlapján is tüntessük fel, hiszen ezek egyfajta online CV-ként működnek. A bemutatkozásnál ahelyett, hogy azt írnánk: „XY webfejlesztő”, fogalmazzunk így: „XY, content menedzser, tapasztalt Google Analytics és Google AdSense szakértő, Advanced Mobile Pages fejlesztő”.

Nézzük át a fentieket, és használjuk ki maximálisan az álláskereső portálok adta végtelen lehetőségeket.

Ne csak helyszín vagy pozíciónév szerint keressünk, állítsuk be a nyelvtudást, a végzettséget vagy a szakmai tapasztalatokat években mérve. Egészen új találatokat látunk majd, melyek között ráakadhatunk egy-egy gyöngyszemre.

Folyamatosan figyeljük a legfrissebb álláslehetőségeket, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Ha növelni akarjuk esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkatkérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, illetve töltsük le a mobil applikációt - Androidra ittiPhone-ra itt. Minél több lehetőséget és információt vizsgáljunk meg, mert annál jobb döntéseket hozunk majd.

 Készítette: Khojaste K

                      A Profession.hu Facebook oldala

                      A Profession.hu Instagram oldala