Ahogyan a HR a digitális kihívásokra reagál, úgy változik meg a jövőben a kiválasztási folyamat, és a közösségi média ebben betöltött szerepe is. Bíró Noémivel, a Pricewaterhouse Coopers (PwC ) toborzási vezetőjével beszélgettünk. A szakember részt vesz a Profession.hu idei konferenciáján, a HR határok nélkül, avagy a nagy coming back című rendezvényen.

Profession.hu: Miben látja a HR-es legfontosabb feladatát, mi jelent az Ön számára inspirációt?

Így érhetjük el a jövő munkavállalóitBíró Noémi: A HR legfontosabb feladata, hogy tiszta és egyértelmű szerepfelfogással rendelkezzen a cégen belüli feladatáról. Személy szerint engem az inspirál, ha ezt a szerepet stratégiai fontosságúnak, és a cég általános vezetési elveit meghatározó alappillérének fogjuk fel. Partneri viszonyban és nem "kiszolgálói" státuszban.

Profession.hu: Meg tudná fogalmazni, mi a személyes küldetése?

Bíró Noémi: Innováció, hatékonyság és előidézni a szükségszerű változásokat.

Profession.hu: Melyek voltak azok a meghatározó sikerek, melyeket még ma is mérvadónak tart pályafutása során?

Bíró Noémi: A PwC online szimulációs játéka, amelyet 2012-ben vezettünk be. Jóval meghaladtuk a "gamification" trendeket és a játék nemzetközi szinten is elismert, ismert lett. A koncepció bemutatásra került az amerikai Forbes magazine " Future Workplace" szekciójában, illetve London, Párizs és Helsinki online és digitális toborzásról szóló konferenciáin.

Profession.hu: Hogyan látja a közösségi média szerepét a HR-ben?

Bíró Noémi: Megkerülhetetlen. Erről mindig egy reklámszöveg jut az eszembe: " Aki kimarad, lemarad."Természetesen a social médiát se elég csak úgy "körülbelül" csinálni. Az, hogy egy cégnek van Facebook oldala, még koránt sem jelenti azt, hogy valós jelenléttel rendelkezik egy közösségi oldalon.

Ettől függetlenül változatlanul úgy gondolom, hogy még mindig intenzívebb az igény a személyes "találkozásokra", találkozókra, és a közösségi média a leghatékonyabb támogató eszköz ezek kommunikálására.

Profession.hu: Merre tart a HR? A digitális kihívásokra hogyan reagálhatnak a cégek?

Bíró Noémi: A HR arra tart, amilyen irányban változnunk kell ahhoz, hogy elérjük és megtartsuk a jelen és jövő munkavállalóit. Lehet, hogy ez azt jelenti, hogy a rugalmas munkarend, az otthonról dolgozás lehetősége, már nem néhány cégnél elérhető kiváltság lesz, hanem alapelvárás.

Lehet,hogy azt jelenti, hogy a klasszikus kiválasztási folyamatok megszűnnek, és közösségi találkozókon, szakmai "meetup"-okon, kapcsolati háló alapján fogunk toborozni, nem csak tapasztalt munkavállalókat,de pályakezdőket is.

Bővebben is hallhat a témáról a Budapest Music Centerben szeptember 30-án!

Így érhetjük el a jövő munkavállalóit

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Címkék: munkahely, konferencia, munkaadó, HR

Készítette: Fogas Krisztina