Kétségtelen, hogy karrier és szakmai kapcsolatépítés szempontjából igen fontos, hogy rendszeresen megjelenjünk "networking” rendezvényeken. Nem mindegy azonban, hogy hogyan viselkedünk ezeken a rendezvényeken.

Összeszedtünk néhány tippet, melyek segíthetnek eligazodni abban, hogy milyen illemszabályokat érdemes betartanunk a kapcsolatépítő rendezvényeken!

Érkezés

- Mindig csak olyan rendezvényeken jelenjünk meg, ahová a házigazda a meghívást írásban korábban visszaigazolta. 

- A rendezvényre (fogadás, ebéd, vacsora) 5-10 percnél korábban nem illik megérkezni. 

- Érkezés után először a bejárat közelében tartózkodó házigazdát, háziasszonyt üdvözöljük. Kisebb, 10-20 fős szakmai ebéd, vacsorameghívás alkalmával a már korábban megjelenteket is külön-külön kell köszönteni. Nagy létszámú, 50-100 fős ebédek vagy fogadások alkalmával csak a vendégfogadókat kell üdvözölni.

- Az asztaloknál ülő szomszédainknak, akiket nem ismerünk, mindig mutatkozzunk be!

Kézfogás

A kézfogás legyen határozott, de soha ne túl erős. Kerüljük a gyenge, "döglött hal” érzetű kézfogást is.

Így építsünk kapcsolatokat!

A kézfogás négy alapszabálya:

- a nő nyújtja a kezét a férfiaknak
- az idősebb nyújtja a kezét a fiatalabbnak
- a főnök nyújtja a kezét a beosztottnak
- a magasabb rangú személy nyújtja a kezét az alacsonyabb rangúnak 

Névjegy

- Két, egymással most ismerkedő ember közül mindig az az udvariasabb, aki a névjegy cseréjét kezdeményezi.

- Ha átvesszük valaki névjegyét, azt mindig a vendég előtt érdemes megnézni és elolvasni.

- Üzleti kapcsolatépítő rendezvényen mindig céges névjegyet adjunk át, ne pedig magánnévjegyet.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az ilyen alkalmak általában nem tartanak tovább egy, másfél óránál, mivel a munkaebédet a délutáni tárgyalás követi, a munkavacsora után pedig a résztvevők, akik többnyire elfáradtak az egész napon át tartott egyezkedés, megbeszélés során – mielőbb pihenni szeretnének.

Milyen lehet egy kapcsolatépítő rendezvény? Íme néhány alaptípus:

1. Munkaebéd, munkavacsora

Munkaebédre a tárgyalások napközbeni szünetében, munkavacsorára pedig a nap végén kerül sor. Ezek a rendezvények oldott légkörűek és kevés formalitást igényelnek. Nincsenek pohárköszöntők és nincs protokolláris ültetési rend, általában azok ülnek egymás mellett vagy egymással szemben, akik napközben a tárgyalások során partnerek. Így az étkezés során alkalom adódik arra, hogy áttekintsenek még nyitott kérdéseket. A munkaebéd, munkavacsora helye általában a vállalat, intézmény vagy egy vendéglő étterme.

2. Konferencia

A szakmai konferenciákat mindig előzetes regisztráció előzi meg. Érkezés: a hivatalosan meghirdetett kezdet előtt 15 perccel, időt hagyva a regisztrációra. A rendezvény teljes időtartama alatt viseljük a rendelkezésünkre bocsátott névjegy kitűzőt és ügyeljünk arra, hogy amikor hozzászólunk, mindig mutatkozzunk be és említsük meg, mely céget képviseljük. Az előadóhoz intézett részletesebb kérdéseket és hozzászólásokat időzítsük a szünetre, ne pedig a gyors kérdésekre és válaszokra fenntartott fél órára, amely egy-egy előadást követ.

3. Fogadás

A meghívottaknak névre szóló meghívót küldenek, időpontja a délután és esti órákban, de akár délben is lehet. Napközben félünnepélyes, este ünnepélyes alkalom. A rendezvényre való érkezésnél 10-15 perces késés megengedett. A vendégek fogadásakor a házigazda a terem bejáratánál bal oldalon áll, a rendezvény kezdetétől számított 15-20 percig. Üdvözléssel és rövid kézfogással köszönti a megjelenteket, ilyenkor nem illik vele beszélgetni. Távozás szabadon, de a kávé felszolgálása után illik!

Készítette: Khojaste K

Címkék: kapcsolatépítés, networking, találkozó, rendszvény, viselkedés, etikett, protokoll