Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ahhoz, hogy ezt megértsük, menjünk kicsit vissza az időben! Mondjuk úgy 20 évet.

Álláskeresés az internet elterjedése előtt

A 90-es évek jelentős részében még nem volt internet, és állásportálok sem léteztek. Amikor egy álláskereső meg akarta nézni az aktuális álláshirdetéseket, először el kellett mennie egy újságoshoz, hiszen akkoriban a hirdetési újságokban vagy a gazdasági hetilapokban lehetett álláshirdetéseket találni.

Ám amikor úgy döntött valaki, hogy meg is pályáz egy álláshirdetést, akkor kezdődtek csak az igazi nehézségek. A legtöbb otthonban nem volt számítógép és nyomtató, tehát vagy kézzel kellett elkészíteni az önéletrajzot, vagy keresni kellett egy lehetőséget, hogy a pályázatot írógépen vagy számítógépen készíthessük el. Ám ez még nem minden, mert a pályázatot postázni is kellett a hirdetést feladójának, ami ismét időigényes tevékenység.

Mondhatjuk azt, hogy az internet elterjedése előtti időkben igen körülményes volt állást keresni, aminek az volt az eredménye, hogy jóval kevesebb pályázat érkezett be a munkáltatókhoz, mint napjainkban.

Sokkal kényelmesebb lett az álláskeresés

Mi is történt az internet megjelenésével, és az állásportálok elterjedésévével? A Profession.hu állásportálon például több mint 3500 álláshirdetés között böngészhetünk az otthonunk kényelméből. Még nyomtatóra sincs szükség, mert a pályázatot elég e-mailben elküldeni, vagy a hirdető honlapján elektronikusan feltölteni.

Ráadásul az internetről több weboldalon is le lehet tölteni sablon önéletrajzokat és sablon kísérőleveleket. “Ha megtetszik egy álláshirdetés, csak átalakítom a sablon önéletrajzot, és már küldöm is.” Mennyivel egyszerűbb, mint akár csak 15 évvel ezelőtt!

   Hogyan változott meg az álláskeresés az elmúlt 15 évben?   

A fejlődésnek köszönhetően az álláskeresők nagy része tucatszámra vagy akár százszámra pályáz meg álláshirdetéseket. Még akkor is, ha nem igazán felelnek meg a követelményeknek. “Egy próbát megér. Hátha. Hiszen mindössze öt perc az egész.”

Ennek azonban az a következménye, hogy több száz pályázat érkezik be egy-egy álláshirdetésre. A Profession.hu-n nem ritka, hogy két hét alatt többszáz pályázat is befut, de olyan is rendszeresen előfordul, hogy ezernél is több önéletrajz érkezik egy álláshirdetésre.

A hirdetőknek azonban komoly nehézséget okoz a túljelentkezés kezelése; már az is többlet erőforrást igényel, hogy a több száz önéletrajzot egyáltalán átnézzék. Ilyen mennyiségű pályázat esetén pedig nemleges visszajelzésre egyszerűen nem jut idő.

Hogyan tűnhetünk ki a tömegből?

Az internet és az állásportálok elterjedésével tehát jóval kényelmesebb lett az álláskeresés. Ám ha eredményesek akarunk lenni, az így megspórolt energiát célszerű lenne az elküldött pályázatok mennyiségének növelése helyett a minőség növelésére fordítanunk.

Ez alatt három dolgot értek:

1) Csak olyan állást érdemes megpályáznunk, ahol a feltételek legalább 80 százalékának megfelelünk. A jelenlegi gazdasági helyzetben, amikor sok jól felkészült szakember keres állást, egyszerűen nincs esélyünk elnyerni egy pozíciót, ha a követelmények nagy többségének nem felelünk meg. Adjunk be inkább kevesebb pályázatot, ezeket viszont dolgozzuk ki sokkal alaposabban!

2) A nagy túljelentkezés miatt lényeges, hogy a pályázatunk kitűnjön a tömegből, és legyen egyedi. Az internetről innen-onnan letölthető sablonokkal azonban éppen az a baj, hogy sablonosak. Ha ilyet használunk, akkor a pályázatunk alig fog különbözni a többi jelentkezéstől. Érdemes ezért olyan minőségi és átgondolt önéletrajzot készíteni, amely meggyőzni a munkáltatót, hogy alkalmas jelöltek vagyunk.

3) Nézzünk utána a hirdetést feladó munkáltatónak, és szabjuk testre a pályázatunkat. Gondoljuk, hogy a múltbeli eredményeinkből és feladatainkból mi az, ami igazán fontos a hirdető vállalatnak, és ezekre helyezzük a hangsúlyt. Ha a hirdetésből nem derül ki a munkaadó neve, akkor a megadott elvárások és az iparág alapján emeljük ki a releváns tapasztalatot.

Az internet és az állásportálok elterjedésével tehát gyökeresen átalakult az álláskeresés folyamata. Ahhoz, hogy a technológiai fejlődés hasznát igazán élvezni tudjuk, nekünk is fejlődni kell mind az önéletrajzírásban, mind a pályázat alaposságában. Így nemcsak visszajelzést kapunk majd gyakrabban, hanem állásinterjú meghívást is.

 

 

Szerző:
Baráth András
okleveles önéletrajz-szakértő