Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Karrierünk egyik legfontosabb alkotóeleme, a kapcsolati háló. A saját networking rendszerünket, tulajdonképpen már az általános iskolában el kezdjük építeni. A középiskola is olyan terep, ahol a hasonló gondolkodású társainkat „megtartjuk”, de a leggyakoribb, hogy az egyetemi társaságból kerülnek ki azok, akikkel később valamilyen „szövetségre” lépünk.

Több sikeres vállalkozó mesélte el, hogy az egyetemi évek alatt „állt össze a banda”, akikkel végül vállalkozást hoztak létre. Ha ez a lehetőség nem adatott meg nekünk, akkor se csüggedjünk, vannak még lehetőségek a kapcsolatrendszer fejlesztésére.

1. A közösségi média előnyei

A social média valóban egy jó eszköz: a leggyorsabb kommunikációs csatorna és önmagunkat is egészen jól felépíthetjük segítségével. Érdemes tehát olyan közösségi oldalt vagy csoportokat választani, ahol kimondottan szakmai közösségbe kerülhetünk. Úgy alakítsuk ki a profil oldalunkat, hogy tematikusan építsük fel tapasztalatainkat.

Válasszunk egy olyan képet magunkról, amin tetszünk is magunknak, mosolygunk és üzleti szempontból sem kifogásolható. Lehetőség szerint ne csak magyarul töltsünk fel magunkról szövegeket. Meg fogunk lepődni, hogy számunkra idegen emberek jelölnek ismerősnek vagy ajánlanak munkalehetőséget. Persze, legyünk azért körültekintőek és biztonságtudatosan használjuk a közösségi médiát!

2. Lépjünk be egyesületekbe!

Keressünk olyan szervezeteket, akiknek a tevékenysége tetszik vagy illeszkedik az érdeklődési körünkhöz. Járjunk el az eseményekre és beszélgessünk, konzultáljunk mindenkivel, akivel csak lehet. Persze, tolakodóak ne legyünk, de nyitottak igen. Sohasem lehet tudni, hogy éppen milyen cég, melyik munkatársába botlunk bele.

  Hogyan építsek kapcsolatot cégekkel?  

3. Konferenciák, kiállítások, meetupok

A céges kapcsolatok ápolását tovább lehet fejleszteni kiállításokon, konferenciákon vagy meetupokon. Ne féljünk önmenedzselni magunkat és megszólítani másokat.

A kiállításokon és konferenciákon a cégek azért állítanak fel standokat, hogy bevonzzák az érdeklődőket. A meetupokon hasonló gondolkodású emberekkel találkozhatunk. Szerencsés esetben már ott a helyszínen is lehet tárgyalni vagy időpontot egyeztetni. A lényeg, hogy legyünk magabiztosak és felkészültek.

3+1 Keressük a kapcsolatot

S van még egy lehetőség, amire kevesen szoktak gondolni. Ha egy üzleti kört szeretnénk megismerni és megszólítani, akkor érdemes olyan hobbit vagy sportot választani, ahol találkozhatunk velük. Például a focipályán, teniszpályán, a vízen vagy az extrém sportok területén, de mondjuk, akár vadászat közben is. Erőltetni itt sem kell semmit, de a sportolás és a hobbi közös kapcsolódási pont lehet, s akár sikerrel is járhatunk.

Ha álláskeresésben vagyunk, próbáljuk a lehetőségeket kiaknázni, például bővítsük kapcsolati hálónkat. A sikeres elhelyezkedés egyik titka, hogy sok embert ismerünk, illetve szakmailag is elismertek vagyunk. Ehhez folyamatos önfejlesztésre, tanulásra van szükség, s arra is, hogy „látassuk” magunkat. Mindenesetre nézzünk szét bátran a legfrissebb álláslehetőségek között, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Ha tovább növelnénk esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkat ide, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítését. Minél több lehetőséget és információt vizsgálunk meg, annál jobb döntéseket tudunk hozni.

 

Készítette: Sebők Viktória

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, kreatív munkahely