Noha sok tanuló vállal a tanulmányai mellett munkát, a diákmunka a nyár közeledtével a kerül évről évre igazán előtérbe. Ekkor ugyanis a munkavállaló diákok száma az év közben munkát vállalókhoz képest közel a háromszorosára ugrik - hívta fel a figyelmet a D.A.S. JogSzerviz

Az internet térhódításával a munkalehetőségek tárháza határtalannak tűnik, a tapasztalatlan diákokra az előnyökön túl mégis számtalan veszély leselkedik. A fő veszélyforrás, hogy gyakran munkaszerződés nélkül foglalkoztatják őket, esetenként a fizetésüket sem kapják meg, vagy csak részben.

Szerződés nélkül pedig nemcsak maga a munkaviszony, de a munkavállalást megelőző munkabérre vonatkozó megállapodás is nehezen igazolható. A legfontosabb tehát, hogy legyen írásbeli munkaszerződés, amelynek legalább a következő elemeket tartalmaznia kell: a diák alapbérét és munkakörének megjelölését.

Ki és hogyan dolgozhat 18 év alatt?

A gyermekfoglalkoztatást Magyarországon először 1840-ben szabályozták, azóta pedig jelentős mértékben sikerült visszaszorítani a 15 éven aluli gyermekmunkások számát

A Nemzheti Adó- és Vámhivatal (NAV) a diákmunkával összefüggő tudnivalókról minden iskolába levelet juttatott el. A szabályok alapján minden, a 16. életévét betöltött tanuló vállalhat diákmunkát, a nyári szünetekben pedig már a 15 éves kor betöltése után is lehet munkát végezni (ők azonban csakis szülői engedéllyel dolgozhatnak).

A diákoknak munkavállalásukkor adóazonosító jellel kell rendelkezniük, és meg kell győződniük arról, hogy a munkáltató bejelentette őket, mert ellenkező esetben, ha baleset történik velük vagy megbetegednek, nem lehet kártérítési igényük - ismertette a távirati iroda a NAV levelét.

A diák munkavállalók nem túlórázhatnak, nem dolgozhatnak éjszakai műszakban, illetve nem lehet őket veszélyes munkakörökben alkalmazni. Ezzel azonban nincs tisztában minden fiatal, sőt gyakran a szülők sem tudnak segíteni az ismeretek hiánya miatt. A munkavállalásról és a pénzügyi ismeretekről ezért szeptembertől az iskolában is tanulnak majd a diákok - közölte az az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI).

Oktatják a munkaügyi ismereteket

Magyarországon tavaly közel tízezer 15-19 éves fiatal vállalt valamilyen munkát a KSH adatai alapján, a fiatalkorúakra külön jogszabályok vonatkoznak. Szeptembertől ezeket is oktatják az iskola falai között, a munkapiac elnevezésű tantárgy keretében. (A gazdasági és pénzügyi ismeretek a korábbiakhoz képest nagyobb mértékben épültek be a Nemzeti alaptanterv (Nat) és a kerettantervek szakmai anyagaiba.)

"Rendkívül fontos a fiatalok gazdasági, pénzügyi edukációja, munkavállalással kapcsolatos tudásuk bővítése, hiszen így képesek lesznek a jövőben felelős döntéseket hozni, tisztában lesznek azzal mi legális és mi nem, illetve pénzügyi helyzetüket is megtervezhetik, alakíthatják majd" - mondta Kaposi József, az OFI főigazgatója.

Munkavállalás előtt érdemes előzetesen érdeklődni, nem állapítottak-e meg esetleg magasabb életkort egyes állások feltételeként. Ennek az az oka a MÜISZ marketing igazgatója szerint, hogy az iskolaszövetkezetek általában előnyben részesítik a néhány évvel idősebb munkavállalókat. Mindenekelőtt azért, mert a diákok 17 év felett már érettebbek, felelősségteljesebben végzik munkájukat - tette hozzá a Másody Szabolcs.

Az általános, mindenkire irányadó szabályok szerinti munkavállalásnál szervezettebb kereteket ad az iskolaszövetkezeti tagként történő munkavállalás - hívta fel a figyelmet. Az iskolaszövetkezeti jogviszony sajátossága, hogy tagjai tanulói, hallgatói jogviszonyban állnak, amelyet diákigazolvánnyal és iskolalátogatási igazolással lehet igazolni.

"Az iskolaszövetkezetek nemcsak a nyári szünet ideje alatt biztosítanak a diákok számára munkalehetőséget, hanem a tanév ideje alatt is, és ebből kifolyólag lehetőségük nyílik arra, hogy a szabadidejüknek megfelelően tudnak munkát vállalni, akár egy napra is. Nem kell megküzdeniük a munkakeresés gyötrelmeivel, mert az iskolaszövetkezetek felkutatják helyettük a munkalehetőségeket"- magyarázta.

Védik a diákok jogait

Együttműködési megállapodást kötött nemrég az Iskolaszövetkezetek Országos Szövetsége (ISZOSZ) és a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ), a céljuk a munkavállalók, beleértve az iskolaszövetkezeteken keresztül foglalkoztatott mintegy 130 ezer fő diák munkavállaló érdekképviseletének összehangolása.

Az együttműködés azért fontos és időszerű a szervezetek szerint, mert a nyári szünetben több ezer diák keres magának munkalehetőséget, akik közül sokan még nincsenek tisztában a munkavállalás törvényi feltételeivel, és így áldozatai lehetnek tisztességtelen cégek illegális ajánlatainak.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az együttműködés keretében fel szeretnénk hívni a diákok figyelmét, hogy körültekintően járjanak el munkaadójuk kiválasztásakor, mert megfelelő szerződések hiányában előfordulhat, hogy törvénytelenül foglalkoztatják őket, s akár még a fizetésüket sem kapják meg.
Ebben az esetben jogi képviseletük is rendkívül bonyolult.

Kiemelt feladatnak tekintik a feketemunka elleni közös harcot. A két szervezet vezetői a jövőben közös javaslatokat fogalmaznak meg, szakmailag véleményezik egymást előterjesztéseit. A munkavállalókat érő esetleges sérelmek kezelésére mind a két szervezet jogsegélyszolgáltatást (www.iszosz.hu és www.jogpontplusz.hu) biztosít a fiataloknak, itt nem csak az iskolaszövetkezeti formában dolgozó fiatalok problémáit várják.

Készítette: Durbák Ildikó

Címkék: pályakezdő, munkaszerződés, diákmunka, fiatal, munka törvénykönyve