A japán Zoltek céggel kötött stratégiai megállapodást a kormány; a vállalat a világ legnagyobb, szénszálas anyagokat gyártó üzemét működteti Nyergesújfalun - hangzott el az együttműködés ünnepélyes aláírásán hétfőn a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, a Zoltek a gyártókapacitás bővítését tervezi a nyergesújfalui üzemben, ezért küszöbön áll 100 új munkahely teremtése, és zajlanak az egyeztetések arról, hogy 2-3 éven belül további 200-300 új munkahely jöjjön létre az Esztergom melletti településen. Hozzátette, a nyergesújfalui üzem beszállítóinak 86 százaléka magyar.

Három éven belül 300 új munkahelyA Zoltek ilyen állásokat kínál a Profession.hu-n.

Három éven belül 300 új munkahely
Kavamura Maszahiko (b) és Szijjártó Péter. A japán cég a világ legnagyobb, szénszálas anyagokat gyártó üzemét működteti Nyergesújfalun. (Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt)

Kavamura Maszahiko, a Zoltek elnök-vezérigazgatója közölte: a cég a szénszálas technológiai ipar egyik vezető vállalata a világon; 1600 alkalmazottja van, és tavaly meghaladta a 200 millió dollárt (56 milliárd forint) az árbevétele. Nyergesújfalun szénszálas anyagok széles körét gyártják, többek között lángálló fonalakat, továbbá szélturbinákban, valamint a repülőgépgyártásban és az autóiparban használatos szénszálas anyagokat.

A vállalat megállapodást kötött a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, hogy Magyarországon is oktassák a szénszálas technológiát - tette hozzá a Zoltek vezére.

Szijjártó Péter kijelentette: a magyar gazdaság szempontjából kulcsfontosságú, hogy az itt befektető külföldi vállalatok "hosszú távra elköteleződjenek a magyarországi működés mellett, ezt a célt is szolgálják a stratégiai megállapodások".

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A tárcavezető kiemelte: a Japánból érkező beruházások mindig magas hozzáadott-értéket képviselnek, mindig a legújabb technológiát képviselik, ezért ,,mindig rendkívül értékes új munkahelyeket teremtenek". Mint elmondta, japán cégek összesen 1,2 milliárd dollár (336 milliárd forint) beruházással 4 ezer új munkahelyet hoztak létre Magyarországon az elmúlt két évben. Magyarországon összesen 149 japán vállalat működik, ezek összesen 25 ezer embernek adnak munkát - tette hozzá.

A Zoltek az autóipari alkalmazások gyártásának bővítését tervezi Nyergesújfalun, ez pedig az egész magyar nemzetgazdaság számára kiemelt jelentőségű, hiszen az autóiparban növeli a hozzáadott-értéket, az autóipar pedig, mint mondta, a magyar gazdaság zászlóshajója - mondta a miniszter.

A mostani az 56. a 2012 júliusa óta aláírt stratégiai megállapodások sorában. A stratégiai partnerré előlépett 56 vállalat az együttműködési megállapodások aláírása után összesen 14 ezer munkahelyet hozott létre Magyarországon.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: munkahelyteremtés,gyártó cég