Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A controlling feladata, hogy a megfelelő információ biztosítása a felső- és a középvezetés számára. Ezt a funkciót a menedzsment üzemgazdasági eszközökkel való támogatásával, az esetleges eltérések felfedésével, elemzéssel és az okok feltárásával igyekszik megtenni. Ezt követően a controller javaslattételt tesz a szükséges intézkedésekre, majd megteremti a műszaki és gazdasági területek közötti kommunikációt.

A jó controlling tevékenységet vállalati iránytűként is értelmezhetjük ami - lelkiismeretesen és precízen használva - mindig a kivezető út felé mutat.

A győztes stratégia

2009. komoly kihívást jelent a vezetők és controllerek számára. Az eddigi évektől jelentősen eltérő menedzselésre és piaci magatartásra van szükség - mondta Erényi Stella a Sämling Gazdasági Továbbképző Kft munkatársa, akik egyedül álló módon szerveznek Magyarországon REFA controlling képzéseket. A világgazdasági válság ködfátylat borított és irracionális hatásokat és lehetőségeket produkált a piacon működő társaságok működési mechanizmusaiban. Ezért a tanfolyamaik nem csak a "hogyan"-okkal, hanem a "miért"-ekkel, a vállalati működés globális összefüggéseivel is foglalkoznak, ami a világgazdaság jelenlegi állapotában hiánypótló funkciót lát el. Eszközrendszerük az operatív és a stratégiai controllingra is fókuszál, ami egyre nélkülözhetetlenebb feladat a vállalkozások belső rendszerében.

Fókuszban a controlling szemlélet

Minden vezető egyetért abban - összegzi Erényi Stella - hogy az a vállalat, ami képes egyszerű, standard mutatószámokat kialakítani és képes fejleszteni a gazdasági folyamatait, termékeit és szolgáltatásait az hosszútávon megőrzi versenyelőnyét, sőt növekedésre, új piacok építésére is képessé válik. A mutatószámrendszerek világosan jelzik a vállalatok teljesítményének erővonalait, a költség-controlling segítségével pedig megtervezhetjük, és terv-tény eltéréselemzéssel vizsgálhatjuk a vállalati büdzsé gyakorlati megvalósulását.

Ezért szinte minden szférában: a termelő, a kereskedelmi és a szolgáltató vállalatoknak is szüksége lehet egy ilyen szakemberre. De a vállalkozás menedzserei, kulcsemberei, vezető munkatársai, döntéshozói számára - akik közvetlenül nem foglalkoznak az operatív controllinggal - is fontos lehet, hogy átlássák a gazdasági összefüggéseket. A növekvő ár, illetve költség verseny nyomása miatt egyre fontosabb tudni, hogy a közvetlen költségeken kívül milyen további közvetett költségek terhelik a vállalat által előállított termékeket vagy az értékesített szolgáltatásokat.

Gergácz Lili a Kürt Zrt. HR vezetője is arról számolt be, hogy a mostani gazdasági helyzetben fokozottabb figyelmet fordítanak a teljesítményt értékelő mutatószámok mozgására, ezért azok összefüggéseit gyakrabban elemzik. Amit korábban félévente ellenőriztek, azt most negyedévente, sőt némely ponton havonta végezik el - mondta a HR vezető. Külön controlleri munkakörbe ugyan nem vettek fel egy külső szakembert a céghez, a többletmunka ezért a gazdasági igazgatójukra hárul.

A controlling eszközök alkalmazása tehát elősegítheti a hatékonyabb működést, amire most nagyobb szükség van, mint azt első hallásra gondolhatnánk. A pontos, részköltség számításon alapuló eljárások segítségével még a vállalat rejtett tartalékai is feltárhatóak, ami egy újabb lehetőséget nyújt az egyre élesebb piaci versenyben.

Vicc a controlleről: mennyi 2x2?

- A matematikus szerint 4.
- A pincér szerint: legalább 5.
- A kisnyugdíjas szerint: legfeljebb 3.
- A controller szerint: egyszer 3, amikor a költségek plafonját állapítja meg; egyszer 5, ha az árbevételre ír ki célértéket; és átlagban 4, amennyiben az adóhatósággal tárgyal.

Szerző: Hajós Dániel

Fotó: profimedia.hu