Az éjszakai munka káoszt okoz az emberi szervezetben, és hosszú távú következményekkel is járhat - derül ki az angliai Surrey Egyetem Alváskutató Központjának kutatásából. 22 embernél kísérték figyelemmel, hogyan áll át a szervezetük a normálisról az éjszakás váltott műszakot végző emberek bioritmusára.

A vértesztek szerint rendes körülmények között a gének 6 százaléka a nap bizonyos szakaszaiban nagyobb vagy kisebb aktivitást mutatott. Amikor az önkéntesek éjszaka dolgoztak, ez a "genetikai finomhangolás" elveszett.

Ez megmagyarázza, hogy miért érezzük magunkat rosszul az időzónák átlépésekor vagy amikor rendszertelen műszakban kell dolgoznunk - mondta Simon Archer, a Surrey Egyetem egyik szakembere. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a váltott műszakban dolgozóknál növekedhet a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás kialakulásának kockázata, illetve gyakrabban fordulhat elő szívroham is.

Akiknek a törvény tiltja az éjszakai munkát

A Metropol.hu idézi Árpás Krisztinát, a Kelly Services Hungary Kft. munkatársát, aki szerint összesen körülbelül 200 ezer olyan ember lehet Magyarországon, aki éjszaka dolgozik. A munkaerő-közvetítéssel és -kölcsönzéssel is foglalkozó cég szakértője elmondta: bizonyos betegségek kizáró oknak minősülnek az éjszakai munkavégzésnél.

Ilyen például a cukorbetegség, melyre nem elég az életmódkezelés, vagy a komolyabb szív- és érrendszeri betegségek, a kismamák esetében pedig a munka törvénykönyve is tiltja az éjszakai munkavégzést. Az alvás-ébrenlét zavara fokozott stresszt jelent; depresszió és idegi kimerültség gyakran fordul elő az éjszakai műszakban dolgozóknál, ezért minden éjszakai munka esetében alapos foglalkozás-egészségügyi vizsgálatra van szükség a munka megkezdése előtt.

Árpás Krisztina inkább olyanoknak ajánlotta az éjszakai munkát, akiknek van már ilyen tapasztalatuk, szerették és bírták is. Azok számára is előnyös lehet, akiknek már nem jelentős az iskolai jelenlétet követelő tevékenységük - például már csak szakdolgozati konzultációra járnak -, így tanulmányaik mellett tudnak dolgozni. Másodállásként azonban nem szerencsés éjszakai munkát vállalni, a munkaadók sem szeretik.

A bérpótlék elmaradhat

A munka törvénykönyve a kismamákhoz hasonlóan tiltja az éjszakai munkavégzést a gyermeket egyedül nevelő, illetve a 18 év alatti munkavállalók esetében is.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) által vizsgált ügyek elsősorban nem ezen tilalmak megszegésével, hanem főként az éjszakai munkavégzés után járó díjazás elmaradásával kapcsolatosak.

Ahogy Gedeon András, az NMH sajtóreferense elmondta: 2012-ben éjszakai bérpótlékkal kapcsolatos jogsértés miatt 538 intézkedés történt, mely 2520 munkavállalót érintett. 2013-ban pedig 289 esetben intézkedtek, ez 1236 munkavállalót érintett.

Az éjszakai munka szabályai

A munka törvénykönyve szerint a 22.00 és 6.00 óra közötti munka számít éjszakainak.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Műszakpótlék vagy éjszakai bérpótlék jár érte. Ha a napi munkaidő kezdetének időpontja rendszeresen változik, a 18.00 és 6.00 óra közötti időtartamra 30 százalék a bérpótlék. Egyéb éjszakai munkáért, ha egy óránál hosszabb, 15 százalék jár.

Nem rendelhető éjszakai munkára egy anya várandósságától, illetve a gyerekét egyedül nevelő munkavállaló - a gyerek hároméves koráig.

Címkék: éjszakai munka, stressz, váltott műszak

Szemlézte: Fogas Krisztina