Az OKJ-s képzések nagyon népszerűek a hölgyek körében, a legkülönbözőbb életkorokban segítenek a szakmai előmenetelben vagy éppen a váltásban. De miként illeszkednek a modern női karrierútba a tanfolyamok? - erre kereste a választ a Perfekt Zrt. egy kutatásában.

A 25-34 éves kor közöttiek tanulnak

Noha érettségi után is sokan választják az OKJ-s képzéseket, a 2010-2014 közötti adatokat vizsgáló elemzés megállapította, hogy 25-34 éves kor között a legmagasabb a hölgyek aránya a képzésekre jelentkezők között. A 35-44 éves női korosztály aránya a második legmagasabb az képzésekben, több mint 30 százalék.

A nők közül sokan felsőfokú tanulmányaikat követően vágnak bele egy szakképesítés megszerzésébe. A céljuk a meglévő tudásuk kiegészítése, egy-egy szakma gyakorlati ismereteinek elsajátítása. Azok a nők is sokan vannak, akik a gyermekvállalást követően, kisgyermekes anyukaként kezdenek el egy OKJ-képzést, hogy könnyebb legyen a visszatérés a munkaerőpiacra - hívta fel a figyelmet Bársony Csaba, a Perfekt oktatási igazgatója.

Az elemzés a tudásukat kiegészítők és a munkaerőpiacra történő visszatérők mellett az állásváltók csoportját is azonosította. Ők azok, akik harmincas éveik második felében, negyvenes éveik elején szeretnék kipróbálni magukat egy másik területen, és ennek érdekében kezdenek el egy képzést.

Ezek a legnépszerűbb szakmák a nők szerint!

Ezt tanulják szívesen a nők

A 2014-es adatok alapján gazdasági képzéseken vett részt a legtöbb női hallgató, ami nem véletlen, hiszen ezek jó elhelyezkedési lehetőségeket, néhány pedig átlag feletti kereseti lehetőséget is biztosít. A lista élén a társadalombiztosítási ügyintéző áll, amelyet a vállalkozási mérlegképes könyvelő, valamint a bérügyintéző követ.

Ezek a legnépszerűbb szakmák a nők szerint!OKJ-s képzések toplistája nők körében

1. Társadalombiztosítási ügyintéző
2. Vállalkozási mérlegképes könyvelő
3. Bérügyintéző
4. Államháztartási mérlegképes könyvelő
5. Adótanácsadó
6. IFRS mérlegképes könyvelő
7. Pénzügyi ügyintéző
8. Pénztárkezelő és valutapénztáros
9. Pénzügyi számviteli ügyintéző
10. Számviteli ügyintéző
(a Perfekt 2014-es adatai szerint)

A gazdasági-pénzügyi OKJ-s képzések sikere a nők körében azt mutatja, hogy ezek a tanfolyamok jól beilleszthetőek a modern női, akár a családalapítás mellett tervezett karrierútba. Az egymásra épülő szakképesítések tervezhetőséget, a képzés rugalmas időbeosztást, a megszerzett bizonyítvány pedig biztos elhelyezkedési lehetőséget kínál.

A Számalk Szakképzési Központ adatai szerint is örök kedvenc a tanfolyamot választók körében a pénzügyi és számviteli ügyintéző, az adótanácsadó, a mérlegképes könyvelő képzés. Népszerűek még a közbeszerzési referens, valamint a társadalombiztosítási és bérügyi szakelőadó képzések is. Nagy az érdeklődés a műköröm-építő, a fodrász és a masszőr képzések iránt is, ám a munkaerőpiacon évek óta hiányszakmának számító területek képzéseit jelentkezők hiányában gyakran el sem lehet indítani - derül ki a Számalk legnépszerűbb OKJ-s képzésekről szóló összesítéséből.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Magasabb végzettséggel hosszabb képzésekbe kezdenek

A Perfekt elemzésének megállapításai szerint a középiskolai, gimnáziumi végzettségű, valamint a diplomás jelentkezők között magasabb a nők aránya, mint az alapfokú végzettségűeknél. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az érettségizettek majd négyszer, míg egyetemi vagy főiskolai végzettségűek közül csaknem ötször annyi nő jelentkezett 2010-2014 között OKJ-s képzésekre, mint férfi.

A hölgyek tehát sokszor tanulmányaik kiegészítéseképpen, vagy éppen a karrierben történő továbblépéshez, esetleg az aktuális életkörülményeik, egy karrierváltás miatt kezdenek el egy OKJ-s tanfolyamot. A nők jellemzően hosszabb képzésekre iratkoznak be: a 1,5 éves képzések esetén már igen jelentős, 80 százaléknál is nagyobb a női hallgatók aránya a férfiakéhoz viszonyítva.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: munka, nők, szakképzés, OKJ, pénzügy, állásajánlat